Projectomschrijving

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte, gekarakteriseerd door ontsteking en uiteindelijk schade van gewrichten. Er zijn nieuwe behandelmogelijkheden, de zogenoemde biologicals, die bij ongeveer 60% van de patiënten aanslaan maar bij 40% slechts gering werken. Ook de niet-succesvolle behandeling gaat gepaard met hoge kosten en mogelijke bijwerkingen.
Daarom zou het van grote meerwaarde zijn om bij het starten met biologicals te kunnen voorspellen of de patiënt hierop zal reageren.

Resultaten
Tussen 2009 en 2016 zijn meer dan 400 patiënten in de BiOCURA studie geïncludeerd. Er is onderzocht of er met behulp van de klinische eigenschappen van patiënten en markers uit het bloed vóór start van de behandeling onderscheid te maken is tussen patiënten die goed of slecht gaan reageren op biologicals. Hoewel er voor de meeste patiënten wel een voorzichtige schatting gedaan kon worden, blijkt helaas dat er nog geen precieze en betrouwbare voorspellers zijn die in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website