Mobiele menu

Implementatie crowdingtraining voor slechtziende kinderen

Projectomschrijving

Slechtziende kinderen hebben meer last van 'crowding' dan goedziende kinderen, i.e. zij zijn minder goed in staat objecten te herkennen wanneer deze omringd worden door andere objecten. Sterke crowding kan zorgen voor leesproblemen en een laag lees- en zoektempo. In 2012 is een training ontwikkeld die de nabijvisus van slechtziende kinderen verbetert en tevens zorgde voor een afname van crowding bij een groot aantal kinderen.

Deze Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) beoogt het gebruik, en de verspreiding van de crowdingtraining te stimuleren. Met een nabijvisusmeting wordt bepaald of het kind crowding heeft en daardoor in aanmerking komt voor training. Wanneer dit zo is dan wordt de ambulant onderwijskundig begeleider ingeschakeld. Deze draagt de crowdingtraining over aan de IB/RT/EF (de trainer). Onder begeleiding van de trainer vinden er 12 trainingssessies op school plaats. Het effect van de training wordt geëvalueerd middels een voor- en nameting van de nabijvisus.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Van september 2009 tot september 2013 heeft het promotieonderzoek ‘Crowding in children with visual impairment’ plaatsgevonden. Met ‘crowding’ wordt gerefereerd naar het fenomeen dat optreedt wanneer objectherkenning belemmerd wordt door de aanwezigheid van omliggende objecten. Crowding kan een negatieve impact hebben op objectherkenning, letterherkenning, het lezen van lange woorden, leestempo, maar ook op minder voor de hand liggende vaardigheden zoals gezichtsherkenning en zoeksnelheid. Crowding is een normaal ontwikkelingsfenomeen, maar de storende effecten zijn sterker bij slechtziende kinderen dan goedziende kinderen. Het promotieonderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een training voor slechtziende kinderen met crowding. Met deze interventie worden oogbewegingen, oog-hand coördinatie, en interferentiecontrole (selectieve visuele aandacht) getraind. In 2013 is de interventie geëvalueerd en is aangetoond dat slechtziende kinderen naast een verbeterde prestatie op de trainingstaak ook een verbetering lieten zien in hun nabijvisus en er sprake was van een afname van crowding (zie artikel:http://www.iovs.org/content/54/9/6208.long). Het doel van de VIMP is om het gebruik van de crowdingtraining te stimuleren door deze zichtbaar en aantrekkelijk te maken. Deze doelstelling kan bereikt worden door: (i) goede, gebruiksvriendelijke handleidingen te maken; (ii) een protocol op te stellen; (iii) informatiebijeenkomsten te verzorgen voor mensen die met de training gaan werken; (iv) een website te maken waar informatie te vinden is over de training en de opbrengsten, zodat deze geraadpleegd kan worden door verschillende partijen; (v) extra trainingspakketten te produceren. Aan het einde van dit implementatieproject zal de training vanuit Bartiméus en Visio ingezet kunnen worden voor jonge, enkelvoudig beperkte slechtziende kinderen van 4-9 jaar met crowding.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
943070071
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2018
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Dr. B. Huurneman
Verantwoordelijke organisatie:
Bartiméus