ZonMw tijdlijn Geneesmiddelen https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Geneesmiddelen nl-nl Tue, 28 Mar 2023 13:18:06 +0200 Tue, 28 Mar 2023 13:18:06 +0200 TYPO3 news-9522 Mon, 20 Mar 2023 12:40:00 +0100 Hormoontherapie bij neuro-endocriene tumoren zinvol? https://amazingerasmusmc.nl/oncologie/hormoontherapie-bij-neuro-endocriene-tumoren-zinvol/ Internist-endocrinologen Hans Hofland en Wouter de Herder starten samen met het Belgische ziekenhuisnetwerk NETwerk een onderzoek naar het nut van hormoontherapie na groei van een neuro-endocriene tumor die niet hormonaal actief is. Voor hun onderzoek ontvangen de onderzoekers een subsidie van 2,7 miljoen euro van BeNeFIT. news-9480 Mon, 06 Mar 2023 16:25:03 +0100 Minister Kuipers neemt Signalement Therapeutische Toepassingen van Psychedelica in ontvangst https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/minister-kuipers-neemt-signalement-therapeutische-toepassingen-van-psychedelica-in-ontvangst/ Op maandag 6 maart 2023 heeft Véronique Timmerhuis het ‘Signalement Therapeutische Toepassingen van Psychedelica’ aangeboden aan minister Ernst Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De uitreiking vond plaats tijdens een minisymposium georganiseerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). TTP  kan mogelijk verbeteringen opleveren

Naar schatting 200.000 mensen in Nederland met een psychiatrische aandoening houden ondanks regulier aangeboden behandelingen ernstige psychische klachten. Helaas zijn in de psychiatrie in de afgelopen decennia weinig therapeutische innovaties of nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die deze impasse hebben kunnen doorbreken. Uit een toenemend aantal studies komen in de afgelopen jaren aanwijzingen naar voren dat therapeutische toepassingen van psychedelica (TTP), zoals ketamine, MDMA en psilocybine, significante verbeteringen kunnen opleveren voor patiënten met therapieresistente psychiatrische aandoeningen (zoals depressie en PTSS) en bij (neurologische) pijnstoornissen.

Véronique Timmerhuis:

“Ik kijk uit naar de reactie van minister Kuipers en hoop op een nadere samenwerking rond deze thematiek in het belang van alle betrokkenen.”

Signalement geschreven in opdracht van ZonMw

ZonMw heeft op dit onderwerp een signalement laten opstellen. De schrijversgroep, onder leiding van Prof. dr. Robert Schoevers (Psychiatrie, UMCG) heeft het signalement geschreven in opdracht van de ZonMw-programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen en Geestelijke Gezondheidszorg. Dit signalement beschrijft de stand van zaken op het gebied van TTP, de mogelijke doelgroepen en voor- en tegenstanders, de kennishiaten en de kansen en belemmeringen op het gebied van onderzoek en implementatie. Ook worden oplossingsrichtingen benoemd, zoals het pleiten voor een landelijk netwerk van universitair medische centra en GGZ-instellingen voor de coördinatie van grootschalig onderzoek, opleiding, accreditatie en kwaliteitsbewaking, en het instellen van een omvangrijk landelijk onderzoeks- en implementatieprogramma.

Meer informatie

]]>
news-9459 Tue, 28 Feb 2023 17:14:47 +0100 DNA-technologie biedt veel kansen voor gezondheid van Nederlandse bevolking https://www.rivm.nl/nieuws/dna-technologie-biedt-veel-kansen-voor-gezondheid-van-nederlandse-bevolking In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM met 31 betrokken partijen, waaronder ZonMw, gesproken over de ideeën voor en de potentie van DNA-technologie om de zorg en volksgezondheid te verbeteren. Het rapport dat hierover is verschenen zal door VWS gebruikt worden om een visie te formuleren en een beleidsplan op te stellen. news-9360 Mon, 30 Jan 2023 10:12:00 +0100 Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023: ’Inzet op Impact’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2023-inzet-op-impact/ Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.
Ook in deze 10e editie sluit het congres aan bij de actualiteit rondom goed gebruik van geneesmiddelen, komen innovaties aan de orde en brengen we het realiseren van impact van onderzoeksresultaten voor het voetlicht.
Wij verwelkomen u ook dit jaar van harte in de locatie 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.

In de plenaire sessies is er aandacht voor Drug repurposing en Impact

Plenair belichten verschillende sprekers de actuele onderwerpen: Drug repurposing, ofwel inzet van bestaande geneesmiddelen voor nieuwe toepassingen, en Impact, het realiseren en bestendigen van onderzoeksresultaten in de praktijk.

U kunt in 3 subsessierondes kiezen uit 18 onderwerpen

Het programma is gevarieerd en belicht zoals altijd de resultaten van ZonMw- en GGG-projecten in een breed perspectief en gerelateerd aan innovatieve projecten en actuele onderwerpen uit het veld.
In 3 rondes van ieder 6 subsessies staan onderwerpen op het programma als dure geneesmiddelen, MDL-onderzoek, leefstijl en duurzaamheid, kwetsbare ouderen en personalised medicine.
Een van de rondes richt zich op interactieve wijze op onderwerpen als Impact, Richtlijnen, HTA en Gender.
In iedere subsessie is er ruimte voor discussie of kunt u bijdragen via een andere vorm van interactiviteit.

Het GGG-congres is interessant voor het gehele werkveld rondom geneesmiddelen

Het jaarlijkse GGG-congres is bij uitstek een plek voor uitwisseling van kennis rondom geneesmiddelen op het snijvlak van onderzoek, praktijk en beleid en is daarnaast een dag van ontmoeten, bijpraten en netwerken.

De aanmelding is geopend

U bent van harte welkom tijdens deze congresdag.
Meld u aan, laat u inspireren en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het veld van geneesmiddelen.

Bekijk de publicatie met het volledige congresprogramma

Direct naar de aanmeldpagina

 

]]>
news-9331 Fri, 13 Jan 2023 08:41:51 +0100 Nieuwe GGG-subsidieronde: Onderzoek met Bestaande Data https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-ggg-subsidieronde-onderzoek-met-bestaande-data/ LET OP: Het is uitsluitend nog mogelijk om voor de wachtlijst aan te melden Eind mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de ronde Onderzoek met Bestaande Data verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers worden gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden. Het gebruik van klinische data die over langere periodes verzameld zijn, en die ook direct aansluiten op de dagelijkse praktijk, biedt de mogelijkheid om vraagstukken te beantwoorden die in meer traditionele geneesmiddelenonderzoeken zoals randomised controlled trials niet kunnen worden beantwoord. Het gebruik van RWD uit registers is bijvoorbeeld uitermate geschikt om de effectiviteit en efficiëntie van geneesmiddelen te bepalen in de omgeving waarin het middel wordt gebruikt. Daarnaast is het uitvoeren van register-gebaseerd onderzoek sneller en rendabeler omdat de benodigde data al beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor prospectief onderzoek met registers, omdat het register gebruikt kan worden om de juiste participanten te identificeren en hun baseline data al verzameld zijn.
Om resultaten met een hoge bewijslast te verkrijgen, is het cruciaal dat registers data van goede kwaliteit verzamelen, de data set compleet is en dat de data FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) zijn. Daarom zal in deze subsidieronde naast het beantwoorden van relevante klinische vraagstukken ook aandacht zijn voor de groei en verbetering van registers.

Informatiemiddag

Op 18 april 2023 van 13.15 - 17.30 uur organiseert ZonMw een informatiemiddag in Utrecht waar geïnteresseerden meer te weten kunnen komen over deze nieuwe ronde in ons programma. De inschrijving voor deze middag is inmiddels geopend. In het Aanmeldfourmlier vindt u ook het programma.

                                                        Aanmelden voor de wachtlijst

                                                         

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met het team van deze ronde:
Sabine van Dijk (programmamanager) en Emily van der Lugt (programmasecretaris)
via geneesmiddelen@zonmw.nl of 070 - 349 54 64.

]]>
news-9241 Tue, 13 Dec 2022 09:16:50 +0100 Nieuwe voorzitter GGG-raad https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-voorzitter-ggg-raad/ Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom. Catherijne Knibbe is hoogleraar Grondslagen van de individuele farmacotherapie aan de Universiteit Leiden en ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog in het St. Antonius Ziekenhuis en zal de komende jaren de rol van voorzitter GGG-raad vervullen.
De GGG-raad bestaat uit een onafhankelijk voorzitter en afgevaardigden van branche- en beroepsverenigingen die betrokken zijn bij geneesmiddelen – verenigingen van patiënten, voorschrijvers, zorgverleners, apothekers, farmaceuten en zorgverzekeraars. De GGG-raad heeft een sturende rol voor het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Meer informatie:

]]>
news-9117 Tue, 01 Nov 2022 10:00:52 +0100 Mijlpaal in onderzoek naar afbouw antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/mijlpaal-in-onderzoek-naar-afbouw-antipsychotica-bij-mensen-met-een-verstandelijke-beperking/ Grootschalig onderzoek naar de afbouw van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking is in een afrondende fase beland. De studie van de Rotterdamse Academische Werkplaats GOUD is in aanpak en omvang uniek te noemen.  

