Mobiele menu

VerhalenVanger + - voor senioren

Projectomschrijving

Doel

Het programma VerhalenVanger richt zich op het verminderen van eenzaamheidsgevoelens bij ouderen wonend in of rondom het woon- zorgcentrum Osdorperhof (Amsterdam Nieuw-West). Door de organisatie van creatieve workshops worden ouderen verbonden met andere buurtbewoners, jong en oud en van diverse culturele achtergronden.

Plan van Aanpak

De VerhalenVanger workshops, ontwikkeld door ZID Theater, vinden wekelijks plaats. Ouderen en buurtgenoten worden uitgedaagd hun verhaal te delen. De verhalen worden vervolgens op theatrale wijze gepresenteerd op het openbare, maandelijkse ‘Cultuurpodium’, waar ook optredens van lokale artiesten plaatsvinden. De workshops zijn onder begeleiding van professionals en vrijwilligers. Zij zijn tijdens het project getraind om de VerhalenVanger+ methodiek zelfstandig toe te passen.

Bevindingen

Door het project is het sociale netwerk van de deelnemers en vrijwilligers vergroot. Uit de beschikbare gegevens van het project is niet op te maken of de gevoelens van eenzaamheid zijn voorkomen of verminderd. Om deze vraag te beantwoorden zal er vervolgonderzoek moeten plaatsvinden waarbij deelnemers voorafgaand en aan het eind van het project een vragenlijst invullen die de sociale contacten en gevoelens van eenzaamheid meet.

De meerwaarde van VerhalenVanger+ is dat het een bijzondere methodiek is, met elementen die in een ‘gewone’ dagbestedingsprogramma niet gegeven worden. De co-creatie met buurtbewoners maakt het bijzonder. Het bevordert de samenhorigheid.

Er is een handboek beschikbaar van het project VerhalenVanger+ voor senioren. Wilt u het handboek lezen of heeft u vragen over het project, dan kunt u contact opnemen met S. Hazen via academy@zidtheater.nl.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

ZID Theater gaat met het project VerhalenVanger + voor senioren aan de slag bij zorgcentrum Osdorperhof – in samenwerking met Cordaan en Buurtwerk van Combiwel. Osdorperhof ligt in het stadsdeel Amsterdam - Osdorp. Combiwel, stadsdeel Nieuw-West en Cordaan werken intensief samen om bewoners een gastvrije plek voor en in de buurt te bieden. Gedurende een jaar wordt een programma aangeboden bestaande uit een wekelijkse workshop voor senioren samen met buurtbewoners, een training voor vrijwillige spelleiders en een maandelijkse presentatie op het ‘Cultuurpodium’ in het zorgcentrum, voor een breed en divers publiek. Daarbij wordt gewerkt op basis van het spel VerhalenVanger, een gezelschapsspel en tevens een methode om verhalen ‘te vangen’ en met elkaar te delen, die door ZID ontwikkeld is. Deze methode daagt deelnemers uit om mee te doen en hun verhaal met elkaar te delen. Verhalen met thema’s als: liefde, familie, vriendschap, wereld, geluk, afscheid, vrijheid en begin. Gedurende het project worden vrijwilligers opgeleid tot spelleider. Elke maand wordt er een presentatiemoment georganiseerd op het zogenaamde ‘Cultuurpodium’. Op dit Cultuurpodium kunnen de bewoners de verhalen, die in de workshops tot stand zijn gekomen, met anderen delen. Ze kunnen worden voorgelezen, dan wel opnieuw verteld, door acteurs of door de buurtbewoners zelf als ze dat willen, kunnen en durven. Het Cultuurpodium is bedoeld voor een breed publiek van bewoners uit het zorgcentrum, of mensen uit de buurt die gebruik maken van de faciliteiten. De presentaties worden aangevuld met optredens van lokale artiesten met muziek, dans, theater en discussie. Deze opbouwende aanpak wordt in een begeleidende handleiding beschreven, zodat de methode stapsgewijs uitgelegd wordt. De opzet is dat deze methodiek na dit project breed uitgezet kan worden over heel Nederland. Na onze samenwerking in het project Eenzaamheid Amsterdam de afgelopen twee jaar, zijn wij benaderd om de methodiek ook te beschrijven voor de Databank Effectieve Sociale Interventies, die door Movisie, het landelijk kennisinstituut sociale vraagstukken, wordt begeleid. Dit zou een mooie kans zijn om deze methodiek ook breder te verspreiden in Nederland.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
639621929
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S.E.J. Hazen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting ZID