Projectomschrijving

Mogelijk deel van chlamydia infecties verborgen en niet behandeld

Chlamydia trachomatis (CT) is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening. Vroege opsporing en tijdige behandeling van chlamydia zijn essentieel om complicaties te voorkomen én verdere overdracht tegen te gaan. De meeste chlamydia infecties in Nederland worden door de huisarts gediagnosticeerd en behandeld. Bij vrouwen kan chlamydia naast urogenitaal ook anorectaal voorkomen, terwijl huisartsen alleen maar urogenitaal testen. Hiermee blijft mogelijk een deel van de chlamydia infecties verborgen en niet behandeld.

Doel en werkwijze

In deze CHIMP studie wordt gekeken hoe vaak vrouwen die een SOA test bij de huisarts ondergaan (ook) anorectale chlamydia hebben. Tevens wordt onderzocht wat het effect is van het na een half jaar opnieuw aanbieden van een chlamydia test aan patienten met een positieve chlamydia testuitslag. Hiertoe krijgen patienten een uitnodiging per mail of SMS, en het testpakket kan worden thuisgestuurd.

Meer informatie

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website