In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing: het aantal ouderen neemt toe én het aantal zeer oude mensen (85 plussers) groeit gestaag. Veel (chronische) aandoeningen doen zich vooral voor op oudere leeftijd. Voor ouderen geldt tot op zekere hoogte hetzelfde als voor kinderen: de manier waarop hun lichaam omgaat met geneesmiddelen is in veel gevallen anders dan bij de (jongere) mensen. Daarom is het belangrijk dat er meer kennis beschikbaar komt over geneesmiddelengebruik bij ouderen en is er behoefte aan meer onderzoek bij ouderen over specifieke doseringen voor ouderen en over specifieke reacties van ouderen op bepaalde medicijnen. Vaak zijn het beste geneesmiddel en de juiste dosering voor deze groep onbekend.
Veel (chronische) aandoeningen doen zich vooral voor op oudere leeftijd. Tevens is er bij ouderen vaak sprake van meerdere aandoeningen tegelijkertijd (multimorbiditeit).
Hoe effectief medische behandelingen bij ouderen zijn, is niet of nauwelijks bekend. De vergrijzing maakt wetenschappelijke onderbouwing van zorg voor oudere patiënten urgent. Dat zegt Simon Mooijaart, trekker van het Institute for Evidence-based Medicine in Old Age (IEMO).
In de Open Ronde 11 zijn 26 indieners uitgenodigd om hun subsidieaanvraag uit te werken.
In de Drug Rediscovery Ronde 5 zijn 12 uitgewerkte aanvragen ontvangen.
De deadline voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag in de Complexe Interventies Ronde 3 is 1 februari 2022, 14.00 uur. 6 aanvragen zijn hiervoor uitgenodigd
In de ronde STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 is aan 6 projecten een positief besluit verzonden voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag.
5 aanvragen in de BeNeFIT Ronde 2 gaan door naar de volgende fase, waarin zij onder meer een haalbaarheidsonderzoek verrichten.
Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Ouderen en Geneesmiddelen gefinancierd.
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden ... Kortom, kanker raakt iedereen.
Tijdens het GGG-themawebinar op 9 september deelden sprekers Marcel Bouvy, Jozé Braspenning, Banne Németh en Jasmijn Timp hun ervaringen en kwamen zij met concrete tips en voorbeelden uit de praktijk. U kunt het themawebinar terugkijken.
Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is de subsidieronde Open Ronde 11 opengesteld. Voor deze Open Ronde 11 geldt dat een relevante vraag of probleem uit de praktijk het uitgangspunt voor de aanvraag moet zijn. Deadline voor het indienen van projectideeën: 21 september 2021, 14.00 uur.