De laatste metingen van het onderzoek naar de afbouw van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag zijn afgerond. Maar liefst 88 deelnemers deden mee aan dit unieke onderzoek van de Academische Werkplaats GOUD van het Erasmus MC. Niet eerder is er wereldwijd een vergelijkbare studie gedaan die onderzoekt waarom afbouw vaak niet lukt. Onderzoeker en arts-VG Sylvie Beumer is enthousiast over het verloop. 'We hopen straks met dit onderzoek – als de resultaten bekend zijn - een verschil te betekenen in de zorg.'

Belang onderzoek

Antipsychotica worden vaak langdurig voorgeschreven aan mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat antipsychotica helpen bij gedragsproblemen. Beumer: 'De ongunstige bijwerkingen, zoals suikerziekte, verhoogd cholesterol, afvlakking van emoties, sufheid, en bewegingsstoornissen zijn overtuigend aangetoond. Deze bijwerkingen hebben dus invloed op de gezondheid en kwaliteit van leven. Toch blijkt afbouw in de praktijk vaak niet te lukken. Het is onduidelijk waardoor de afbouw vaak faalt.'

Film  

Om meer aandacht te vragen voor de dilemma’s die spelen bij het afbouwen van antipsychotica, maakte GOUD een film. Beumer: 'In deze film delen we het persoonlijke verhaal van drie deelnemers Jeremy, Kelly en Jan. Ondanks dat de resultaten van het onderzoek nog niet bekend zijn, laat de film zien hoe complex een afbouwproces kan verlopen en welke impact het kan hebben op de cliënt en diens omgeving.' Bekijk de film: Waarom lukt het afbouwen van antipsychotica vaak niet? op YouTube

Resultaten eind 2023

Wanneer kunnen we de eerste resultaten verwachten? Beumer: 'Nu de laatste data is verzameld, kunnen we een start maken met de analyses. Een spannende periode waarin we gaan zien of we ook daadwerkelijk het verschil kunnen gaan maken waar we zo op hopen. De eerste resultaten verwachten we eind 2023. Uiteindelijk zullen we deze resultaten teruggeven aan de betrokkenen, maar ook publiceren in wetenschappelijke tijdschriften.'

Meer informatie

Meer weten over dit onderzoek? Of over de Academische werkplaats GOUD?

 

 

]]>
news-9048 Wed, 12 Oct 2022 07:03:39 +0200 Vroeg ingrijpen bij mogelijk voorstadium van reuma vermindert ziektelast https://publicaties.zonmw.nl/vroeg-ingrijpen-bij-mogelijk-voorstadium-van-reuma-vermindert-ziektelast/ Een tijdelijke behandeling met methotrexaat kan ervoor zorgen dat mensen met gewrichtsklachten die een voorbode kunnen zijn van reuma blijvend minder ziektelast ervaren. Dat ontdekten reumatoloog prof. dr. Annette van der Helm en haar collega’s in hun door ZonMw gesteunde onderzoek. news-9009 Wed, 28 Sep 2022 11:21:34 +0200 Nieuwe initiatieven gericht op kennisbenutting voor passende zorg in de praktijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-initiatieven-gericht-op-kennisbenutting-voor-passende-zorg-in-de-praktijk/ Recent zijn 6 subsidierondes van bestaande programma’s met extra middelen van het ministerie van VWS uitgebreid. Dit om meer impact te kunnen maken met bestaande kennis en innovaties gericht op passende zorg in de praktijk. ‘Veel van onze programma’s hebben een link met passende zorg’, zegt Karen van Liere-Visser, die de nieuwe initiatieven coördineert. Met kennis en innovaties bijdragen aan passende zorg

Om de zorg toekomstbestendig te maken, wordt ingezet op een transitie naar passende zorg. Een maatschappelijke opgave waar zorgsector en samenleving gezamenlijk mee aan de slag moeten. Passende zorg is zorg die gaat om gezondheid in plaats van ziekte, die de juiste zorg op de juiste plek is, die waarde gedreven is (doelmatig) en die samen met en rondom de patiënt tot stand komt (samen beslissen). Ook ZonMw draagt vanuit haar 3 kerntaken - signaleren, programmeren en impact versterken - bij aan het realiseren van passende zorg.  

Implementatie van kennis en innovaties uit lopende programma’s

In het coalitieakkoord staat passende zorg centraal en zijn middelen gereserveerd om passende zorg verder te stimuleren. Met de extra middelen voor 2022 werd het mogelijk initiatieven te bundelen en een aantal subsidierondes uit bestaande programma’s uit te breiden. Het gaat om de volgende rondes: Implementatie science practitioner Fellowships, Implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg, Regio-impuls Juiste Zorg Op de Juiste Plek, Praktijkgericht onderzoek in de ggz: Versterking van passende zorg in de eerstelijns ggz, Implementatie – en opschalingscoaching ronde 8 en Leefstijlgeneeskunde: implementatie en impact.

Een integrale benadering en bundeling van initiatieven is belangrijk

‘Veel bestaande programma’s van ZonMw hebben een link met passende zorg’, zegt Karen van Liere-Visser, die de initiatieven binnen ZonMw coördineert. ‘Een integrale benadering is belangrijk voor passende zorg. Door de uitbreiding van middelen konden we initiatieven bundelen vanuit verschillende programma’s. Dat heeft geleid tot een gezamenlijke subsidieronde voor implementatieprojecten. Binnen ZonMw hebben we gekeken hoe we snel een stimulans konden geven aan passende zorg. Deze 6 rondes zijn vooral gericht op daadwerkelijke implementatie van kennis en innovaties in de praktijk. Nieuw is ook dat ZonMw-brede subsidieoproepen zijn uitgezet zoals de Implementatie science practitioner Fellowships, waarbij we 48 implementatiespecialisten kunnen opleiden vanuit diverse vakgebieden.’

De 6 subsidierondes gericht op kennisbenutting in de praktijk

De 6 subsidieoproepen zijn allemaal in de periode mei tot september opengesteld. De meeste oproepen zijn inmiddels al gesloten en de eerste projecten starten in december 2022.
Hieronder meer informatie over de 6 oproepen:

Implementatie science practitioner Fellowships

In deze Fellowships ronde is persoonsgebonden subsidie beschikbaar voor professionals om opgeleid te worden tot implementatie science practitioner. Vanuit 7 verschillende ZonMw-programma’s is subsidie beschikbaar en aangevuld met de extra middelen: DoelmatigheidsOnderzoek, Goed Gebruik Geneesmiddelen, Onderzoeksprogramma ggz, Langdurige Zorg en Ondersteuning, Juiste Zorg op de Juiste Plek, Preventieprogramma, en Zwangerschap en Geboorte. Deadline voor aanvragen is 4 oktober 2022, 14.00 uur.

Implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg

Deze subsidieronde richt zich op afgeronde ZonMw-projecten met mooie resultaten vanuit de programma’s DoelmatigheidsOnderzoek, Goed Gebruik Geneesmiddelen en Translationeel Onderzoek door met een implementatieproject de toepassing van resultaten te bevorderen en daarmee bij te dragen aan passende zorg in de praktijk. Actieprogramma Grip op Onbegrip heeft ook subsidie voor nieuwe, losstaande, implementatieprojecten. Aanvragen is niet meer mogelijk. De besluitbrieven worden in december 2022 verstuurd.

Regio-impuls Juiste Zorg Op de Juiste Plek

Met de Regio-impuls kunnen regionale domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden (DSV) inzetten op initiatieven die de gezondheid van individuele burgers bevorderen. Met de duurzame doorontwikkeling van deze bestaande regionale DSV’s kunnen zij werken aan passende zorg voor iedereen. Aanvragen is niet meer mogelijk. In december 2022 worden de besluitbrieven verstuurd.

Praktijkgericht onderzoek in de ggz: Versterking van passende zorg in de eerstelijns ggz

In deze ggz ronde is subsidie beschikbaar voor praktijkgericht onderzoek dat zich richt op het verbeteren van de toegankelijkheid en organisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Om daarmee de omslag naar passende zorg te versterken in de eerstelijns ggz. Aanvragen is niet meer mogelijk. In december 2022 worden de besluitbrieven verstuurd.

Implementatie – en opschalingscoaching (IOC)

Met IOC subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. Het implementatie- en/of opschalingsvraagstuk draagt bij aan minstens een van de vier principes van passende zorg. Aanvragen is niet meer mogelijk. De besluitbrieven worden uiterlijk in november verstuurd en projecten starten nog dit jaar.

