Mobiele menu

The functionality of route information for visually impaired and blind people

Projectomschrijving

Blindelings naar je bestemming
Mensen met een visuele beperking kunnen vaak zelfstandig naar een openbaar gebouw reizen. Maar eenmaal in een gebouw zijn ze afhankelijk van anderen. Zeker in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, is de kans groot dat ze de weg kwijt raken. Met een goed route-informatiesysteem hoeven ze aan niemand meer de weg te vragen.

Doel
Het doel van het project is het beschikbaar maken en het evalueren van gesproken route-informatie voor blinden en slechtzienden.

Werkwijze
Er zijn twee typen informatiesystemen getest in de publieksruimten van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Het eerste type wijst de gebruiker simpelweg naar de bestemming. Het tweede type doet meer en geeft desgewenst ook informatie over de omgeving.

Doelgroep
Mensen met een visuele beperking.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het doel is om de bewegwijzering in openbare gebouwen en stations toegankelijk te maken voor slechtziende en blinde mensen. In dit onderzoek willen we vaststellen welke eisen gesteld moeten worden aan het ontwerp van aanwijsborden om een bepaald niveau van leesbaarheid door slechtzienden te bereiken en welk nut gesproken informatie heeft voor de oriëntatie en mobiliteit van slechtziende en blinde mensen in een gebouw. Het onderzoek wil antwoord geven op de volgende vragen: A.1. Hoe is de leesbaarheid van tekstborden afhankelijk van het contrast tussen letters, achtergrond en omgeving voor normaalziende en slechtziende mensen. A.2. Hebben de kleuren van letters en borden invloed op de zichtbaarheid in vergelijking met in zwart-wit uitgevoerde borden met gelijke contrastwaarden. B.1. Zijn gesproken route-informatie of locatie-informatie adequate hulpmiddelen om bestemmingen te vinden in een gebouw. B.2. Welke functionaliteit hebben respectievelijk het route-informatiesysteem en het locatie-informatiesysteem t.o.v. mondelinge informatie bij de ontvangstbalie. B.3. Vinden slechtziende en blinde mensen gesproken informatie een belangrijk hulpmiddel voor de toegankelijkheid van een gebouw. B.4. Kunnen deelnemers een cognitieve representatie opbouwen met behulp van de gesproken informatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de publieksruimten van het AZG: de ontvangsthal, liften en gangen. Er zullen normaalziende, slechtziende en blinde mensen deelnemen. Deelnemers krijgen op verschillende manieren informatie over de route. In onderzoek A zal worden gemeten op welke afstanden tekstborden worden opgemerkt en leesbaar zijn in een normale omgeving. In onderzoek B wordt gemeten hoe snel de deelnemers op hun bestemming komen, hoe vaak ze verkeerd lopen en hoe vaak ze extra informatie nodig hebben. Achteraf zal worden afgeleid welke cognitieve representatie ze hebben opgebouwd tijdens het experiment.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
94303021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2010
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen