Mobiele menu

Patiëntenparticipatie in Medisch wetenschappelijk onderzoek – kwaliteit&impuls

Projectomschrijving

Met de VIMP ‘Patiëntenparticipatie in Medisch wetenschappelijk onderzoek – kwaliteit & impuls’ heeft de Patiëntenfederatie Nederland de kwaliteit van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek verbeterd. Dit is gedaan door verschillende activiteiten, waaronder een Meet&Greet, een geleid gesprek tussen het patiëntenpanel en de programmacommissie.
Dit heeft geresulteerd in sessies waarin commissieleden en patiëntreferenten met elkaar in gesprek gaan over de verschillende perspectieven van participatie van patiënten in wetenschappelijk onderzoek en hoe de adviezen worden meegenomen in het honoreren van projecten.
Ook is gekeken naar andere mogelijkheden om het patiëntenpanel in te zetten en het panel heeft verdiepende trainingen gekregen.

Inmiddels doen er meer panelleden mee met andere activiteiten rondom toekennen van subsidies en start er een pilot om panelleden ook in de monitoring van wetenschappelijk onderzoek mee te laten kijken en de beloofde patiëntenparticipatie te beoordelen. De referenten hebben aan verschillende trainingen meegedaan waarin dialoog en helder advies geven, centraal stonden.

Een flyer over de Meet&Greet wordt ontwikkeld en verspreid via verschillende kanalen, van onder andere ZonMw. Door de VIMP is er meer begrip en aandacht gekomen voor het patiëntenperspectief. Patientenfederatie Nederland zal hier blijvend aandacht aan schenken.

Verslagen


Eindverslag

Met de VIMP ‘Patiëntenparticipatie in Medisch wetenschappelijk onderzoek – kwaliteit & impuls’ heeft de Patiëntenfederatie Nederland de kwaliteit van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek verbeterd. Dit is gedaan door verschillende activiteiten, waaronder een Meet&Greet, een geleid gesprek tussen het patiëntenpanel en de programmacommissie. Ook is gekeken naar andere mogelijkheden om het patiëntenpanel in te zetten en heeft het panel verdiepende trainingen gekregen. Dit heeft geresulteerd in sessies waarin commissieleden en patiëntreferenten met elkaar in gesprek gaan over de verschillende perspectieven van participatie van patiënten in wetenschappelijk onderzoek en hoe de adviezen worden meegenomen in het honoreren van projecten. Inmiddels doen er meer panelleden mee met andere activiteiten rondom toekennen van subsidies en start er een pilot om panelleden ook in de monitoring van wetenschappelijk onderzoek mee te laten kijken en te kijken naar het beloofde patiëntenperspectief. De referenten hebben aan verschillende trainingen meegedaan waarin dialoog en helder advies geven, centraal stonden. Een flyer over de Meet&Greet wordt ontwikkeld en verspreid via verschillende kanalen, van o.a. ZonMw. Door de VIMP is er meer begrip en aandacht gekomen voor patiëntenperspectief. De Patientenfederatie Nederland zal hier blijvend aandacht aan schenken.

Samenvatting van de aanvraag

Bij de in 2015 ontvangen ZonMW Parel, was de mogelijkheid verbonden om een VIMP subsidie in te dienen. Deze verspreidings- en implementatie impuls wil de Patientenfederatie Nederland graag inzetten om een impuls te geven aan een aantal aanbevelingen die voort zijn gekomen uit een, in opdracht van ZonMW, in 2016 uitgevoerde evaluatie over de vier jaar ervaring van het referentenpanel, met nadruk op de eerste jaren. In het onderzoek naar het effect en de werking van het patiëntenpanel, is voor het eerst systematisch onderzocht. Hieruit zijn een aantal aanbevelingen voortgekomen die ZonMW en de Patientenfederatie Nederland willen gebruiken om verder de kwaliteit van de patientenparticipatie te verbeteren en verder te verankeren in de programmering van ZonMW. Als vertegenwoordiger voor 160 patientenorganisaties wil de Patientenfederatie een impuls leveren om de achterban actief te betrekken in de implementatie van de aanbevelingen. Hierdoor wordt meer afstemming bevorderd, kwaliteit verhoogd en daarmee op de lange termijn meer impact te hebben in de kwaliteit en mate van patientparticipatie in de volle onderzoekscirkel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
836003003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. K. Spijkers
Verantwoordelijke organisatie:
Patiëntenfederatie Nederland