Mobiele menu

Een frisse blik op ouderen

Projectomschrijving

Binnen dit project werd de participatie van ouderen bij de ontwikkeling van zorg, welzijn en wonen voor ouderen en in het bijzonder voor kwetsbare ouderen versterkt.

Resultaten

Binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Noordelijk Zuid-Holland (AWO-NZH) functioneren vijf geriatrisch netwerken, waaraan een gestructureerde vorm van ouderenparticipatie is gekoppeld. In de regio Zuid-Holland Noord functioneert daarnaast een gestructureerd ouderenberaad.  Door het organiseren van meerdere bijeenkomsten voor cliëntenraden, WMO-adviesraden, ouderenorganisatie en door gesprekken te hebben gevoerd met ouderen die wijkinitiatieven hebben opgezet, heeft het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord een beter inzicht gekregen in de wensen, behoeften en ervaringen van ouderen. Op deze manier zijn ouderen en ouderenorganisaties met elkaar verbonden en hebben zij onderling ervaringen gedeeld.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Noordelijk Zuid-Holland (AWO-NZH) functioneren vijf bestuurlijk geborgde geriatrisch netwerken, waaraan gestructureerde ouderenberaden zijn of waren gekoppeld. In alle regio’s binnen de AWO-NZH zijn ondersteuningswensen geïnventariseerd. Deze verschillen uiteraard, afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin de gestructureerde ouderenparticipatie verkeert. De regio’s Zuid-Holland Noord (ZHN) en Delft, Westland, Oostland (DWO) willen graag van deze subsidiemogelijkheid gebruik maken, waarbij de regio Zuid-Holland Noord leidend zal zijn en een voorbeeldfunctie zal bieden voor de andere regio’s. DOELSTELLINGEN OUDERENBERAAD IN DE REGIO ZHN Het Ouderenberaad in de regio ZHN acht het gewenst in de komende twee jaar meer intensief en systematisch contacten te onderhouden met en informatie te vergaren bij individuele en groepen ouderen in de regio en bij organisaties die ouderen vertegenwoordigen, met name de ouderenbonden en patiënten- en consumentenorganisaties. Wanneer het Ouderenberaad goed is geïnformeerd over de behoeften, wensen en ervaringen van ouderen ten aanzien van wonen, welzijn en zorg kan het de stem van ouderen, direct of indirect via bijvoorbeeld Wmo-raden en cliëntenraden, beter laten horen bij gemeenten en instellingen. In het verlengde hiervan kan het beraad ook zijn tot nu onderontwikkelde voorlichtingsfunctie beter invullen. DOELSTELLINGEN OUDERENPARTICIPATIE IN DE REGIO DWO Sleutelfiguren uit de ouderennetwerken in de regio DWO hebben de wens geformuleerd om opnieuw een ouderenberaad te formeren, als onderdeel van het transitietraject geïntegreerde ouderenzorg in Delft, Westland en Oostland. In het transitietraject werken verschillende professionals (huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, welzijnsmedewerkers) van alle relevante partijen (welzijnsorganisaties, aanbieders van verzorging en verpleging, zorggroep eerste lijn, GGZ en Reinier de Graafziekenhuis) met elkaar samen om de geïntegreerde ouderenzorg voor kwetsbare ouderen te versterken. Naast de geïntegreerde ouderenzorg is ook de mantelzorgondersteuning een belangrijk thema. ONDERSTEUNING De gevraagde ondersteuning is inhoudelijk en praktisch van aard. De organisatie en uitvoering van de voorgenomen activiteiten vergen secretariële en organisatorische ondersteuning. Daarnaast hebben de ouderenberaden behoefte aan input van deskundigen. Voor beide vormen van ondersteuning zullen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Noordelijk Zuid-Holland, Zorgbelang Zuid-Holland en Kubiek belangrijke partners zijn c.q. blijven. De (op te richten) ouderenberaden in beide regio’s functioneren onafhankelijk van elkaar en hebben hun eigen agenda. Waar mogelijk zullen zij echter samenwerken om van elkaars ervaringen te leren, kennis te delen en om de beschikbare personele en financiële middelen zo doelmatig mogelijk te besteden. Kennis en ervaringen zullen via het Netwerkberaad worden gedeeld met de andere regio’s binnen de AWO-NZH.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
319700005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.M.F. van Weering
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center