Projectomschrijving

Het doel van dit onderzoek was het ontwikkelen van twee vragenlijsten om de voorkeuren en ervaringen van mensen met hun medicatie systematisch te meten: de ‘Experiences with Medication Questionnaire (EMQ) en de ‘Generic Medication Evaluation (GME)’. Met de EMQ kan worden nagegaan tegen welke problemen mensen in hun gebruik van medicijnen aanlopen. Met de GME kan worden onderzocht welke voorkeuren mensen hebben in het gebruik van medicijnen. Door het gebruik van de vragenlijsten kan de zorgverlening aan patiënten en de therapietrouw bevorderd worden. Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten die hormoontherapie gebruiken na de behandeling voor borstkanker, bij het gebruik van statines ter voorkoming van hart- en vaatziekten en bij het gebruik van antidepressiva voor depressieve- of angstklachten.
Er zijn twee toolkits ontwikkeld voor de ontwikkeling van deze vragenlijsten voor andere geneesmiddelgroepen omdat een volledig generieke vragenlijst niet te geven is.
De onderzoekers raden aan om patiëntenervaringen en patiëntenpercepties in belangrijke mate mee te wegen bij de beslissing voor het starten dan wel continueren van geneesmiddelen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website