Mobiele menu

Coördinatiecentrum ParkinsonNet

Projectomschrijving

In Nijmegen is in 2004 ParkinsonNet opgezet. Hierin werken neurologen en fysiotherapeuten nauw samen en worden fysiotherapeuten getraind in de behandeling van Parkinsonpatiënten. Dit blijkt een zeer kosteneffectieve manier om de kwaliteit van de zorg voor Parkinsonpatiënten te verhogen. In 2009 is een ParkinsonNet coördinatiecentrum opgezet. Dit centrum is nodig om de verdere implementatie van ParkinsonNet in Nederland te ondersteunen. Het centrum omvat een landelijk coördinator ParkinsonNet aangevuld met een projectmedewerker, een coördinator fysiotherapie,een coördinator ergotherapie en een coördinator logopedie. Dit team heeft in 2009 in totaal 26 nieuwe netwerken opgezet met in totaal 498 nieuwe ParkinsonNet deelnemers. Het team heeft ook gewerkt aan de kwaliteitsverbetering van de communicatie tussen ParkinsonNet deelnemers, onder andere door de implementatie van een nieuwe website die ondertussen zo’n 4500 keer per maand bezocht wordt. Via de Parkinson Zorgzoeker, bijvoorbeeld, zijn nu alle zorgverleners betrokken bij ParkinsonNet terug te vinden.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Producten

Titel: The ParkinsonNet concept: development, implementation and initial experience.
Auteur: Nijkrake M, Keus SH, Overeem S, Oostendorp RA, Vliet Vlieland TP, Mulleners WM, Hoogewaard E, Bloem BR, Munneke M (2010)
Magazine: Movement Disorders
Titel: Efficacy of community-based physiotherapy networks for patients with Parkinson's disease: a cluster-randomised trial.
Auteur: Munneke M, Nijkrake MJ, Keus SH, Kwakkel G, Berendse HW, Roos RA, Borm GF, Adang EM, Overeem S, Bloem BR (2010) .
Magazine: Lancet Neurology
Titel: The ParkinsonNet trial: design and baseline characteristics.
Auteur: Keus SH, Nijkrake MJ, Borm GF, Kwakkel G, Roos RA, Berendse HW, Adang EM, Overeem S, Bloem BR, Munneke M; ParkinsonNet Trial Study Group.
Magazine: Movement Disorders

Verslagen


Eindverslag

In 2004 is door het UMC St Radboud het ParkinsonNet concept ontwikkeld. Dit concept is bedoeld om de zorg voor Parkinson patiënten te verbeteren door het vormen van een regionale netwerken bestaande uit zorgverleners met specifieke interesse in de behandeling van Parkinson patiënten. Het door ZonMw gefinancierde doelmatigheidsproject ‘Efficiency of Physiotherapy in Parkinson’s Disease’ heeft laat zien dat het ParkinsonNet concept leidt tot een toename van Parkinson expertise bij behandelaars, een verbeterde kwaliteit van zorg (therapeuten werken vaker volgens richtlijnen) en een grotere tevredenheid bij patiënten. Bovendien heeft het onderzoek laten zien dat het ParkinsonNet concept gepaard gaat met een aanzienlijke kostenreductie. Het artikel op basis van dit doelmatigheidsonderzoek is in januari 2010 gepubliceerd in Lancet Neurology. Aansluitend aan het doelmatigheidsproject is, gezien het grote enthousiasme onder zowel professionals als Parkinson patiënten, gestart met de implementatie van nieuwe ParkinsonNet netwerken, met name in het oosten en zuiden van Nederland. Om de implementatie van ParkinsonNet netwerken in andere regio’s te stimuleren heeft het ParkinsonNet projectteam van ZonMw een eenmalig subsidie ontvangen. Met deze subsidie kon een landelijk Parkinsonnet coördinatiecentrum opgezet worden. Daarnaast was een belangrijke doelstelling van deze subsidie om met zorgverzekeraars te kunnen spreken over structurele financiering voor het ParkinsonNet coördinatiecentrum.

Samenvatting van de aanvraag

Het doelmatigheidsproject ‘Efficiency of Physiotherapy in Parkinson’s Disease’ (de ‘ParkinsonNet Trial’) laat zien dat het ParkinsonNet concept leidt tot toename van specifieke expertise bij behandelaars, een verbeterde kwaliteit van zorg (therapeuten werken vaker conform richtlijnen) en een grotere tevredenheid bij patiënten. Bovendien laat het onderzoek zien dat het ParkinsonNet concept gepaard gaat met een aanzienlijke kostenreductie. Aansluitend aan het doelmatigheidsproject is, gezien het grote enthousiasme onder zowel professionals als Parkinson patiënten, reeds gestart met de implementatie van nieuwe ParkinsonNet netwerken. Dit heeft inmiddels geresulteerd in totaal 41 ParkinsonNet netwerken, met name in het oosten en zuiden van Nederland. Wij streven hierbij naar een landelijke dekking rond het jaar 2012, met tegen die tijd zo’n 100 regionale ParkinsonNet netwerken. Bovendien zijn al deze netwerken uitgebreid qua zorgaanbod, met naast de fysiotherapie nu ook betrokkenheid van ergotherapeuten en logopedisten. De installatie van deze nieuwe netwerken is mogelijk gemaakt dankzij een eenmalige subsidie van de stichting Robuust en door contributies van de betrokken professionals. Het doel van deze aanvullende subsidie is het ondersteunen van de verdere implementatie van ParkinsonNet door het opzetten van een landelijk coördinatiecentrum ParkinsonNet. Dit coördinatiecentrum zal de bestaande netwerken ondersteunen en nieuwe netwerken installeren. Daarnaast is een belangrijke taak van het coördinatiecentrum om te komen tot een structurele financiering voor de ParkinsonNet netwerken. Om dit te bereiken zal het coördinatiecentrum met steun van ZonMW gaan overleggen met zorgverzekeraars. De totale begroting voor het coördinatiecentrum in 2009 bedraagt 103.471 Euro (zie bijlage). Hiervan kan 20.000 Euro gefinancierd worden vanuit een subsidie van VWS voor MijnZorgNet die naar verwachting eind november zal worden toegekend. In totaal vraagt de projectgroep daarom 83.471 Euro aan voor 2009.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
945043571
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. Munneke
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc