Projectomschrijving

De geneesmiddelen trastuzumab (Herceptin®), paclitaxel en docetaxel (taxanen) worden gebruikt in de behandeling borstkanker en zijn opgenomen in de beleidsregel Dure Geneesmiddelen. Dit review beoordeelt de kosten versus effecten en dagelijkse toepassing van deze middelen.
Trastuzumab heeft een toegevoegde waarde in de behandeling van HER2-positieve uitgezaaide borstkanker met een verbeterde overleving van 5 tot 8 maanden. Daarnaast kent trastuzumab weinig bijwerkingen, behoudens het risico op hartschade. Hoewel het middel duur is kan het wel als kosteneffectief worden beschouwd.
De taxanen zijn effectief in de behandeling van het vroege stadium borstkanker en uitgezaaide borstkanker mits het meest optimale schema en dosering is toegepast. Bijwerkingen zijn meestal omkeerbaar en behandelbaar. Taxanen zijn eveneens kosteneffectief. Zowel trastuzumab als de taxanen worden toegepast volgens de Nederlandse richtlijnen. De volgende stap is het onderscheiden van patiëntengroepen met specifieke tumorkenmerken die het meeste baat hebben bij behandeling met deze geneesmiddelen.

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS richtlijnendatabase

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website