Projectomschrijving

Chronische aandoeningen en multimorbiditeit komen steeds meer voor en dit vraagt om een nieuwe benadering dan enkel een traditionele ziektegerichte. De kwaliteit van leven bij mensen met multimorbiditeit wordt vaker bepaald door zelfredzaamheid, zingeving en participatie, dan door een succesvolle behandeling van de ziekte zelf. Daarom moeten we onze aandacht veel meer richten op aspecten gerelateerd aan gedrag en gezondheid.

Doel

In dit onderzoeksproject testen we een nieuw digitaal meetinstrument (de ICF-PC) waarmee we gedrag en gezondheid in kaart kunnen brengen bij ouderen met chronische aandoeningen. Dit innovatieve meetinstrument geeft direct feedback en advies aan patiënten. Wanneer blijkt dat het instrument een positieve invloed heeft op het dagelijkse functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen met multimorbiditeit dan kan het gebruikt worden om de zorg voor deze patiënten verder te verbeteren.

Interview

Meer weten over het meetinstrument en het daarop gebaseerde gespreksinstrument? Lees het interview met huisarts Simone Postma. Daarin beschrijft ze ook de meerwaarde van de combinatie van de huisartsopleiding en het doen van onderzoek.

> Lees het interview

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website