Leefstijlgeneeskunde: implementatie en impact

De resultaten van de 10 lopende projecten Leefstijlgeneeskunde moeten bijdragen aan beter inzicht in welke leefstijlinterventies kunnen worden ingezet bij welke (chronische) ziekten/aandoeningen en bij welke patiënten leefstijlgeneeskunde succesvol kan zijn (en onder welke voorwaarden). Met subsidie uit deze aanvullende oproep kan implementatieonderzoek worden gedaan dat moet bijdragen aan een betere onderbouwing voor de keuze van een implementatiestrategie en toepassing daarvan in de specifieke context. Aanvragen kan alleen op uitnodiging, met als deadline 13 december 2022, 14.00 uur.

Meer informatie

De subsidieoproepen

Ook interessant?

Verkenning naar domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden levert waardevolle inzichten op Passende zorg in de langdurige zorg en ondersteuning

Op de hoogte blijven?

We zijn bezig met het ontwikkelen van meer activiteiten gericht op het met kennis stimuleren van passende zorg in de praktijk. En we gaan hier actief over communiceren. Benieuwd? Abonneer je op een of meer van onze nieuwsbrieven en/of volg ons op een of meer van onze LinkedIn pagina’s: ZonMw corporate, Geestelijke gezondheid (ggz), Geneesmiddelen, Jeugd, Kennis over leven met een ziekte of beperking, Medisch onderzoek, Preventie, Sport & bewegen.

]]>
news-8963 Thu, 22 Sep 2022 11:56:00 +0200 ZonMw stopt financiering OPERA studie vanwege te weinig deelnemers https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-stopt-financiering-opera-studie-vanwege-te-weinig-deelnemers/ Het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft de financiering van de OPERA studie gestopt. Reden hiervoor is de sterk achterblijvende inclusie van deelnemers. De OPERA (Netherlands study of Optimal, PERsonalized Antidepressant use) is een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie naar de korte- en langetermijneffecten van vroege afbouw van antidepressiva versus latere afbouw. De studie richt zich op de groep patiënten die recent waren begonnen met antidepressiva. De OPERA studie is in januari 2019 gestart met als doel het bieden van duidelijke handvatten aan behandelaren en patiënten voor het afbouwen van antidepressiva.

De OPERA studie bestaat uit twee onderdelen: OPERA-monitor, waarin het optreden van herstel van antidepressivagebruikers in kaart wordt gebracht en vervolgens OPERA-afbouw, waarin herstelde patiënten uit OPERA-monitor geblindeerd hun antidepressiva vroeg, dan wel later afbouwen.

OPERA-afbouw gestopt

Sinds de start van de studie konden voor het onderdeel OPERA-afbouw te weinig deelnemers worden geïncludeerd via de OPERA-monitor. Dit komt onder andere omdat er minder mensen dan verwacht een stabiel herstel bereikten of omdat zij niet voldeden aan de inclusiecriteria. Aangezien de noodzakelijke instroom van deelnemers op afzienbare tijd niet te veranderen was, is besloten het project stop te zetten. Alle deelnemers die actief waren in OPERA-afbouw zijn inmiddels geïnformeerd, net als de behandelaren van de deelnemers die op dat moment nog studiemedicatie gebruikten.

OPERA-monitor loopt door

Op eigen initiatief van het OPERA-consortium, onder aansturing vanuit het Amsterdam UMC, wordt OPERA-monitor voortgezet tot een aantal van 950 deelnemers. OPERA-monitor doet onderzoek naar herstel van depressie bij patiënten die recent zijn gestart met antidepressiva (citalopram of sertraline). Bij deze patiënten wordt onderzocht wanneer en bij wie de depressie goed herstelt. Ook wordt onderzocht wanneer en hoe mensen vervolgens stoppen met antidepressiva. ZonMw ziet de keuze van het OPERA-consortium om OPERA-monitor zelfstandig langer te laten doorlopen als een mooie mogelijkheid om bij deze groep patiënten een beter beeld over herstel van depressie en stoppen van antidepressiva te krijgen.

Deelnemers kunnen zich voor OPERA-monitor tot december 2022 nog aanmelden: opera-project.nl. Deelnemers worden gevolgd t/m december 2023, door middel van online vragenlijsten en telefonische interviews.

Meer informatie

]]>
news-8962 Fri, 09 Sep 2022 08:15:00 +0200 Opname pasgeborene met infectie kan stuk korter https://amazingerasmusmc.nl/kind-zwanger/opname-pasgeborene-met-infectie-kan-stuk-korter/ De ziekenhuisopname van een pasgeborene met een mogelijke bacteriële infectie kan teruggebracht worden van zeven naar drie dagen als antibiotica niet alleen via het infuus maar ook oraal toegediend wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Sophia en Franciscus Gasthuis & Vlietland, door kinderarts Gerdien Tramper, neonatoloog René Kornelisse en arts-onderzoeker neonatologie Fleur Keij. news-5533 Fri, 02 Sep 2022 09:45:00 +0200 Coronanieuws door IVM https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/coronanieuws-door-ivm/ Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) brengt tweewekelijks het 'IVM Coronanieuws' uit. Hierin wordt aandacht besteed aan actuele zaken rondom geneesmiddelen en het coronavirus. In het IVM Coronanieuws van 2 september is veel nieuws over (booster) vaccinatie, bijwerkingen en onderzoeken naar geneesmiddelen en behandelingen van COVID-19.

> Bekijk het laatste Coronanieuws hier

> Bekijk hier alle afleveringen van het Coronanieuws

]]>
news-8929 Thu, 01 Sep 2022 08:32:13 +0200 REMEDi4ALL, an ambitious EU-funded research initiative, launches to drive forward the repurposing of medicines in Europe https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/remedi4all-an-ambitious-eu-funded-research-initiative-launches-to-drive-forward-the-repurposing-of/ REMEDi4ALL launched today with the aim of making a major leap forward in drug repurposing. This promising approach to drug development consisting in the identification, testing, and validation of new therapeutic indications for existing medications, is a developing field but faces numerous barriers and systemic inefficiencies. Still, its potential to significantly bring down times and costs of drug development -it focuses on already approved, discontinued, shelved or investigational therapeutics- makes this novel strategy attractive for rare and neglected conditions, cancer, emerging public health threats such as COVID-19 or new drug combinations. It also translates into more sustainable health systems. To advance knowledge in this field and address substantial obstacles -fragmented and siloed research; non-standardised datasets; heterogenous quality of computational tools; poor patient engagement or lack of incentives and policies to support and enhance drug repurposing- the European Union (EU) through the Horizon Europe (HE) programme will invest 23 million euros in REMEDi4ALL over the next 5 years. It is expected that, due to REMEDi4ALL, more (and better) repurposed therapeutics will be widely available thanks to more agile, cutting-edge development processes, ultimately contributing to increased sustainability of health systems.     

A favourable eco-system for drug repurposing

The project kicks off with the ambition of establishing a European research and innovation eco-system that facilitates fast and cost-effective patient-centric development and access to repurposed medicines. To this end, REMEDi4ALL will:   

  • build a state-of-the-art platform to provide expertise and services across the complete value chain (scientific, methodological, financial, legal, regulatory, intellectual property) for patient-centric medicine repurposing at every development stage and in any disease area.
  • assemble advanced in silico tools for Machine Learning (ML) and Artificial Intelligence (AI), open datasets and tools and expertise required to understand the mechanism of action of specific medicines.
  • create a global community of practice connected in a think-tank-like environment through impactful multidisciplinary activities and events.
  • train and educate the next generation of researchers, clinicians, patients, policymakers, regulators and funders in cutting-edge drug repurposing tools and processes.
  • favour dialogue and debate to advance policy and fair access to repurposed medicines across the EU.  

REMEDi4ALL has selected four medicine repurposing projects in different stages of development to demonstrate the viability of the newly created platform. Each project covers a different therapeutic area with high unmet medical needs– pancreatic cancer, COVID-19, rare diseases and ultra-rare diseases. These projects will first be onboarded to ensure a patient-centric approach before testing all elements of the platform to optimise its tools and services.

A multidisciplinary effort to cover every aspect of drug repurposing


The REMEDi4ALL consortium brings together a unique combination of expertise to address the complexities of drug repurposing. Under the leadership of EATRIS, the European infrastructure for translational medicine, 24 organisations in the fields of clinical and translational research, clinical operations, patient engagement and education, regulatory framework, funding, governance, Health Technology Assessment (HTA) or pricing and reimbursement will closely collaborate to make drug repurposing mainstream.

