Projectomschrijving

Effectiviteit van antibiotica na drainage van perianaal abces: dubbel blinde, placebo gecontroleerde gerandomiseerde trial

Een anale fistel gaat gepaard met pijn, bloed- en pusverlies. Bij meer dan 50% van de patiënten zijn meerdere operaties nodig om de fistel te verhelpen. Daarbij bestaat het risico op beschadiging van de kringspier. De meeste fistels beginnen met een abces. Dit wordt behandeld door het abces in te snijden en te draineren. Desondanks blijft bij ongeveer 30% een fistel over. Mogelijk vermindert toediening van de antibiotica metronidazol en ciproxin na de operatie de kans op het ontwikkelen van een fistel.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Om dit aan te tonen wordt een trial gestart waarbij patiënten met een abces worden verdeeld middels loting in twee groepen: één groep wordt na de operatie behandeld met antibiotica; de andere groep krijgt een placebo. De effectiviteit van de behandeling wordt gemeten aan de hand van hoe vaak een fistel in beide groepen optreedt. Tevens worden kwaliteit van leven en kosten bepaald.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website