Mobiele menu

Meerwaarde van Leefstijlmonitoring

Projectomschrijving

Tijdens deze pilot wordt een gezamenlijk onderzoeksvoorstel ontwikkeld gericht op de waarde van leefstijlmonitoring (LSM) voor zelfstandig wonende cliënten met dementie. Bij LSM registreren sensoren in huis de bewegingsactiviteiten van de cliënt. Op basis van zijn ‘eigen’ bewegingsactiviteiten geeft LSM inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon. Sinds 2015 wordt LSM bij ZZG zorggroep ingezet.

Het onderzoek

In deze stap wordt de inzet van LSM uitgebreid naar andere doelgroepen en onderzoeken we hoe waardevol LSM is voor cliënten thuis. Daarnaast willen we weten wat LSM betekent voor de belasting van de mantelzorger, de inzet van casemanagers dementie, (wijk)verpleegkundigen, leidinggevenden en de financiering door de zorgverzekeraar. Gedurende vier workshops ontwikkelen we met de partners Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ZZG zorggroep en Netwerk 100 (doelgroeppanel ouderen) dit vervolgonderzoek naar de ‘Meerwaarde van Leefstijlmonitoring’.

Verslagen


Eindverslag

In de pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek fase I ontwikkelden de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ZZG zorggroep en Netwerk 100 (doelgroeppanel ouderen) gezamenlijk een onderzoeksvoorstel met betrekking tot de meerwaarde van Leefstijlmonitoring (LSM) voor zelfstandig alleen wonende kwetsbare cliënten in de extramurale zorg. Bij LSM registreren sensoren in huis de bewegingsactiviteiten van de cliënt. Op basis van clients’ ‘eigen’ bewegingsactiviteiten geeft LSM inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon. In fase II wordt de huidige doelgroep van Leefstijlmonitoring (zelfstandig wonende cliënten met dementie) uitgebreid naar kwetsbare cliënten in de die 'zo lang mogelijk een gewoon en zinvol leven willen leiden'. Hierbij willen we nagaan hoe waardevol LSM is voor deze cliënten die zelfstandig alleen thuis wonen. Daarnaast willen we weten wat LSM betekent voor de belasting van de mantelzorger en hoe deze samenwerkt met de wijkverpleegkundigen in de eerstelijnszorg.

Samenvatting van de aanvraag

Met de aanpak Cirkelen rond je Onderzoek wordt aan een onderzoeksvoorstel gewerkt met als doel een gedragen onderzoeksopzet te ontwikkelen in aansluiting op een complexe praktijkkwestie en tevens een duurzaam samenwerkingsverband te bouwen. Het samenwerkingsverband bestaat uit drie partners: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (hoofdaanvrager), ZZG zorggroep en Netwerk 100. Gezamenlijk werken ze aan een onderzoeksvoorstel naar de ‘Meerwaarde van Leefstijlmonitoring’. Bij leefstijlmonitoring (LSM)wordt gebruik gemaakt van een netwerk aan sensoren op verschillende locaties in de woning van een persoon. Hierbij registreren de sensoren de bewegingsactiviteiten in de ruimte waar de sensoren zijn aangebracht. Op basis van de ‘eigen’ bewegingsactiviteiten ontstaat een patroon en geeft leefstijlmonitoring inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon van alleenwonende mensen. ZZG heeft deze leefstijlmonitoring ingezet bij alleen wonende ouderen met dementie. De geregistreerde sensorgegevens leveren nieuwe informatie op die invloed heeft op de relatie tussen de spelers in de driehoek cliënt, mantelzorger en zorgverlener. Bij ZZG zorggroep liet de eerste fase zien dat mantelzorgers en zorgverleners de registratie van LSM aanvaardden. Ook zagen ze dat bij afwijkende bewegingsactiviteiten door professionals (casemanagers dementie en wijkverpleegkundigen) gezocht werd naar een verklaring voor die afwijking. Bijvoorbeeld als geregistreerd werd dat een cliënt frequenter naar toilet ging, heeft dit geleid tot controle van urine waardoor een urineweginfectie opgespoord en behandeld kon worden voordat gedragsverandering (het optreden van een delier/verwardheid) kon optreden. We signaleren dat we op basis van de LSM-registratiegegevens interventies kunnen inzetten waardoor zorgcomplicaties kunnen worden voorkomen. Om na te gaan wat de volgende stappen zijn met LSM en wat de inzet van LSM betekent voor de belasting van de mantelzorger, de inzet van professionals en de financiering door de zorgverzekeraar wordt in het project door de onderzoekers, zorgprofessionals en cliënten/mantelzorgers gezamenlijk in 4 workshops gewerkt aan het ontwikkelen van een gedegen en gedragen onderzoeksvoorstel, dat ook resultaten moet opleveren over geschiktheid van de inzet van LSM voor andere doelgroepen (bijvoorbeeld cliënten met Parkinson).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
639003924
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B.G.I. van Gaal
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Arnhem en Nijmegen