Projectomschrijving

In ziekenhuizen worden veel dure geneesmiddelen gebruikt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt, of die geneesmiddelen deels vergoed worden. Middelen die op de lijst dure geneesmiddelen van de NZa staan worden voor 80% vergoed.

De geneesmiddelen op die lijst moeten aantoonbaar goed werken, veilig zijn en kosteneffectief zijn. Maar juist bij nieuwe geneesmiddelen is de informatie daarover schaars. En is dit dus moeilijk aan te tonen.

Die schaarse informatie kan waarschijnlijk beter benut worden door het gebruik van bepaalde geavanceerde statistische methodes. Ook maken deze methodes het makkelijker om te bepalen, of er überhaupt voldoende informatie is over de (kosten-)effectiviteit van een geneesmiddel. En zij helpen om te bepalen, welke specifieke soort onderzoek de meeste aanvullende informatie oplevert.

Dit onderzoek bekijkt, in hoeverre twee zogeheten ‘Bayesiaanse’ statistische methodes daarvoor geschikt zijn. Ook maakt het deze twee methodes toepasbaar in de Nederlandse situatie.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website