Projectomschrijving

Samenvatting eind

In deze studie zijn meerdere onderzoeksvragen beantwoord over de epidemiologie van het basaalcelcarcinoom (BCC; de meest voorkomende vorm van huidkanker), maar ook van aktinische keratoses (huidkanker voorloper), in Nederland. Dit onderzoek is verricht met behulp van meerdere onderzoeksbronnen zoals het IKZ, PALGA en de ERGO-studie. Op basis van deze gegevens werd vastgesteld dat de incidentie van het BCC in Nederland hoog is, en in de toekomst niet zal afnemen.
De sterkste stijging werd gezien voor BCC’s op de romp. Eén op de 5-6 Nederlanders krijgt dan ook een BCC. Daarnaast krijgt 30% van de mensen met een BCC binnen vijf jaar nogmaals zo’n zelfde tumor. Ook werd de volledige huid van meer dan 2000 Nederlanders boven de 50 jaar en ouder onderzocht (ERGO studie). Op basis van deze gegevens werd vastgesteld dat bijna 1.4 miljoen Nederlanders (50 jaar en ouder) tenminste één of meer aktinische keratoses heeft.


Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase - incidentie en prevalentie BCC en follow-up BCC

Samenvatting start

Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met huidkanker. Een ruwe schatting vermoedt dat ongeveer 1 op 6 Nederlanders in zijn leven een huidkanker zal ontwikkelen. Helaas ontbreekt er goede informatie over hoe vaak huidkanker voorkomt. Dit project heeft als doel om de frequentie van huidkanker en de voorlopers van huidkanker te onderzoeken. Met behulp van data van de kankerregistratie en nationale registratie van pathologie, statusonderzoek en door bevolkingsonderzoek te verrichten kunnen we zeggen hoe groot de last is die huidkanker veroorzaakt in Nederland. Om de ‘last’ van een ziekte te kunnen meten willen we exact weten hoe vaak het voorkomt, hoe het behandeld wordt en hoe vaak patiënten gebruik maken van het zorgsysteem. Al deze gegevens zijn nodig om de zorg van deze ‘epidemie’ het hoofd te kunnen bieden in het nu en in de toekomst.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website