Projectomschrijving

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De behandeling van uitgezaaide prostaatkanker bestaat uit hormonale therapie. Als de ziekte niet meer reageert op hormonale therapie wordt deze castratie-refractair prostaatcarcinoom (CRPC) genoemd.

De standaard chemotherapie bij symptomatisch CRPC is docetaxel met prednison, waarmee levensverlenging en verbetering van kwaliteit van leven is aangetoond. Na docetaxel kan cabazitaxel een verdere overlevingswinst geven. De resultaten van studies naar nieuwe hormonale en immunologische behandelingen zijn veelbelovend.

Docetaxel is kosteneffectief bij een drempel van ongeveer €38,000 na extrapolatie van een Britse analyse uit 2007. De kosten van docetaxel zijn recent gedaald, omdat generieke preparaten beschikbaar zijn gekomen. Er zijn nog geen evaluaties gepubliceerd over de kosten-effectiviteit van cabazitaxel.

Berekening van kosten-effectiviteit van de diverse therapeutische mogelijkheden bij CRPC is gewenst om de doelmatigheid van deze behandelingen te verbeteren.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase - prostaatcarcinoom

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website