Mobiele menu

Dementie en Nu? Post-diagnose bijeenkomsten voor mantelzorgers en andere naasten van mensen met dementie met een migratieachtergrond.

Projectomschrijving

Veel van de beschikbare informatie bereikt oudere migranten met dementie en hun mantelzorgers in Amsterdam nu nog niet. Zij maken daarom minder gebruik van het aanbod, dit wordt door formele en informele zorgverleners geconstateerd.

Stichting Mantelzorg & Dementie & FamilySupporters, Stichting Aminah, Sleutelpersonen Nieuw-West, OLVG en Elaa organiseren informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie met een migratieachtergrond en een terugkombijeenkomst (+ informatiemap).

Tijdens de bijeenkomsten gaat een panel van ervaringsdeskundigen én formele zorgverleners met mantelzorgers in gesprek. Doelen: informatie over ondersteuning, lotgenotencontact, bijdragen aan eigen regie, empowerment en advance care planning.

Neem voor informatie contact op met initiatiefnemers Annemiek Tuinhof de Moed en Rikke Komen via annemiektuinhofdemoed@smend.nl

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Om goede dementiezorg en ondersteuning te bieden is het belangrijk te weten waar behoefte aan is en wat de eventuele problemen zijn. Stichting Aminah organiseert informele bijeenkomsten en andere vormen van ondersteuning voor ouderen met een migratieachtergrond, mantelzorgers en andere ervaringsdeskundigen. In gesprek met de Commissie Informele Zorgverleners (deelnemers Mantelzorg Platform West, SamenWonen SamenLeven, Markant) ontdekten zij overlap in de problematiek: het gebrek aan kennis en informatie om tot het inzetten van zorg en ondersteuning te komen, schaamtegevoelens die versterkt worden door de culturele achtergrond en die het gesprek hierover bemoeilijken en de behoefte van mantelzorgers en andere ervaringsdeskundigen om met elkaar in gesprek te komen (Startbijeenkomst Commissie Informele Zorgverleners, 5 november 2020). Ook tijdens de door Pharos georganiseerde carrouselbijeenkomst in OLVG West in 2019 werd een vergelijkbare behoefte gesignaleerd. Ook binnen het project Sleutelpersonen van Amsterdam Nieuw-West wordt deze problematiek herkend. Stichting Aminah is goed verbonden met (in)formele partners in de wijk, wat nog miste is de directe aansluiting met huisartsen en de 2e lijn, inclusief de 1,5 lijns diagnostiekpoli. Het is precies deze verbinding die het mogelijk maakt om na een diagnose sneller te schakelen en winst te behalen voor de betrokken mantelzorgers. Daarom is een projectgroep gevormd van Stichting Aminah, Sleutelpersonen Nieuw-West, Stichting Mantelzorg & Dementie, FamilySupporters, OLVG en Elaa. Met een pilot van 4 informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie met een migratieachtergrond, een informatiemap en een terugkombijeenkomst wordt ingespeeld op de door de doelgroep aangegeven behoefte. Mensen die via de huisarts, de poli geriatrie of de 1,5 lijns diagnostiekpoli (laagdrempelige cognitieve screening voor eerste generatie migrant in de eerste lijn) een diagnose dementie hebben ontvangen, worden uitgenodigd voor één van de 4 pilot-bijeenkomsten die komend jaar in het OLVG west worden georganiseerd. Het doel van de informatiemap en de bijeenkomsten is in de eerste plaats het bieden van informatie en advies over dementie, hoe het zich kan uiten, hoe je ermee om kan gaan, en het bieden van positieve bekrachtigingen (tips en ideeën) over wat er allemaal nog wél kan. Naast psycho-educatie wordt er tijdens de terugkombijeenkomst ook informatie gegeven over ondersteuningsmogelijkheden in de buurt, wat kan helpen bij advance care planning en eigen regie en empowerment letterlijk dichterbij brengt.

Kenmerken

Projectnummer:
07420112110022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. Tuinhof de Moed
Verantwoordelijke organisatie:
FamilySupporters B.V.