Projectomschrijving

Evaluatie van systematisch beoordelen voorgeschreven medicatie

Mensen die veel verschillende medicijnen gebruiken, ervaren dat vaak als een last. Daardoor zijn ze minder tevreden over hun behandeling, nemen ze hun medicatie minder goed in en hebben ze slechtere gezondheidsuitkomsten.

Doel

Het doel van dit project is om een nieuwe methode te evalueren, waarmee voorgeschreven medicatie systematisch beoordeeld wordt, rekening houdend met de prioriteiten van de patiënt.

Werkwijze

Van patiënten die meedoen, wordt precies in kaart gebracht welke medicijnen ze gebruiken. Software ondersteunt huisarts en apotheker bij de beoordeling of medicatie mogelijk aangepast moet worden. Aan de patiënten wordt met een visueel vragenlijstje gevraagd wat zij voor het belangrijkst vinden:

  • langer leven
  • minder pijn
  • onafhankelijkheid
  • minder andere klachten

Daarna bespreken huisarts en patiënt samen eventuele veranderingen in de medicatie. Na een jaar wordt gekeken of deze patiënten meer tevreden zijn over hun medicatie, en of hun kwaliteit van leven verbeterd is.

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website