Projectomschrijving

Het doel van dit project was om het verloop van de ziekte van Alzheimer te voorspellen op basis van hersenconnectiviteit. Met deze kennis kunnen patiënten en hun mantelzorgers een beter toekomstig zorgplan maken.

Op dit moment is er nog geen effectieve behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Een obstakel in het vinden van een medicijn is dat we niet goed weten hoe de hersenstructuur achteruitgaat tijdens het ontwikkelen van een dementie. Door de hersenstructuur te onderzoeken in een heel vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, voordat iemand dement is, en deze patiënten te volgen in de tijd is het mogelijk om het verval van de hersenen in kaart te brengen.

Met dit onderzoek hebben we de hersenstructuur met een nieuwe techniek gemeten, waarbij we de hersenen als een netwerk beschouwen. Hersengebieden zijn met elkaar verbonden, zoals vrienden in een sociaal netwerk. Via deze
verbindingen wordt informatie verwerkt door de hersenen. Om goed te functioneren, moet deze informatie optimaal uitgewisseld worden. De ziekte van Alzheimer verbreekt hersenconnecties. Zo wordt de informatieverwerking verstoord. Hersenconnectiviteit kan gemeten worden met behulp van een MRI-scan. Met deze methode hebben we onderzocht of een afname van hersenconnectiviteit samenhangt met klinische achteruitgang in de ziekte van Alzheimer. Tevens hebben we onderzocht of hersenconnectiviteit kan voorspellen welke hersengebieden in de toekomst sneller zullen afsterven.

Resultaten

In dit onderzoek hebben we verschillende aanwijzingen gevonden dat hersenconnectiviteit van belang is voor normal cognitief functioneren. We hebben eerst gevonden dat mensen met een verstoord hersennetwerk een tot 3 keer zo hoge kans hebben om een dementie te ontwikkelen. Deze verstoringen voorspellen ook achteruitgang in specifieke aspecten van mentale processen, namelijk: een snellere achteruitgang in het geheugen, executief functioneren en aandacht. Verder hebben we gevonden dat hersennetwerken van mensen in een voorstadium van de ziekte van Alzheimer sneller connecties verliezen, en dat de mate dit verlies nauw samenhangt met achteruitgang in geheugen. In het laatste deel van ons onderzoek, hebben we gevonden dat het aantal connecties van een specifiek hersengebied de ‘precuneus’, kan voorspellen welke andere hersengebieden sneller zullen afsterven.

Ons onderzoek geeft meer inzicht in de allereerste veranderingen van hersenstructuur door de ziekte van Alzheimer, en dat deze veranderingen samen hangen met een snellere achteruitgang in het denkvermogen. Deze resultaten geven aan dat hersenconnectiviteit mogelijk kan helpen met het geven van een prognose.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website