Projectomschrijving

Aanleiding

Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Al deze mensen doen boodschappen, gaan naar het café en naar de kapper. Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Als werknemers in het midden- en kleinbedrijf dit al in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik.

Hoe het werkt

De e-learning: Mbo-studenten dementievriendelijk, zorgt ervoor dat studenten al in hun opleiding leren hoe ze om kunnen gaan met mensen met dementie. De e-learning 'Mbo-studenten dementievriendelijk' bestaat uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. De e-learning is kosteloos online te volgen via de website van de professionele mens.
Er zijn aparte lespakketten voor:
- supermarkten
- winkels
- de horeca
- persoonlijke verzorging (kappers, voetreflextherapeuten, kledingwinkels).

Wat levert het op

De e-learning is bedoeld voor mbo-leerlingen, maar uiteraard heeft het geleerde ook spin-off naar de mensen die al in deze bedrijven werken. De Mbo-studenten volgen de module op hun stageplek en ondernemen daar ook actie om de werkplek dementievriendelijk te maken. De e-learning is opgezet volgens de zogenoemde 'peer-learning'. Mbo-studenten Zorg en Welzijn begeleiden studenten detailhandel, horeca en persoonlijke verzorging om niet alleen de e-learning te volgen, maar om ook op hun stageplek opdrachten uit te voeren waarbij een winkel of salon werkt aan dementievriendelijk zijn. Zo heeft een studieopdracht een effect in de maatschappij. Het lespakket is uitgetest op Mbo-Utrecht en het Albeda college.

Voor wie

Studenten in het Mbo onderwijs zijn de eerste doelgroep van het lespakket. Het lespakket is ook bruikbaar voor supermarkt- en winkelmedewerkers, horecamedewerkers en mensen die werken in persoonlijke verzoring (kappers, schoonheidsspecilaisten, pedicures, etc). De gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft via haar werkgroep 'de dementievriendelijke gemeente' veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het lespakket en het dementievriendelijk maken van de gemeente. Andere gemeenten kunnen dit voorbeeld volgen.


Mede-initiatiefnemer Mieke Hollander is enthousiast over de e-learning:
"Het materiaal is vrij toegankelijk voor iedereen. Het onderwerp is actueel en urgent en het zet mensen met dementie niet neer als stumpers maar als mensen die van betekenis zijn voor de samenleving. De e-learning is waardegedreven en dat kan geen kwaad in onze individualistische samenleving. Onderwijskundig is het materiaal ook vernieuwend; door de peer-to-peer aanpak gaat het over grenzen van opleidingen heen. Het is prachtig om leerlingen en docenten hier samen mee bezig te zien. Het materiaal is ontwikkeld ‘met de crowd’, de e-learning heeft daardoor een breed draagvlak."

Meer informatie

Contact

De heer Hans Waaldijk, De professionele mens
hwaaldijk@deprofessionelemens.nl

Ook interessant voor u

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website