Projectomschrijving

Hielspoor (fasciitis plantaris) is een veelvoorkomende voetklacht. Bij fasciitis plantaris (hielspoor) worden in zowel de sportmedische praktijk als in de huisartsenpraktijk diverse behandelingen toegepast waarbij vaak rust wordt voorgeschreven al dan niet in combinatie met een pijnstiller of injectie. Bij ongeveer 1/3 van de patiënten wordt een inlegzool geadviseerd. Er is echter nog maar heel weinig bewijs voor de effectiviteit hiervan.

Doel en werkwijze

In dit project is de effectiviteit van een behandeling met een inlegzool door een podotherapeut onderzocht bij mensen met fasciitis plantaris. Aan deze studie hebben 185 mensen meegedaan die met fasciitis plantaris klachten de huisarts bezochten. Deelnemers werden door loting ingedeeld in 3 groepen:

  1. een podotherapeutische behandeling met een op maat gemaakte inlegzool
  2. een podotherapeutische behandeling met een standaard, platte, inlegzool
  3. gebruikelijke zorg van de huisarts

Resultaten

Uit de resultaten blijkt dat een verwijzing naar de podotherapeut voor een op maat gemaakte inlegzool bij fasciitis plantaris niet leidt tot betere uitkomsten in vergelijking met de gebruikelijk geboden zorg van de huisarts. Daarnaast is de podotherapeutische interventie ook niet kosteneffectief en daarom moetenhuisartsen terughoudend zijn in de verwijzing van patiënten met fasciitis plantaris naar de podotherapeut.

Publicaties

Interview

Arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker Nadine Rasenberg vertelt in een interview hoe en waarom zij onderzoek doet naar fasciitis plantaris. 'Juist zo’n ogenschijnlijk kleine kwaal kan huisartsen en patiënten veel tijd, geld en energie kosten'.

> lees het interview

Aanbevelingen

Gezien de getrokken conclusies zouden huisartsen patiënten met fasciitis plantaris klachten niet moeten verwijzen naar de podotherapeut, maar een meer afwachtend beleid moeten inzetten waarbij ze oefeningen aanraden.

Succesfactoren

De samenwerking met de beroepsvereniging voor podotherapeuten heeft veel draagvlak gecreëerd voor deelname aan dit project. De onderzoeksvraag leefde erg bij veel huisartsen; ook dit zorgde voor veel draagvlak waardoor de inclusie van patiënten voorspoedig verliep.  

Tips

Als er wordt samengewerkt met een beroepsgroep die ook de interventie uitvoert, moeten er goede afspraken gemaakt worden. Wij hebben 1 afgevaardigde betrokken bij het gehele proces en ook lid gemaakt van de projectgroep. Dit heeft voor draagvlak gezorgd bij de beroepsgroep.

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website