Projectomschrijving

Samen leren in de huisartspraktijk

Huisartsen in opleiding (AIOS) leren het vak door stage te lopen bij een ervaren huisarts, de opleider. In dit project onderzoeken we hoe de opleider en de AIOS samen (informeel) leren om bewijs, voorkeuren van de patiënt en de eigen expertise als clinicus te combineren. En hoe dit in de praktijk versterkt en ondersteund kan worden.

Doel

  • Beter begrijpen hoe AIOS en opleiders samen op de werkplek leren.
  • Voorstellen doen die helpen om dat leren te verbeteren.

Hierdoor krijgen we betere onderbouwing om huisartsen, naast de eerste 3 stappen van EBM (vragen, zoeken en beoordelen van wetenschappelijke literatuur), ook te laten leren over het gebruik van bewijs in de klinische praktijk.

Werkwijze

Bij dit project worden consulten en leergesprekken geanalyseerd en besproken met de deelnemers. Daarnaast vinden focusgroepen met deskundigen plaats.

Doelgroep

AIOS en huisartsopleiders, in Nederland en België. 

Interview

Hoe kunnen huisartsen (in opleiding) kennis uit richtlijnen en literatuur goed combineren met hun klinische expertise en de wensen van de patiënt? Lees de observaties en tips van arts-onderzoeker Lisanne Welink.

> Lees het interview

Meer informatie

Onderzoek van onderwijs

Om de kwaliteit van de opleidingen tot huisarts en specialist ouderengeneeskunde te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoek van onderwijs. Dit project is één van die onderzoeken. De ontwikkelde kennis is relevant voor en toepasbaar in de opleidingen.

> Bekijk de andere onderzoeken van onderwijs

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website