__________________________________________________________________
Anton Ussi, CEO at EATRIS ERIC:
‘It’s an enormous privilege to work with this team of leading international experts, institutions and patient representatives in such an important and high potential area for European health. REMEDI4ALL will truly transform drug repurposing by making the process more transparent, efficient and – most importantly – completely patient-centred.’
__________________________________________________________________

The 24 partners participants include:  

  • EATRIS (Coordinator) – The Netherlands
  • Fraunhofer-Gesellschaft – Germany
  • Helsingin yliopisto (FIMM-UH) - Finland
  • European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) - France
  • Istituto Di Ricerche Farmacologiche Mario Negri (IRFMN) - Italy
  • Istituto Nazionale Tumori Fondazione Pascale (INT-NA) - Italy
  • European Organisation For Rare Diseases  (EURORDIS) – France  
  • Dompé farmaceutici Spa (DOMPÉ) – Italy
  • ZonMw - The Netherlands
  • Teamit Research - Spain
  • Medicines For Europe (M4EU) - Belgium  
  • Syreon Kutato Intezet Korlatolt Felelossegu Tarsasag (SRI) - Hungary  
  • Karolinska Institutet (KI) - Sweden
  • Chemotargets - Spain
  • Anticancer Fund (ACF) - Belgium  
  • Univerza V Ljubljani - Slovenia
  • Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) - Germany,
  • Istituto Ortopedico Rizzoli (IOR) - Italy
  • Servicio Madrileño De Salud (SERMAS) - Spain
  • Uppsala Universitet (UU) - Sweden
  • Universitaetsmedizin Goettingen (UMG) – Germany
  • Beacon: For Rare Diseases (BEACON) - United Kingdom The University Of Sheffield (USFD) - United Kingdom
  • University Of Hull (UHULL) – United Kingdom  

____________________________________________________________________
ZonMw -The Netherlands
In REMEDI4ALL, ZonMw has the lead in creating a funders network and ‘think tank’ with the aim to discuss policy issues, share best funding practices, co-ordinate (new) funding streams, promote joint calls and develop innovative co-funding models for drug repurposing. ZonMw will also contribute to improving the market access and policy environment for drug repurposing.

Heleen van der Meer, senior programmamanager International Drug Repurposing / WP9 leader REMEDi4ALL
Dunja Huijbers, senior programmamanager Drug Rediscovery / Goed Gebruik Geneesmiddelen
Contact: remedi4all@zonmw.nl
_____________________________________________________________________

Meer informatie

]]>
news-8895 Thu, 18 Aug 2022 10:49:26 +0200 Vooraankondiging nieuwe KIC-call: ‘Hiv-genezing voor iedereen’. https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vooraankondiging-nieuwe-kic-call-hiv-genezing-voor-iedereen/ Jaarlijks raken er wereldwijd 1,5 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv en sterven 650.000 mensen aan aids. Inmiddels heeft veertig jaar aan wetenschappelijk onderzoek al grote doorbraken opgeleverd in de behandeling en preventie van hiv. Er is nu effectieve medicatie die het virus onderdrukt en overdracht uitsluit. In de behandeling van hiv worden belangrijke stappen gezet, maar de échte doorbraak is er nog niet. NWO en Aidsfonds willen dat veranderen door onderzoeksconsortia te financieren voor de breed toegankelijke genezing van hiv. Naar verwachting gaat de inschrijving voor de sandpit half september 2022 open.  

Voor hiv-patiënten betekent de behandeling van hun ziekte levenslange medicatie, regelmatig ziekenhuisbezoek en voor velen een leven met een nog steeds bestaand maatschappelijk stigma. Daarom is breed toegankelijke genezing van hiv het ultieme doel.

Interdisciplinaire samenwerking nodig voor hiv-genezing

Met de aankomende subsidieoproep ‘Hiv-genezing voor iedereen’ brengen we wetenschappers uit het hiv-veld bijeen met wetenschappers uit minder voor de hand liggende onderzoeksgebieden. Want juist die interdisciplinaire samenwerking kan leiden tot baanbrekende, nieuwe inzichten. Samen met betrokkenen uit de gemeenschap van mensen die leven met hiv en het bedrijfsleven wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en frisse perspectieven voor genezing van hiv. De eerste fase zal een vijfdaagse sandpit workshop zijn. Het resultaat van deze sandpit workshop is een samenwerkingsverband, dat een grote kans heeft onderzoeksfinanciering te ontvangen van NWO en Aidsfonds. Binnen dit consortium werken alle consortiumleden samen aan één doel: hiv-genezing. Selectie voor de sandpit-workshop is op basis van korte motivaties van geïnteresseerde deelnemers.

Ben jij geen hiv-onderzoeker? Ook dan zoeken we jou!

Ben je geen hiv-onderzoeker, -behandelaar of -verpleegkundige en denk je misschien dat het onderwerp buiten de scope van je gebruikelijke werk ligt? Juist dan zoeken we jou. Voor deze call for proposals zoeken we wetenschappers binnen én buiten het hiv-veld, samenwerkingspartners en cofinanciers met relevante expertise die willen bijdragen aan de genezing van hiv.

Combinatie en integratie van wetenschappen

Een tijdige, succesvolle introductie van hiv-genezing is niet alleen afhankelijk van een biomedische doorbraak, maar ook van directe betrokkenheid van patiënten om veelvoorkomende vertragingen bij de implementatie van zo’n nieuwe interventie te voorkomen. Daarom is een combinatie en integratie nodig van medisch en technisch onderzoek en onderzoek naar maatschappelijke aspecten vanuit de sociale- en geesteswetenschappen. Voor het samenstellen van een nieuw interdisciplinair consortium wordt gedacht aan onderzoekers uit verschillende vakgebieden, zoals:

  • Biomedische onderzoekers vanuit het hiv-veld en daarbuiten, zoals oncologie en immunotherapie, gentherapie, vaccinontwikkeling en nanotechnologie.
  • Datawetenschappers om uit big data cohorten biomarkers en individuele verschillen te identificeren.
  • Technische wetenschappers: voor ontwikkelen benodigde medische technologie.
  • HTA (Health Technology Assessment) experts
  • Sociale en geesteswetenschappers: onder meer ethici, sociaalwetenschappelijke onderzoekers, psychologen/gedragswetenschappers, genderexperts, economen, HTA experts en taalkundigen/communicatiewetenschappers.
  • Onderzoekers van buitenlandse universiteiten, vooral uit lage en midden inkomsten landen.

Voor deze uitdaging is praktijkkennis minstens zo belangrijk als academische kennis. Daarom worden voor het te vormen consortium ook niet-academische partijen (samenwerkingspartijen) uitgenodigd om deel te nemen. Voor samenwerkingspartners kan gedacht worden aan:

  • Bedrijven/industriële partijen: farmaceutische bedrijven, biotech bedrijven (verplicht);
  • Mensen die leven met hiv of vertegenwoordigers van hun (zelf)organisaties;
  • Maatschappelijke instanties;
  • Verzorgenden, hiv-consulenten en artsen.

Waarom meedoen?

  • Doordat er een voorselectie is voor de sandpit workshop, is het niet nodig om direct een uitgebreide, tijdrovende subsidieaanvraag in te dienen. Dit gebeurt pas nadat het definitieve consortium is samengesteld vanuit de sandpit.
  • Je bouwt een zeer waardevol netwerk op en breidt je eigen netwerk daarmee verder uit, over de grenzen van jouw eigen werkveld heen.
  • Je krijgt de kans om bepaalde eigen (onderzoeks)technieken die je gebruikt te ‘testen’ binnen een ander werkveld.
  •  Dankzij het interdisciplinaire karakter van deze subsidieoproep kan synergie worden bereikt. Door met verschillende disciplines en expertises samen te werken ontstaan er nieuwe, creatieve ideeën, die misschien wel baanbrekend zijn. Samen kom je tot nieuwe inzichten en leer je van elkaar; 1 + 1 = 3.
  • Je krijgt de mogelijkheid om nieuwe allianties te smeden met buitenlandse onderzoekers en kennisinstellingen.

Wat ga je doen tijdens de sandpit?

De sandpit-workshop duurt vijf dagen en vindt plaats van 9 t/m 13 januari 2023. Deelnemers verblijven gedurende deze week met elkaar in hotel Ernst Sillem Hoeve in een bosrijke omgeving in Den Dolder. Hier is voldoende ruimte voor creatief en vrijdenken, weg van alledaagse routines en verantwoordelijkheden. Het doel is om tijdens deze intensieve meerdaagse workshop een interdisciplinair onderzoeksconsortium te vormen, dat vervolgens een onderzoeksvoorstel indient. De sandpit wordt geleid door een professioneel begeleidingsteam met enkele facilitators, mentoren en vertegenwoordigers van ZonMw, NWO en Aidsfonds. Het begeleidingsteam zal tijdens de sandpit aanwezig zijn om het onderwerp van de subsidieoproep te bewaken, het proces te faciliteren en te hulp te kunnen schieten bij vragen. Reis- en verblijfskosten van de deelnemers worden vergoed, deelname aan de vijfdaagse sandpit-workshop niet.

