Mobiele menu

Effect of small group quality improvement on prescribing and test ordering performance of general practitioners. A large scale implementation study in the South of the Netherlands.

Projectomschrijving

Huisartsen werken veel volgens richtlijnen. Deze worden over het algemeen goed opgevolgd al is de variatie tussen huisartsen groot. Dit uit zich onder andere in grote verschillen in voorschrijfgedrag en het aanvragen van (laboratorium)onderzoeken. Eerder (kleinschalig) onderzoek toonde aan dat een methode om de kwaliteit van het werk van de huisarts te verbeteren uitvoerbaar en kosteneffectief is. Hierbij krijgt de huisarts informatie over zijn/haar eigen manier van werken in vergelijking met die van collega’s. In Maastricht is het effect onderzocht van invoering van deze methode op grotere schaal (50 huisartsgroepen verdeeld over 24 regio’s). Gebrek aan medewerking van de huisartsen (en apothekers) heeft ertoe geleid dat er veel minder huisartsen aan de studie hebben meegedaan dan verwacht. Veel huisartsen waren wel enthousiast maar konden niet genoeg tijd vrijmaken voor deelname aan het onderzoek. Bij de huisartsen die wel meededen verbeterde de praktijkvoering.

Producten

Titel: A cluster randomized controlled trial aimed at implementation of local quality improvement collaboratives o improve prescribing and test ordering performance of general practitioners: Study Protocol.
Auteur: Jasper Trietsch, Trudy van der Weijden, Wim Verstappen, Rob Janknegt, Paul Muijrers, Ron Winkens, Ben van Steenkiste, Richard Grol, Job Metsemakers.
Magazine: Implementation Science

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling.
De doelstelling voor deze studie is de overdracht van een kwaliteitsverbeteringstrategie die in een eerdere studie - door ons als academische groep aangeboden aan het veld en uitgevoerd - haalbaar en kosten-effectief is gebleken, naar de stakeholders in het veld. De strategie bestaat uit audit, feedback bestaande uit vergelijkende staafdiagrammen met de eigen volumina, die van de praktijk, en die van de huisartsgroep en de regio als geheel, educatief materiaal (10 modules gebaseerd op de NHG-standaarden), en intercollegiale toetsing gemodereerd door lokale experts in het veld. De strategie is gebaseerd op het Diagnostisch Toets Overleg, en uitgebreid met Farmaco Therapie Overleg.

Design.
Proces: Een prospectieve procesevaluatie om de haalbaarheid van grootschalige implementatie van de DTO-FTO strategie in het zuiden van Nederland te evalueren. Registratie van DTO-FTO activiteiten (is de strategie uitgevoerd als gepland?) en kwalitatieve interviews (wat waren belemmerende en bevorderende factoren?).
Effect: Het evalueren van de effecten van de grootschalige toepassing van de DTO-FTO strategie in een cluster RCT. het beoogde aantal deelnemende huisartsgroepen was 50. Uitkomstmaten: interpraktijk-variatie, volumina van de aangevraagde tests en voorgeschreven medicijnen per 1000 patienten per praktijk (volumina veranderd in de gewenste richting, zoals beschreven in de werkafspraken van de groepen, vergeleken met de uitgangswaarde?).

Resultaat.
Proces: De strategie is niet uitgevoerd zoals gepland. Slechts de helft van de 24 aangewezen regio’s hebben daadwerkelijk meegedaan. Per regio werden gemiddeld minder dan 2 huisartsgroepen geworven. In totaal deden 21 huisartsgroepen mee, met 206 huisartsen, en werden 114 toetsingsbijeenkomsten gehouden. Het verzamelen van de aanvraag- en prescriptiedata ging aanvankelijk redelijk, en er zijn feedbackrapporten gemaakt, hoewel de kwaliteit van de rapportages niet altijd voldoende was. De kwaliteit van de werkwijze van de groepen die daadwerkelijk hebben geprobeerd DTO-FTO toe te passen is wel verbeterd.
De belangrijkste belemmering voor het implementeren leek een gebrek aan probleem-eigenaarschap. Er was wel enthousiasme, maar het werd vooral ook gezien als werk dat niet zomaar past binnen de routines van alledag.
Effect: De analyses zijn ernstig vertraagd door problemen met de dataverzameling van de nameting. De effecten zijn geanalyseerd op een deel van de data. Er is geen verschil gevonden tussen voor- en nameting op de aangevraagde testen en voorgeschreven medicijnen wat betreft de inter-praktijk variatie, die is gelijk gebleven. Er zijn geen significante, noch klinisch relevante verschillen gevonden in de totale volumina van aangevraagde tests en prescripties.

Discussie
Uit de resultaten leren we dat interpraktijk-variatie nog steeds (te) groot is. En dat we niet zomaar kunnen aannemen dat een implementatiestrategie, die in een kleiner, door de academie aangestuurd project kosteneffectief was gebleken, zomaar grootschalig geïmplementeerd kan worden. Het is niet gelukt om de DTO-FTO strategie grootschalig te implementeren, en om het veld te bewegen om het “eigenaarschap” van de DTO-FTO strategie, met minimale aansturing vanuit de academie, op zich te nemen.
De problemen met de data zouden in de toekomst opgelost kunnen worden als een landelijke centrale database beschikbaar komt, waar alle zorgverzekeraars met uniforme methoden aan meedoen. Dit project heeft bouwstenen aangeleverd voor een stevige infrastructuur voor dergelijk databeheer in de toekomst.

