In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing: het aantal ouderen neemt toe én het aantal zeer oude mensen (85 plussers) groeit gestaag. Veel (chronische) aandoeningen doen zich vooral voor op oudere leeftijd. Voor ouderen geldt tot op zekere hoogte hetzelfde als voor kinderen: de manier waarop hun lichaam omgaat met geneesmiddelen is in veel gevallen anders dan bij de (jongere) mensen. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis beschikbaar komt over geneesmiddelengebruik bij ouderen en is er behoefte aan meer onderzoek bij ouderen over specifieke doseringen voor ouderen en over specifieke reacties van ouderen op bepaalde medicijnen. Vaak zijn het beste geneesmiddel en de juiste dosering voor deze groep onbekend.
Veel (chronische) aandoeningen doen zich vooral voor op oudere leeftijd. Tevens is er bij ouderen vaak sprake van meerdere aandoeningen tegelijkertijd (multimorbiditeit).
Hoe effectief medische behandelingen bij ouderen zijn, is niet of nauwelijks bekend. De vergrijzing maakt wetenschappelijke onderbouwing van zorg voor oudere patiënten urgent. Dat zegt Simon Mooijaart, trekker van het Institute for Evidence-based Medicine in Old Age (IEMO).
Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Ouderen en Geneesmiddelen gefinancierd.
Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.
Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom.
Harald Moonen, Catherijne Knibbe, Bert Leufkens en Véronique Timmerhuis
De visievorming subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is speciaal bedoeld voor zorgroganisaties die aan de slag willen met e-health, maar nog geen plan hebben. Met deze kleinere subsidie krijg je de mogelijkheid om eerst een gedegen visie te vormen, voordat je gaat opschalen. Zo kun je de mogelijkheden ontdekken op het gebied van e-health voor jouw zorgorganisatie.
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.