HOTEL ERNST SILLEM HOEVE (Den Dolder, Nederland) - foto's, reviews en  prijsvergelijking - Tripadvisor

Fasen aanvraagprocedure

  • Fase 1 Selectie sandpit-deelname  (1 november tot half december 2022). Gebaseerd op het aanmeldformulier sandpit (deadline indienen 1 november 2022); beoordeling door beoordelingscommissie.
  • Fase 2 Sandpit-workshop (9-13 januari 2023). Meerdaagse workshop om consortium te vormen en tot een (schets-)onderzoeksaanvraag te komen
  • Fase 3 Uitgewerkte subsidieaanvraag (deadline indiening 4 april 2023). Uitwerken van aanvraag die is geproduceerd tijdens de sandpit-workshop; beoordeling door beoordelingscommissie.

Na beoordeling van de uitgewerkte subsidieaanvraag door de commissie ontvangt het consortium de subsidie en kan het van start met het onderzoek.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Disclaimer

Dit is uitsluitend een aankondiging van een voorgenomen onderzoeksprogramma van NWO. De mogelijkheid tot het aanvragen van financiering staat open na publicatie van een call for proposals in de Staatscourant.

]]>
news-8878 Fri, 05 Aug 2022 12:19:00 +0200 Veel medicijnen vermelden geen kinderdosering, maar dat is wél nodig, vinden wetenschappers https://www.volkskrant.nl/wetenschap/veel-medicijnen-vermelden-geen-kinderdosering-maar-dat-is-wel-nodig-vinden-wetenschappers~bcb23874/ Bij veel geneesmiddelen hebben fabrikanten nooit onderzocht wat de perfecte dosering voor kinderen is. Hoogste tijd voor verbetering, vinden hoogleraar klinische farmacologie Saskia de Wildt (Radboudumc) en haar studenten. news-8917 Fri, 29 Jul 2022 08:12:00 +0200 Onderzoek naar meest effectieve behandeling bij infectie in het bloed https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/onderzoek-naar-meest-effectieve-behandeling-bij-infectie-in-het-bloed Het Radboudumc start een onderzoek naar de meest effectieve en veilige behandeling bij een infectie in het bloed door de Staphylococcus aureus bacterie. Het project is gehonoreerd in de Open Ronde 11 binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. news-8834 Mon, 25 Jul 2022 09:37:00 +0200 Zorgverlener heeft te weinig oog voor medicijnproblemen https://www.pw.nl/nieuws/2022/zorgverlener-heeft-te-weinig-oog-voor-medicijnproblemen?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter Zorgverleners hebben onvoldoende aandacht voor de geneesmiddelgerelateerde problemen van patiënten. Vaak schromen patiënten problemen aan te kaarten bij arts of apotheker. En doen ze dat wel, dan wordt er niet altijd op ingegaan. Ook naar therapietrouw wordt weinig geïnformeerd, constateert Victor Huiskes in zijn proefschrift. Onder meer e-health kan uitkomst bieden. news-8758 Tue, 28 Jun 2022 11:55:35 +0200 Subsidie voor implementatie van kennis en innovaties gericht op passende zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-voor-implementatie-van-kennis-en-innovaties-gericht-op-passende-zorg/ Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is het nodig de zorg slimmer te organiseren. ZonMw wil kennis hierover verder brengen om de zorg te verbeteren naar passende zorg. Implementatiespecialisten Sarah Slaghuis en Gerjanne Vianen vertellen over 2 nieuwe rondes waarin subsidie beschikbaar is voor de implementatie van kennis en innovaties uit diverse lopende programma’s van ZonMw. Deadline voor het indienen van een aanvraag voor een Implementatie Fellowship is 4 oktober 2022, 14.00 uur.  Waarom deze rondes?

In het coalitieakkoord is passende zorg een centraal thema. Passende zorg is zorg die gaat om gezondheid in plaats van ziekte, die de juiste zorg op de juiste plek is, die waarde gedreven is (doelmatig) en die samen met en rondom de patiënt tot stand komt (samen beslissen).
Sarah Slaghuis: “Het ministerie van VWS heeft recent middelen uit het coalitieakkoord gereserveerd voor ‘passende zorg als norm in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Met deze extra middelen konden we deze rondes uitbreiden zodat nu meer ruimte is om bestaande kennis en innovaties uit lopende programma’s van ZonMw te laten landen in de praktijk. Daarnaast zetten we in op het opleiden van Implementatie Fellows. Nieuwe initiatieven en verbindingen door partijen in het veld moeten de noodzakelijke veranderingen naar passende zorg verder gaan brengen.”

Implementatie van kennis uit afgeronde projecten

In de ronde 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk' kan subsidie worden aangevraagd voor afgeronde ZonMw-projecten uit de programma’s DoelmatigheidsOnderzoek (DO), Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) en Translationeel Onderzoek (TO). Voor het Actieprogramma Grip op Onbegrip (AGO) kunnen ook nieuwe, losstaande, implementatieprojecten worden ingediend. Slaghuis: “In deze ronde nodigen we zorg- of onderzoeksinstellingen uit om een aanvraag in te dienen voor een afgerond project met mooie resultaten dat nog een extra stap kan gebruiken om de toepassing in de praktijk of passende zorg te bevorderen. Als projectresultaten van samenhangende afgeronde projecten worden gebundeld tot één implementatieaanvraag zien we dat als pré. Het kan gaan om de implementatie, verspreiding of doorgeleiding van kennis en interventies; zorgbreed van huisartsenzorg, paramedische zorg, verpleegkundige zorg, de geestelijke gezondheidszorg tot medisch specialistische zorg. Implementatieprojecten vereisen meestal een aanpak gericht op samenwerking tussen professionals en (zorg)organisaties uit verschillende zorgsectoren. Bijvoorbeeld het vinden van oplossingen voor problemen waar zorgverleners en patiënten tegenaan lopen in de praktijk.”  

Implementatie Fellowships

In de ronde ‘Implementatie science practitioner Fellowships’ kan een persoonsgebonden subsidie worden aangevraagd voor professionals om opgeleid te worden tot implementatie science practitioner. Gerjanne Vianen: “Met de fellowships willen we de werelden van onderzoek en praktijk met elkaar verbinden door te investeren in ‘bruggenbouwers’ en ‘ambassadeurs’, met als doel de implementatie van kennis op het gebied van doelmatigheidsonderzoek en/of passende zorg in praktijk, beleid en onderwijs te bevorderen en hiermee de zorg voor patiënten en burgers te verbeteren. Ook willen we met deze oproep een bijdrage leveren aan het versterken van de kennis- en/of implementatie infrastructuur.” Een fellowship duurt 1,5 jaar en bestaat onder meer uit opleiding, intervisie en coaching, en casuïstiek. Subsidie voor Fellowships is beschikbaar vanuit 7 verschillende programma’s: DoelmatigheidsOnderzoek, Goed Gebruik Geneesmiddelen, Onderzoeksprogramma ggz,  Langdurige Zorg en Ondersteuning, Juiste Zorg op de Juiste Plek, Preventieprogramma, en Zwangerschap en Geboorte. Een kandidaat-fellow is HBO/WO-opgeleid en werkzaam binnen de zorgpraktijk, zorgnetwerken, een wetenschappelijke beroepsvereniging of het publieke gezondheidsdomein.

Belangrijke data

Subsidieronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk Implementatie Fellowships
Vooraanmelding  1 september 2022 N.v.t.
Deadline indienen aanvraag   13 september 2022  4 oktober 2022
Besluit Medio december 2022  Voorjaar 2023

 

Contact

De contactgegevens per programma staan in de subsidieoproepen.

Meer informatie

Subsidieoproep 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk'
Subsidieoproep ‘Implementatie science practitioner Fellowships’
ZonMw Implementatie-kennisportaal
Hoe werkt subsidie aanvragen?
Veelgestelde vragen over subsidie

 

]]>
news-8651 Mon, 20 Jun 2022 06:00:00 +0200 Vooraankondiging subsidierondes implementatie passende zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vooraankondiging-subsidierondes-implementatie-passende-zorg/ 28 juni wordt de subsidieronde 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk' opengesteld. Het gaat om een gezamenlijke subsidieoproep vanuit de programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), DoelmatigheidsOnderzoek (DO), Actieprogramma Grip op Onbegrip (AGO) en Translationeel Onderzoek (TO) voor de implementatie, verspreiding of doorgeleiding van kennis en interventies die bijdragen aan passende zorg in de praktijk. 29 juni gaat ook een subsidieoproep open voor implementatie-fellows vanuit het programma DO met ook budget beschikbaar vanuit de programma’s GGG, Juiste Zorg Op de Juiste Plek, de LZO-lijn Kennisontwikkeling, Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), Zwangerschap en Geboorte en Preventie. Passende zorg: belangrijk thema in coalitieakkoord

Passende zorg is een centraal thema in het coalitieakkoord en berust op vier basisprincipes: (positieve) gezondheid als uitgangspunt, samen beslissen, juiste zorg op de juiste plek en waardegedreven (doelmatige) zorg. Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is nu actie nodig op verschillende niveaus. Deze subsidieoproepen zijn onderdeel van een reeks van oproepen die aanvullend gefinancierd worden met middelen uit het coalitieakkoord gereserveerd voor ‘passende zorg als norm in Zvw’. Voortbouwend op bestaande kennis en lopende programma’s van ZonMw kunnen nieuwe initiatieven en verbindingen door de partijen in het veld de noodzakelijke veranderingen verder brengen.

