Projectomschrijving

Het Regionaal Platform Dementieonderzteuning (RPD) heeft met Trimbos en Into D'mentia een verdiepingscursus ontwikkeld waarin cursisten met een VR-bril kennis maken met de belevingswereld van iemand met dementie. De verdieping met Dementiebril is voor zorgprofessionals, vrijwilligers, mantelzorgers en leerlingen PG-leerlijn ontworpen. Deelnemers ervaren een beter begrip en inlevingsvermogen van mensen met dementie.

Hoe het werkt

De cursisten krijgen de Virtual-Realitybril op en zien in 360 graden een aantal scenes waarin de hoofdpersoon met dementie zich bevindt. De innerlijke stem klinkt via de koptelefoon en leidt je door de film heen. Daarna volgt een nagesprek. Voor professionals is er dan een eLearning over de scenes ter duiding en verdieping. Ten slotte is de praktijkopdracht met kaarten met diverse situaties om in gesprek te gaan met iemand met dementie om het geleerde in de praktijk te brengen.

Wat levert het op

Cursisten van de verschillende doelgroepen ervaren de Dementiebril een goede aanvulling op het huidige cursusaanbod. Herkenbare situaties uit de praktijk beleeft men vanuit een ander perspectief. Dit kan nieuwe inzichten bieden en soms ook emotioneel zijn. Een nagesprek is daarbij essentieel. Voor studenten verkleint het de kloof tussen theorie en praktijk. De eLearning zorgt voor professionals voor verbreding en verdieping van de opgedane ervaring. De praktijkopdracht geeft direct inzicht in de opbrengst van de Dementiebril en is een aanvulling in de Basiscursus Dementie met persoonsgerichte zorg als uitgangspunt.

Voor wie

Zorgprofessionals, vrijwilligers, mantelzorgers en (docenten en) studenten PG-leerlijn

Een deelnemer: ‘Een mooi hulpmiddel om meer bewustheid en begrip te creëren voor dementie.’

Meer informatie

Ervaringen leest u op de website van het Regionaal Platform Dementieondersteuning

Terugblik op het eerste jaar Dementiebril in de praktijk

Ook interessant voor u

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website