Projectomschrijving

De gemeente Maastricht wil dat iedereen meedoet en helpt mensen hierbij. Ook jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) die moeite hebben met leren. De gemeente geeft hierover informatie. Bijvoorbeeld via een brief of in een gesprek.

De gemeente praat en schrijft soms in moeilijke taal. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, wil de gemeente Maastricht leren om beter met de LVB-jongeren te communiceren volgens de regels van ‘Taal voor Allemaal’.

LVB-jongeren die moeite hebben met leren gaan andere jongeren vragen hoe de gemeente met hen praat en schrijft. En wat ze daarvan vinden, wat wel en niet goed gaat en wat zij daarin belangrijk vinden. De LVB-jongeren bespreken de resultaten met de gemeente.

Daarna gaan de LVB-jongeren en de gemeente een aantal informatieproducten opnieuw maken volgens de regels van 'Taal voor Allemaal'. Er wordt ook getest of de nieuw opgestelde teksten leiden tot een beter begrip. Tenslotte krijgen medewerkers van de gemeente een cursus 'Taal voor Allemaal'.

Samenwerkingspartners in dit project zijn de gemeente Maastricht, Zuyd Hogeschool en Koraal Groep.

Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten

Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website