Mobiele menu

De wijk en zorg opnieuw in verbinding

Projectomschrijving

Doel

In deze pilotstudie heeft het Louis Bolk Instituut gekeken naar de bevorderende factoren en barrières rondom het implementeren van beeldbellen bij ouderen ter vermindering van eenzaamheid bij ouderen die nog thuis of in aanleunwoningen wonen.

Resultaten

Bij elf ouderen is een Genus Care ‘fotolijstje’ geplaatst en voor minimaal twee maanden uitgetest. Gemiddeld genomen waren de bewoners goed in staat om te leren omgaan met het fotolijstje, voornamelijk omdat de besturing vooral reactief was en de ouderen weinig handelingen hoefden te leren. Milde cognitieve beperking of motorische stoornis bleken geen barrières voor gebruik. Afhankelijk van gebruik door naasten, had dit bij de ouderen positieve invloed op gevoel van sociaal contact. Succes van implementatie
kon vergroot worden als er een familielid aanwezig was bij de introductie van het systeem. Uittesten in de zorg bleek tijdintensief waar gedurende de tweede lockdown periode door hoge zorglast te weinig ruimte voor was.

Verslagen


Eindverslag

In deze pilotstudie heeft het Louis Bolk Instituut gekeken naar de bevorderende factoren en barrières rondom het implementeren van beeldbellen bij ouderen ter vermindering van eenzaamheid bij ouderen die nog thuis of in aanleunwoningen wonen. Bij elf ouderen is een Genus Care ‘fotolijstje’ geplaatst en voor minimaal twee maanden uitgetest. Gemiddeld genomen waren de bewoners goed in staat om te leren omgaan met het fotolijstje, voornamelijk omdat de besturing vooral reactief was en de ouderen zeer weinig handelingen hoefden te leren. Milde cognitieve beperking of motorische stoornis bleken geen barrières voor gebruik. Afhankelijk van de frequentie van het gebruik door naasten, had dit bij de ouderen positieve invloed op gevoel van sociaal contact. Succes van implementatie kon vergroot worden als er een familielid aanwezig was bij de introductie van het systeem. Uittesten in de zorgverleners bleek tijdintensief, waar gedurende de lockdown periode van oktober 2020 tot december 2020 door de hoge zorglast te weinig ruimte voor was.

Samenvatting van de aanvraag

COVID-19 crisis heeft grote impact op ouderen, zowel op thuiswonende ouderen als op ouderen die in een ouderenzorginstelling wonen. Veel zorgontvangers komen momenteel in sociale isolatie te zitten terwijl er juist een sterke behoefte is aan steun van familie en vrienden en laagdrempelig contact met zorgverleners. eHealth innovaties kunnen kansen bieden voor het leveren van zorg tijdens en na de COVID-19 crisis. Het Louis Bolk Instituut werkt samen met zorgpraktijk om te onderzoeker hoe wij deze uitdagingen met eHealth kunnen aangaan. De zorgorganisaties Pennemes en het Mennistenerf staan in dezelfde wijk en hebben met twee verzorgingstehuizen, thuiszorg, ziekenhuisrevalidatie, dagbesteding en een buurtrestaurant een sterke sociale wijkfunctie. Sinds de uitbraak van COVID-19 kijken ook deze organisatie naar het inzetten van eHealth om hun zorg en wijk functie ook in de 1,5 meter samenleving vorm te geven. Samen met het Louis Bolk Instituut willen zij de behoefte rondom de implementatie van eHealth in kaart brengen en het implementatie proces evalueren. Hierbij wordt gekeken naar de volgende functies: • Beeldschermzorg: Het uitrollen van zorg op afstand door middel van direct laagdrempelig en persoonlijk contact met een bekend gezicht. Voor bijvoorbeeld ondersteuning bij medicatie inname, online spreekuren, een dagelijks contactmomentje en eerste respons op alarm. • Communicatieplatforms: De sterke buurtplatforms in de wijk ook online aanbieden om zo isolatie tegen te gaan bij de (thuis)zorgontvangers en de bewoners van de woonzorgcentra. Het faciliteren van sociaal contact door met familie, vrienden en vrijwilligers door samen online activiteiten te ondernemen en dagbesteding mogelijk te maken. Doormiddel van semigestructureerd interviews, speltechniek en workshops worden kansen en uitdagingen in kaart gebracht voor eHealth implementatie. Twee maanden na implementatie wordt er een evaluatie gedaan doormiddel van online vragenlijsten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. O.N. Patijn
Verantwoordelijke organisatie:
Louis Bolk Instituut