Subsidiemogelijkheid voor implementatie van kennis en interventies

Binnen de subsidieoproep 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk' kunnen uitgewerkte aanvragen worden ingediend gericht op het verder brengen van opbrengsten en bijvangsten van afgeronde ZonMw-projecten uit de vier genoemde programma’s die relevant zijn voor het bevorderen van passende zorg. Alleen voor het Actieprogramma Grip op Onbegrip (AGO) kunnen ook nieuwe implementatieprojecten worden ingediend.

Ook subsidie voor fellowships die zich richten op implementatie

Met de subsidieoproep ‘Implementatie science practitioner  Fellowships’ krijgen professionals - werkzaam binnen de aandachtsgebieden van genoemde programma’s - de kans om opgeleid te worden tot implementatie science practitioner: een recent (inter)nationaal erkend functieprofiel binnen het implementatieveld én binnen de zorg.

Planning

  • Subsdieoproepen online: 28 en 29 juni 2022
  • Deadline indienen uitgewerkte aanvragen: verwacht september 2022 ('Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk') en oktober 2022 (‘Implementatie science practitioner Fellowships’)
  • Online spreekuren over deze rondes zijn op 5 juli, 30 augustus en 15 september (alleen Fellowships).

Houd de ZonMw-subsidiekalender in de gaten en volg ons op LinkedIn.

]]>
news-8723 Fri, 17 Jun 2022 12:07:44 +0200 GGG-programma verdient zich als verbindende schakel negen keer terug https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ggg-programma-verdient-zich-als-verbindende-schakel-negen-keer-terug/ Huib Pols overhandigde als waarnemend-voorzitter van ZonMw op 16 juni het evaluatierapport 10 jaar GGG 2012-2022 aan Karla van Rooijen, directeur Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie van het ministerie van VWS. Huib Pols, ZonMw, overhandigt het evaluatierapport 10 jaar GGG 2012-2022 aan Karla van Rooijen, ministerie van VWS

Uit de evaluatie, uitgevoerd door adviesbureau SiRM (Strategies in Regulated Markets), blijkt dat het GGG-programma een sterke en verbindende schakel is en een belangrijke plaats inneemt in onderzoek naar bestaande geneesmiddelen. De wetenschappelijke opbrengsten zijn groot en het GGG-programma verdient zich negen keer terug met ruim 9.800 levensjaren in volledige gezondheid en meer dan 1 miljard euro aan monetaire opbrengsten.

GGG als sterke schakel

Het evaluatierapport schetst een positief beeld van 10 jaar GGG-programma. Het programma stimuleert al die jaren met veel energie effectiever, veiliger en doelmatiger gebruik van bestaande geneesmiddelen. Het neemt een zeer belangrijke plaats in binnen het onderzoek naar geregistreerde geneesmiddelen en draagt bij aan een levendig en groeiend onderzoeksveld. Het potentiële vliegwieleffect van GGG biedt door kruisbestuiving en kennisuitwisseling tussen (interdisciplinaire) onderzoekers kans op verdere uitbouw en realisatie. En daarmee is GGG veel meer dan louter een subsidieprogramma voor relevant onderzoek. Het is ook een sterke en verbindende schakel in een systeem van professionals en organisaties die zich samen richten op beter gebruik van geneesmiddelen. Voorbeeld hiervan is dat er op verschillende vlakken initiatieven zijn gestart waarin GGG een faciliterende rol speelt, zoals de koppeling van richtlijnen en de samenwerking met Zorginstituut Nederland.

Wat levert het op?

Wat levert dit alles nu concreet op? Indrukwekkend is de doorrekening op basis van 21 kwantificeerbare projecten. SiRM concludeert dat het GGG-programma minimaal 9.800 levensjaren in goede gezondheid opgeleverd heeft. In euro’s uitgedrukt komen de netto opbrengsten van 10 jaar GGG naar schatting uit op ruim een miljard. 200 miljoen daarvan betreft in geld omgerekende QALY’s. Hiermee heeft GGG zich ten minste negen keer terugverdiend. Belangrijk is ook dat de niet direct kwantificeerbare opbrengsten van GGG minstens zo omvangrijk en impactvol zijn.

Aanbevelingen

Een belangrijke uitkomst van de evaluatie is dat de implementatie van de resultaten van onderzoek voor een aanzienlijk deel tot stand is gekomen, maar dat de impact nóg groter kan zijn als het programma nog sterker inzet op implementatie. Dan kunnen de opbrengsten – zowel wetenschappelijk als in levensjaren en euro’s – nog meer toenemen. De recent gestarte subsidieronde gericht op de implementatie van kennis van afgeronde GGG-projecten kan hier al een belangrijke bijdrage aan leveren.

'GGG is in 10 jaar tijd een begrip binnen de gezondheidszorg geworden.'

#Trots

Na de overhandiging gaf Karla van Rooijen in haar toespraak aan dat het ministerie '#trots' is op de resultaten van het GGG-programma. 'GGG is in 10 jaar tijd een begrip binnen de gezondheidszorg geworden.' Aan de hand van een aantal voorbeelden van onderzoeksprojecten lichtte zij het belang van het programma toe en benadrukte zij dat veel resultaten direct impact hebben op de patiënt. 'Implementatie van onderzoeksresultaten blijft daarbij een belangrijk aandachtspunt.'

Digitaal magazine

Naast het rapport is ook een digitaal magazine gemaakt. Hierin zijn, naast de introductie door algemeen directeur Véronique Timmerhuis en een inleiding door de voorzitter van de evaluatiecommissie Pim van Gool, 65 GGG-onderzoeksprojecten opgenomen die per kamer van het GGG-huis aan de hand van interviews met projectleiders worden belicht. De projectleiders vertellen over de opbrengsten van het programma en de impact voor de patiënten.
Ook is er een infographic vervaardigd waarin het programma en de resultaten in een oogopslag worden weergegeven.

Meer informatie

]]>
news-8701 Thu, 09 Jun 2022 10:07:35 +0200 Federatie Medisch Specialisten (FMS) publiceert update kennisagenda COVID-19 https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/update-kennisagenda-covid-19 Federatie Medisch Specialisten publiceert in juni een update van de COVID-19 kennisagenda. Hierin staan de 10 meest urgente onderzoeksvragen voor de verbetering van zorg voor coronapatiënten. Lees hier meer over de kennisagenda en de recente update. news-8632 Thu, 19 May 2022 06:00:00 +0200 Behandelen van een droge mond in de laatste levensfase https://publicaties.zonmw.nl/symptoombehandeling-in-de-palliatieve-fase/behandelen-van-een-droge-mond-in-de-laatste-levensfase/ Patiënten in de laatste levensfase krijgen vaak last van een droge mond. Vervelend, want het zorgt voor problemen als pijn, slikken en een veranderde smaak. Kun je dit symptoom verlichten door de inzet van het medicijn pilocarpine en een educatieprogramma? In deze blog vertelt arts-onderzoeker Annelot van der Meulen over haar onderzoek hiernaar. news-8634 Wed, 18 May 2022 17:00:00 +0200 Voorkomen van obstipatie door opioïden https://publicaties.zonmw.nl/symptoombehandeling-in-de-palliatieve-fase/van-de-regen-in-de-drup-obstipatie-door-opioiden/ Mensen met uitgezaaide kanker krijgen vaak zware pijnmedicatie voorgeschreven. Daardoor krijgen ze regelmatig last van de bijwerking obstipatie. Hoe voorkom je dit symptoom? Preventieve inzet van de medicijnen macrogol of magnesiumhydroxide kunnen helpen. In deze blog vertelt professor en pijnspecialist Monique Steegers over haar onderzoek naar de effectiviteit van deze middelen. news-8635 Wed, 18 May 2022 17:00:00 +0200 ‘Symptoombehandeling moet in de haarvaten van de zorg komen’ https://publicaties.zonmw.nl/symptoombehandeling-in-de-palliatieve-fase/symptoombehandeling-moet-echt-in-de-haarvaten-van-de-zorg-komen/ Mensen die ongeneeslijk ziek zijn of alleen in de palliatieve fase zitten, krijgen vaak last van symptomen, zoals pijn of angst. Met goede interventies voor symptoombehandeling, zoals medicijnen, kun je hun kwaliteit van leven verhogen. Hoogleraar en specialist oncologische pijnbestrijding Marieke van den Beuken-van Everdingen legt uit waarom meer aandacht voor en onderzoek naar symptoombehandeling belangrijk is. news-8597 Fri, 13 May 2022 12:50:00 +0200 Arfan Ikram nieuwe voorzitter ZonMw en bestuurslid NWO https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/arfan-ikram-nieuwe-voorzitter-zonmw-en-bestuurslid-nwo/ Prof. dr. M.A. (Arfan) Ikram (1980) start per 1 augustus 2022 als voorzitter van ZonMw. Ook wordt hij op dat moment lid van de raad van bestuur van NWO. Hij gaat deze functie combineren met zijn werkzaamheden als hoogleraar en afdelingshoofd Epidemiologie bij het Erasmus MC. Arfan Ikram volgt Jeroen Geurts op die per 15 januari 2022 is benoemd tot Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Arfan Ikram over zijn motivatie: ‘Mijn ambitie is een bijdrage te leveren aan een optimale start, behoud van gezondheid, en maximaal herstel van ziekte voor iedereen in de samenleving. Belangrijke speerpunten hiertoe zijn wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, beide in de volle breedte, waarbij integriteit, duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit evident aanwezig zijn. Daar wil ik mij graag voor inzetten bij ZonMw en NWO’. Dit sluit goed aan bij de missies van beide organisaties.

