Mobiele menu

Kunst en zorg: een kennissynthese van culturele interventies, langdurige zorg en positieve gezondheid.

Projectomschrijving

Kunstenaars zijn steeds vaker actief in de zorg. Ook is er erkenning voor de waarde van hun bijdrage in de langdurige zorg. Er ontbreekt echter een overzicht van de activiteiten en effecten van deze ‘culturele interventies’. De kennis hierover uit onderzoek, beleid en de praktijk is onvolledig en versnipperd.

Doelgericht project

Met dit project willen we die kennis in kaart brengen en input leveren voor een kennisagenda met onderzoeks- en ontwikkelrichtingen. Uit literatuuronderzoek blijkt de beschikbare wetenschappelijke kennis over effecten van culturele interventies. Daarnaast inventariseren we beleid en praktijkvoorbeelden met een mappingstudie. De praktijk schuift aan in bijeenkomsten met stakeholders. Zo verzamelen we systematisch en transparant informatie uit onderzoek, beleid én praktijk: een kennissynthese.

Doeltreffende samenwerking

In het project werken onderzoekers, beleidsmakers en praktijkkenners samen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door:

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

DOEL Hoewel de maatschappelijke waarde van cultuurinterventies in de langdurige zorg in binnen- en buitenland breed wordt gedragen, is de kennis erover versnipperd. Het doel van de kennissynthese is om op drie terreinen (onderzoek, de praktijk en beleid) de laatste stand van de kennis in kaart te brengen, zodat een kennisagenda kan worden opgesteld met kansrijke onderzoeks- en ontwikkelrichtingen. ONDERZOEKSVRAGEN De onderzoeksvragen luiden: 1) Wat is de huidige praktijk en het beleid rond cultuurinterventies in de Nederlandse langdurige zorg? 2) Wat is bekend over de effecten van cultuurinterventies op positieve gezondheid van cliënten in de langdurige zorg? 3) Wat zijn kansrijke onderzoek- en ontwikkelrichtingen op het gebied van cultuurinterventies in de langdurige zorg? METHODE Een mixed methods methode, bestaande uit systematisch en integratieve literatuurreview, mapping studie en stakeholderparticipatie zal ingezet worden om de bestaande wetenschappelijke kennis, praktijken en beleid in kaart te brengen en aanbevelingen voor de kennisagenda te formuleren. VERWACHTE RESULTATEN Het literatuuronderzoek zal laten zien: 1) welke onderzoeken hebben gelopen of lopen over de effecten van cultuurinterventies in de langdurige zorg op positieve gezondheid en wat hiervan de resultaten waren 2) de (wetenschappelijke) bewijslast van de effecten van deze cultuurinterventies, en 3) internationale ontwikkelingen en 4) aanduidingen van kansrijke onderzoeksrichtingen op dit gebied. De mapping studie zal laten zien ten aanzien van beleid: (1) wie en met welk doel het initiatief neemt voor CLZ-interventies, (2) de wijze van financiering, (3) ervaren succes en faalfactoren in beleid (bijv. samenwerking tussen professionals en organisaties). En ten aanzien van de praktijk: (1) welke cultuurinterventies op dit moment worden aangeboden in de langdurige zorg, (2) waar (organisaties) de cultuurinterventies worden aangeboden, (3) doelgroepen van cultuurinterventies, 4) wie cultuurinterventies leveren, (5) welke cases van cultuurinterventies in de langdurige zorg er zijn, en 6) ervaren succes en faalfactoren in praktijk en beleid. De onderzoekers bespreken de resultaten van de twee studies en de conceptaanbevelingen tijdens een slotbijeenkomst met de stakeholders om (1) de resultaten te valideren, (2) de aanbevelingen over kansrijke onderzoek- en ontwikkelrichtingen op het gebied van cultuurinterventies in de langdurige zorg aan te scherpen en (3) het draagvlak hiervan te peilen. De resultaten en inzichten worden geïntegreerd in de eindrapportage die na bespreking met de begeleidingscommissie aan ZonMw wordt opgeleverd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
165710001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C. van Campen
Verantwoordelijke organisatie:
Christelijke Hogeschool Windesheim