Trial registration: Nederlands Trial Register ISRCTN40008171

Het is gelukt, weliswaar met moeite, om de DTO-FTO procedure op gang te brengen en grootschalig te implementeren op centra-niveau. Het aanmaken en verspreiden van de feedbackrapporten voor de huisartsen verloopt goed en succesvol, zowel voor diagnostiek als voor prescriptie. De huisartsen waarderen de feedback-rapporten, en zien het als een waardevolle aanvulling op hun dagelijkse praktijkwerk. De data waar de feedbackrapporten op zijn gebaseerd worden geextraheerd uit de centrale database voor prescriptie en diagnostiek. De centrale database is een aandachtspunt, er treden nogal wat organistaorische en logistieke problemen op. Maar het grootste knelpunt is dat het moeite kost om zoveel betrokken partijen "bij de les te houden". De onderzoeker wordt regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd, het veld moet duidelijk nog wennen aan dit soort data-leveranties.

Er zijn dus wel een aantal aandachtspunten die de resterende interventieperiode duidelijk moeten worden.

Maar er zijn daadwerkelijk huisartsengroepen aan de gang gagaan met de DTO-FTO-methode. Het laten werven via de diagnostische centra verloopt ook moeizamer dan verwacht, zoals in het vorige verlsag reeds opgemerkt. Het aantal huisartsgroepen dat nu heeft toegezegd deel te nemen is nu gestegen van 8 naar 25. Dit aantal is nog steeds lager dan oorspronkelijk verwacht; 25 in plaats van 50 groepen.
We verwachten dat dit er hooguit nog 30 zullen worden.

Met 25 huisartsengroepen, dat wellicht nog uitgroeit tot 30 groepen, is het nog steeds goed mogelijk om het proces te evalueren en te kijken of de DTO-FTO methode rijp gemaakt kan worden voor grootschalige, landelijke implementatie. Grootschalige implementatie zal vooral afhangen van het beschikbaar zijn van een valide en efficiente centrale database. Voor de effect-evaluatie verliezen we helaas power.

Samenvatting van de aanvraag

Objectives/research question. To improve quality of prescribing and test ordering behaviour of general practitioners (GPs) by introducing transparency of clinical performance among the GPs in the safe environment of the local GP group. Study design. Clustered quasi-experimental study with block design. Mutual comparison of participating GPs, and participating with non-participating GPs/regions. Study population. About 300 GPs in 44 GP groups in the South of the Netherlands. Intervention. National EBM guidelines on prescribing and test ordering behaviour. Implementation strategy. Multifaceted strategy consisting of feedback on performance of the individual GP compared to peers from the GP group and the region, peer review in small groups chaired by opinion leaders, education on guidelines and making group work agreements. Agenda setting for the group meetings is negotiated between the GP group and the medical coordinator/pharmacist. Outcome measures. Effect evaluation for the items selected per group: number of tests or prescriptions per GP/month, interdoctor variation, appropriate test ordering or prescribing behaviour according to the guideline (performance indicators). Process evaluation. Sample size calculation/data analysis. To detect an improvement of 20% (on a performance indicator from 35% to 55%), assuming an ICC of 0.10, alfa 0.05, beta 0.1, and mean GP group size 7, 44 GP groups will be needed. Covariance analysis using results from the intervention period as the dependent variable and the baseline data and the region as independent variables. Economic evaluation. Cost minimisation study with societal perspective. Time schedule. Year 1: development of the model, pilot study, recruitment of GPs. Year 2: execution of the strategy. Year 3: Data analyses and evaluation. Doelstelling. Het verbeteren van de kwaliteit van aanvraag-en voorschrijfgedrag van huisartsen door het introduceren van transparantie in de veilige omgeving van de huisartsengroep. Sociale beinvloeding door collega's kan een cruciale rol spelen in gedragsverandering. Studie design. Clustered quasi-experimentele studie met block design. Onderlinge vergelijking van de deelnemende huisartsen, en van participerende met niet-participerende huisartsen/regio's. Studie populatie. Ongeveer 300 huisartsen in 44 huisartsengroepen in Zuid-Nederland. Interventie. EBM richtlijnen mbt test aanvragen en voorschrijven. Implementatie strategie. Meervoudige strategie bestaande uit feedback aan de individuele huisarts waarin hij/zijn wordt vergeleken met collega's uit de groep en uit de regio, intercollegiale toetsing in de huisartsengroep onder leiding van opinie leiders, educatie over richtlijnen en het maken van groeps afspraken. De keuze van items voor bespreking in de huisartsengroep wordt bepaald door de huisartsen zelf iom de medisch coordinator en/of apotheker. Uitkomstmaten. Effect evaluatie: aantal testen of prescripties per huisarts/maand, interdokter variatie, kwaliteit van aanvragen of voorschrijven dmv performance indicatoren. Proces evaluatie. Power berekening/data-analyse. Om een verbetering van 20% te ontdekken zijn 44 huisartsgroepen nodig. Aannames: ICC 0.10, alfa 0.05, beta 0.1, en gemiddelde groeps grootte 7. Covariantie analyse met de resultaten uit de interventie periode als afhankelijke variabele en de baseline data en de regio als onafhankelijke variabelen. Economische evaluatie. Kosten-minimisatie studie vanuit maatschappelijk perspectief. Tijdpad. Jaar 1: Ontwikkeling model, pilot, werven van huisartsen. Jaar 2: uitvoeren van de strategie. Jaar 3: Data analyses en evaluatie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
94517102
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2009
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.D.E.M. van der Weijden MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum+