Projectomschrijving

Opsporen longembolie bij patiënten met kortademigheid

Huisartsen zien regelmatig patiënten met kortademigheid op hun spreekuur. Een longembolie (bloedstolsel in een longslagader) kan hiervan een gevaarlijke oorzaak zijn, maar is lastig op te sporen. De huisarts kan gebruik maken van beslisregels en bloedonderzoek, waarbij bij een lage score een longembolie veilig uitgesloten kan worden. Desondanks worden veel patiënten onnodig naar het ziekenhuis verwezen voor een CT-scan van de longen, met de nodige risico’s van dien, waarbij achteraf blijkt dat zij toch geen longembolie hadden.

Doel en werkwijze

Het doel van dit project is om een nieuwe beslisregel (de YEARS-strategie) te onderzoeken in de eerstelijnsgezondheidszorg, waarbij slimmer gebruik wordt gemaakt van een bloedtest (D-dimeer). Daarnaast kijken we of huisartsen met aanvullende bloedtesten een beter onderscheid kunnen maken tussen de verschillende diagnoses die bij kortademigheid overwogen worden, zoals hartfalen of een longontsteking.

Meer informatie

Interview

In het ziekenhuis is deze strategie al onderzocht. Daarbij bleek dat er dat er 14% minder CT-scans en verwijzingen nodig waren. Arts in opleiding tot onderzoeker Rosanne van Maanen verwacht vergelijkbare conclusies voor de huisartsenpraktijk.

> Lees het interview

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website