Voorzitter ZonMw

‘Wij zijn enorm verheugd dat Arfan Ikram de functie van voorzitter ZonMw en bestuurslid NWO op zich wil nemen. Arfan is met zijn ervaring als epidemioloog en ervaren onderzoeker een waardevolle aanvulling binnen de expertise van het bestuur. Daarnaast zet Arfan zich in om bij te dragen aan maatschappelijke impact op onderwerpen zoals diversiteit, inclusiviteit en Citizen Science. Samen met Arfan gaan wij verder met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen’, aldus Huib Pols, ad-interim voorzitter ZonMw.

Lid raad van bestuur NWO

‘Wij kijken er naar uit om Arfan Ikram te verwelkomen als lid van de raad van bestuur van NWO voor het Medische Wetenschappen domein. Sinds 2017 is de voorzitter van ZonMw tevens lid van ons bestuur om zo onze nauwe samenwerking vorm te geven. We verwachten dat Arfan een mooie verbinding kan maken tussen de medische wetenschappen en alle andere wetenschapsgebieden binnen NWO’, aldus Marcel Levi, voorzitter raad van bestuur NWO.

Over Arfan Ikram

Arfan Ikram is oorspronkelijk opgeleid als arts en heeft na zijn promotie zijn carrière sinds 2010 volledig gericht op wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Hij heeft zich lange tijd gefocust op neurologische aandoeningen, zoals dementie en beroerte, die hij vanuit een epidemiologische benadering heeft bestudeerd. De afgelopen jaren heeft hij zijn aandacht verbreed naar onderwerpen als health (brain) aging, multimorbiditeit, health journeys en life-course epidemiologie. Zijn interesse gaat tevens uit naar het waarborgen van de methodologie van medisch wetenschappelijk onderzoek. Arfan is sinds 2017 als hoogleraar en afdelingshoofd Epidemiologie werkzaam bij Erasmus MC. Daarnaast is hij ook aangesteld als adjunct-hoogleraar Epidemiologie bij Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston (VS). Arfan heeft veel ervaring in grootschalige cohortstudies, waaronder zijn leidende rol in het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO). Arfan is ook lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

Arfan Ikram start per 1 augustus met zijn inwerkperiode en zal eerst nader kennismaken met beide organisaties om vervolgens het veld, waarin ZonMw en NWO werken, verder te leren kennen.

]]>
news-8570 Tue, 03 May 2022 06:00:00 +0200 Passend antibioticagebruik kwetsbare ouderen https://publicaties.zonmw.nl/ouderengeneeskunde/nieuwe-inzichten-over-inzet-van-antibiotica-het-is-een-cultuuromslag/ Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden bij een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of een beslisboom bij de herziene richtlijn daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen. Lees meer over hun resultaten en de praktische tools, zoals een patiëntenbrief en zakkaart. news-8508 Mon, 11 Apr 2022 08:36:29 +0200 Parkinson behandelen met medicijnen, hersenoperatie of pompje in de darm? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/parkinson-behandelen-met-medicijnen-hersenoperatie-of-pompje-in-de-darm/ De ziekte van Parkinson is tot nu toe niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen voor deze hersenaandoening. Als die niet meer werken is een hersenoperatie of het plaatsen van een pompje met een slang naar de dunne darm een mogelijkheid. Interview met Rob de Bie over zijn onderzoek naar methoden om de klachten te behandelen.

]]>
news-8481 Thu, 31 Mar 2022 16:00:00 +0200 ZonMw Parel voor SONIA-studie naar borstkankerbehandeling https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-parel-voor-sonia-studie-naar-borstkankerbehandeling/ Bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker kan een zogeheten CDK4/6-remmer het effect van hormoontherapie versterken. Werkt dat het beste aan het begin of kun je het geneesmiddel ook later toevoegen? De SONIA-studie zoekt dit uit. Het projectteam ontving op 31 maart 2022 een ZonMw Parel voor hun succesvolle studie-aanpak. Het maakt voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker veel uit of je een CDK4/6-remmer vanaf de start aan een hormoontherapie toevoegt of pas later. Direct beginnen betekent langer gebruiken, en dus langer last hebben van bijwerkingen. De SONIA-studie zoekt uit welke behandeling optimale werkt bij een goede levenskwaliteit voor de patiënt. Aan de studie doen 1.050 patiënten bij maar liefst 73 Nederlandse ziekenhuizen mee. Deze geslaagde inclusie was een van de redenen voor ZonMw om SONIA een Parel toe te kennen. Andere redenen zijn de betrokkenheid van het onderzoeksteam bij de deelnemende patiënten en de intensieve samenwerking met relevante partners, zoals Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Breed draagvlak

Uniek voor de studie is de afstemming binnen de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), waarin alle Nederlandse ziekenhuizen zijn vertegenwoordigd. Gabe Sonke, medisch oncoloog aan het Antoni van Leeuwenhoek en een van de hoofdonderzoekers: ‘Een studie als de onze lukt alleen als je intensief samenwerkt. Zonder het datamanagement van IKNL gaat het niet, en dat geldt ook voor de ondersteuning van patiënten door de BVN, om maar twee voorbeelden te noemen. Iedere partij heeft haar eigen onmisbare aandeel.’ Cruciaal is ook dat de Patiënten Adviesgroep (PAG) al in de voorbereidingsfase intensief betrokken is. Dat leidt volgens het studieteam uiteindelijk tot een betere implementatie van de resultaten, vanwege het draagvlak dat in de samenwerking is opgebouwd.

Fonds voor nieuwe studies

Een belangrijke opbrengst van de bekroonde studie-aanpak is een besparing binnen het project zelf. Omdat CDK4/6-remmers erg duur zijn, wordt alleen al door de studie uit te voeren 25 miljoen euro bespaard. Het SONIA-team pleit voor een zogeheten revolving fund, een fonds waarin uitgespaard geld terugvloeit om vergelijkbare studies te kunnen opstarten. Het ministerie van VWS werkt aan een regeling om de besparingen uit SONIA en andere studies ten goede te laten komen aan nieuwe onderzoeken.

Meer informatie
De SONIA-studie is een initiatief van prof. dr. Gabe Sonke (Antoni van Leeuwenhoek), dr. Inge Konings (Amsterdam UMC) en dr. Agnes Jager (Erasmus MC), namens de Nederlandse borstkankeroncologen samenwerkend in de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG). De studie vindt plaats in nauwe samenwerking met Borstkankervereniging Nederland (BVN), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iMTA) van de Erasmus Universiteit. Kijk voor meer informatie op de Parel-pagina van ZonMw.

 

 

]]>
news-8421 Mon, 14 Mar 2022 17:22:11 +0100 Langdurig beschermen tegen covid-19 van mensen met immuunstoornis is maatwerk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/langdurig-beschermen-tegen-covid-19-van-mensen-met-immuunstoornis-is-maatwerk/ Tijdens een impactsessie op 10 maart presenteerden 4 studies, naar het effect van vaccinatie bij kwetsbare groepen, hun nieuwste resultaten. Juist nu de samenleving opengaat is een kleine groep mensen mogelijk extra kwetsbaar. Zo ook Lize. Zij heeft het syndroom van Down. “Ik vond het niet eerlijk dat mijn vriendinnen in een instelling eerder een vaccin kregen dan ik”, aldus Lize Weerdenburg. Lize is 34 jaar en heeft het syndroom van Down en woont op zichzelf. Mensen met Down zijn extra kwetsbaar, maar kregen geen voorrang op vaccinatie wanneer ze op zichzelf woonden. Daarnaast is Lize getrouwd met Ruben, die niet alleen het syndroom van Down heeft, maar ook nierpatiënt is en hierdoor dubbel zo kwetsbaar. Lize heeft twee vaccinaties Astra Zeneca gekregen volgens het schema van de vaccinatiecampagne. In november 2021 kreeg Lize corona en moest zeopgenomen worden in het ziekenhuis.Het bericht dat Lize een booster mocht krijgen, kwam op het moment dat ze het ziekenhuis in ging. “Dat ik later dat vaccin kreeg, vond ik niet leuk. En in het ziekenhuis miste ik Ruben en wilde ik zo snel mogelijk weer naar huis,” aldus Lize over haar ziekte.

