Projectomschrijving

Bij kanker van de weke delen ontstaat een kwaadaardige tumor in verbindingsweefsel buiten het skelet. Dus bijvoorbeeld in spieren, vet of bloedvaten. Deze ziekte wordt jaarlijks bij ongeveer 700 Nederlanders gediagnosticeerd. Een kleine helft van deze mensen sterft binnen vijf jaar na de diagnose. De meesten sterven aan uitzaaiingen.

Ongeveer de helft van de patiënten ontwikkelt uitzaaiingen. Die kunnen het beste bestreden worden met chemotherapie. Daarvoor zijn twee medicijnen beschikbaar: anthracyclines en ifosfamide. Die worden regelmatig samen gebruikt. Er is echter geen alternatief wanneer behandeling met deze middelen faalt, of niet mogelijk is.

Mogelijk vormt het nieuwe middel trabectedine zo’n alternatief. Deze studie kijkt naar de (kosten-)effictiviteit van dit medicijn. De studie vergelijkt behandeling met trabectedine met een bepaalde palliatieve behandeling. Daarbij kijkt de studie naar de overlevingsduur. Maar ook naar onder andere kwaliteit van leven, gebruik van medische voorzieningen en bijwerkingen.

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website