Projectomschrijving

Ondanks forse investeringen om medicatieveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren is in de afgelopen jaren vermijdbare schade door medicatie niet significant afgenomen. Het gebrek aan een methode waarmee medicatiegerelateerde schade, snel en routinematig in de dagelijkse praktijk kan worden gedetecteerd, is een belangrijke beperkende factor. Intensive Care (IC) patiënten hebben een verhoogd risico op medicatiegerelateerde schade.

Onderzoek

De RESCUE-studie gaat daarom algoritmen ontwikkelen waarmee medicatiegerelateerde schade op een betrouwbare en snelle manier kan worden gedetecteerd op basis van data geregistreerd in het elektronisch patiëntendossier. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een unieke dataset van meer dan 100.000 IC-opnames op veertien Nederlandse IC’s, waarin onder andere medicatiegebruik terug te vinden is.

Verwachte uitkomsten

Dit stelt de onderzoekers in staat met behulp van geavanceerde technologie – machine learning – algoritmen te ontwikkelen om medicatiegerelateerde schade te detecteren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website