Projectomschrijving

RA-patiënten (reumatoïde artritis) worden vaak succesvol behandeld met TNF-blokkers. In de POEET-studie is onderzocht of en welke RA-patiënten die al meer dan 1 jaar geheel rustig zijn onder invloed van de antireumatische medicatie eventueel zonder TNF-behandeling kunnen. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en DREAM (Dutch Rheumatoid Arthritis Monitoring).

Resultaten

In de studie heeft de helft van de patiënten met RA in remissie die zijn gestopt met TNF-blokkers een opvlamming van RA doorgemaakt na 12 maanden, bij de patiënten die zijn doorgegaan met TNF-blokkers was dit ongeveer 20%. Van de patiënten met een opvlamming koos 70% voor het hervatten van behandeling met de TNF-blokker en van hen had 85% binnen 6 maanden weer een lage ziekteactiviteit.
Concluderend: Het is verantwoord en veilig om TNF-blokker bij RA-patiënten en langdurig lage ziekteactiviteit te stoppen, mits het weer vlot hervat wordt bij een opvlamming.

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS richtlijnendatabase

In de media

Gepast gebruik TNF-blokkers bij reuma: Helft reumapatiënten kan stoppen met belastende behandeling (Mediator 15, jan 2018)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website