Projectomschrijving

Mensen met een visuele beperking zijn kwetsbaarder voor risico’s, zoals ongevallen of schendingen van de zelfstandigheid. Dit kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Op afdelingen binnen revalidatie-instellingen voor blinden en slechtzienden, die gespecialiseerd zijn in psychische/psychiatrische problematiek, komen vaak cliënten langs met trauma-gerelateerde angstklachten. Standaardprotocollen voor diagnose en behandeling zijn echter vaak niet geschikt voor mensen met een visuele beperking. De behandelaar ervaart daardoor ‘handelingsverlegenheid’; men weet niet wat de beste aanpak is. 

Doel

Er is een sterke behoefte aan een uitgebreide verkenning van de relatie tussen de visuele beperking en PTSS, waarna geschikte diagnostische- en behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld. 

Werkwijze

Om het bovenstaande doel te bereiken wordt een kwalitatieve studie uitgevoerd (met een looptijd van 2 jaar) op basis van participerend actie onderzoek: een onderzoeksmethode waarbij cliënten en professionals als mede-onderzoekers participeren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website