Projectomschrijving

Leeftijdsgebonden macula degeneratie is een ernstige oogziekten waardoor patiënten blind kunnen worden. In ons onderzoek is veel literatuur systematische samengevat en is onderzoek onder patiënten gedaan middels vragenlijsten en dossier onderzoek. Hieruit blijkt dat het gezichtsvermogen snel kan dalen als er geen behandeling gegeven wordt en dat er een grote invloed is op de kwaliteit van leven.

Verder is gebleken dat van de vier behandelingen er twee duidelijk effectiever zijn, dit zijn de geneesmiddelen bevacizumab en ranibizumab die in het oog worden ingespoten. Deze twee behandelingen bleken even effectief zijn om het gezichtsvermogen te verbeteren dan wel te behouden, niet alleen onder experimentele omstandigheden bij patiënten maar ook in de dagelijkse praktijk. Er is wel een duidelijk verschil in kosten.

Bevazicumab is minder duur waardoor de kosten-effectiviteit hiervan groter is. Onder bepaalde omstandigheden kan met de behandeling met bevacizumab niet alleen blindheid worden voorkomen maar ook kosten worden bespaard.

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS richtlijnendatabase

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website