Projectomschrijving

In Nederland krijgen meer dan 100.000 kwetsbare ouderen hun medicijnen in een medicijnrol. Medicijnen in zo’n rol worden vaak gecontinueerd zonder evaluatie of ze nog nodig zijn. Veel ouderen gebruiken daardoor wellicht medicijnen die geen nut meer hebben of beter gestopt kunnen worden, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen.

Onderzoek

In deze studie wordt onderzocht of een persoonlijk medicijngesprek met de openbaar apotheker een geschikte manier is om medicijnen te minderen of te stoppen (’deprescribing’). Aan het onderzoek gaan 320 ouderen meedoen met een medicijnrol met daarin tien of meer verschillende soorten medicijnen. Het is een gerandomiseerd onderzoek waarbij zestien apothekers medicijngesprekken voeren en ouderen begeleiden bij het stoppen en dit wordt vergeleken met zestien apothekers die standaardzorg geven. De apothekers die gesprekken voeren en de betrokken huisartsen/praktijkondersteuners krijgen eerst een training over deprescribing.

Verwachte uitkomsten

Zes maanden na het medicijngesprek wordt gekeken naar: het aantal gestopte medicijnen bij patiënten in beide groepen, gezondheidsklachten, kwaliteit van leven, kosten en de tevredenheid van patiënten en zorgverleners.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website