Maken mensen met immuunstoornis minder antistoffen aan?

Tijdens een impactsessie op 10 maart 2022, georganiseerd door ZonMw, presenteren 4 van de 8 door ZonMw gefinancierde studies naar het effect van vaccinatie bij kwetsbare groepen hun nieuwste resultaten. Juist nu de samenleving opengaat is een kleine groep mensen mogelijk extra kwetsbaar. Immuungecompromitteerde patiëntengroepen reageren zeer verschillend op vaccinatie. Daarom is het van belang om groepen afzonderlijk te volgen en te adviseren. De Gezondheidsraad, het RIVM en de medisch specialisten stellen, mede op basis van het lopende onderzoek, adviezen op voor vaccinatie bij deze kwetsbare groepen. Zo heeft de Gezondheidsraad, aan de hand van een perskennissessie van ZonMw in de zomer van 2021, besloten dat sommige groepen een derde primaire prik moesten krijgen. Met de derde prik hadden deze groepen in de meeste gevallen hetzelfde resultaat als de twee prikken bij gezonde mensen. Resultaten laten nu zien dat een 3de (primaire) vaccinatie bij veel groepen/patiënten zorgt voor een verbeterde antistofrespons.

Bescherming tegen een COVID-19 infectie is maatwerk

Erfelijke (genetische) aandoeningen of ziekten kunnen zorgen voor een minder goed functionerend immuunsysteem. Bij ziekten als reuma, de ziekte van crohn of multiple sclerose is het afweersysteem te scherp afgesteld, waardoor mensen zieker worden na een coronainfectie. De antistofrespons na vaccinatie is minder sterk in sommige gevallen. Bij 90% van de patiëntengroepen met immuunsysteemonderdrukkende medicatie werd een goede aanmaak van antistoffen zichtbaar. Bij een kleine groep mensen, zoals de groep die rituximab gebruikt, is dit effect er helaas niet na een derde primaire vaccinatie. Het RIVM en de gezondheidsraad baseren hun beleid op deze onderzoeksresultaten en kijken hierbij naar het specifieke type medicijn: mensen beschermen tegen COVID-19 is maatwerk.

Bijzondere bijvangst uit de COVALENT studie naar voorspeller effect vaccinatie

Ook mensen met HIV en longtransplantatiepatiënten maken minder anti-stoffen aan na twee primaire vaccinaties. En mensen die zogenaamde anti-CD20 remmers gebruiken reageren ook slecht, al lijkt een ander type afweer, de T-cel respons, weer grotendeels goed te werken. De benodigde inzet van immuunsysteem-onderdrukkende medicatie tijdens een longtransplantatie zorgt er bij patiënten voor dat het zogenaamde torque teno virus (TTV) gemeten kan worden. Waarschijnlijk draagt iedereen dit virus bij zich, maar alleen bij mensen met verminderde afweer is dit virus in meetbare hoeveelheden aanwezig. De hoeveelheid TTV in het bloed van een patiënt is een goede voorspeller voor de antistofrespons na vaccinatie – hoge niveaus van TTV betekenen dat een patiënt slechts zeer beperkt of geen antistoffen zal aanmaken na vaccinatie, blijkt uit de COVALENT studie. Een vroege 3de vaccinatie kan bij het gebruik van sommige medicatie helpen om de antistofrespons te herstellen. Is dit voor iedereen een adequate voorspeller? Dat zou een goede oplossing zijn, maar eerst zal gekeken worden of het effect bij niertransplantatiepatiënten net zo meetbaar is.

Voor Lize en andere volwassenen met Downsyndroom geldt dat het effect van de derde primaire vaccinatie onderzocht wordt. Ook wordt nu in de PRIDE-studie naar het effect van vaccinatie op mensen met Down, onderzoek gedaan naar het effect bij kinderen in deze categorie. En Lize? Lize is blij dat ze weer kan genieten thuis met Ruben en aan de slag kan in de lunchroom waar ze werkt.

Meer informatie

]]>
news-8392 Tue, 08 Mar 2022 08:59:05 +0100 Registratie-gebaseerd cardiovasculair onderzoek straks mogelijk door nieuw consortium https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/registratie-gebaseerd-cardiovasculair-onderzoek-straks-mogelijk-door-nieuw-consortium/ Heart4Data. Dat is de naam van het nieuwe consortium dat zich onder de vlag van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) gaat inzetten om onderzoek met data uit patiëntenregistraties mogelijk te maken. De Hartstichting en ZonMw financieren het consortium. Registratie-gebaseerd onderzoek maakt sneller en goedkoper klinisch onderzoek mogelijk door gebruik te maken van real world-data. Dit is met name belangrijk in patiëntenpopulaties waarbij anders moeilijk onderzoek gedaan kan worden, zoals hartfalenpatiënten met comorbiditeiten. De Hartstichting en het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen investeren daarom gezamenlijk 1,6 miljoen euro zodat dit nieuwe Heart4Data-consortium een duurzame infrastructuur voor registratie-gebaseerd onderzoek kan ontwikkelen. Vervolgens zal het consortium deze testen door verschillende onderzoeksprojecten uit te voeren gericht op een betere behandeling voor patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren.

Folkert Asselbergs, consortiumleider:

“Registratie-gebaseerd onderzoek geeft ons de mogelijkheid om niet alleen onze huidige zorg over de lange termijn te evalueren, maar ook te optimaliseren door het uitvoeren van gerandomiseerd onderzoek binnen de routinezorg. Zorginnovaties zullen hierdoor sneller naar de patiënt gebracht worden doordat zorgverleners en onderzoekers sneller en tegen lagere kosten verschillende behandelstrategieën kunnen evalueren voor de relevante patiëntengroepen.”

Focus van het consortium

Om een duurzame infrastructuur voor registratie-gebaseerd onderzoek te bouwen, gaat het consortium op verschillende vlakken aan de slag. Zo gaan ze onder meer werken aan:
•    het optimaliseren van data-extractie uit elektronische patiëntendossiers;
•    het koppelen van relevante datasets;
•    het ontwikkelen van een juridisch en ethisch kader voor registratie-gebaseerd onderzoek;
•    het ontwikkelen van innovatieve onderzoeksmethoden voor registraties;
•    het inrichten van een DCVA-fonds voor dit type onderzoek.

Lang gekoesterde wens

Eén van de topprioriteiten die benoemd is op de onderzoeksagenda voor hart- en vaatziekten is het vinden van een betere behandeling voor hartfalen en hartritmestoornissen. Al in 2014, bij het opstellen van de onderzoeksagenda, bleek dat registratie-gebaseerd onderzoek hiervoor essentieel is. Sindsdien zijn belangrijke stappen gezet. Zo zijn de drie bestaande registratie-organisaties Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland, Nederlandse Cardiovasculaire Data Registratie NCDR en Meetbaar Beter samengegaan. Ook zijn er nieuwe registraties voor hartfalen en boezemfibrilleren ontwikkeld en geharmoniseerd in de nieuw opgerichte Nederlandse Hart Registratie (NHR). Dit nieuwe consortium Heart4Data moet de laatste stappen gaan zetten in de realisatie van registratie-gebaseerd onderzoek.

Samenwerking binnen de Dutch CardioVascular Alliance

Voor een complex project als dit is samenwerking binnen het gehele cardiovasculaire veld een belangrijk uitgangspunt. Het consortium wordt ondersteund door de Hartstichting, ZonMw, de NHR, de vereniging Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN), Harteraad, het Netherlands Heart Institute (NLHI), de Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV), de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT), Health RI, de Nederlandse Vereniging voor Carciologie (NVVC) en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Zij zijn onderdeel van de in totaal 21 onderzoeks- en zorgorganisaties en financiers die hun krachten hebben gebundeld in de Dutch CardioVascular Alliance. Samen brengen zij geld bij elkaar en werken ze aan het versnellen van oplossingen voor hart- en vaatziekten.

Over het consortium Heart4Data

Heart4Data is officieel op 1 maart 2022 van start gegaan onder leiding van dr. Dennis van Veghel (directeur-bestuurder Nederlandse Hart Registratie) en prof. dr. Folkert Asselbergs (hoogleraar cardiologie, UMC Utrecht en voorzitter van de DCVA-pijler data-infrastructuur).

Meer informatie

]]>