Projectomschrijving

Wat gaan we onderzoeken?

Financiële zelfredzaamheid betekent: goed om kunnen gaan met geld. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) kan dat lastig zijn. Bijvoorbeeld door een laag inkomen, een gebrek aan overzicht van inkomsten en uitgaven of ingewikkelde taal in brieven en regelingen. We gaan uitzoeken hoe we hen kunnen helpen om zelf goed met geld om te gaan.

Hoe gaan we onderzoeken?

In het onderzoek werken Gemeente Nijmegen, Het Inter-Lokaal en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen. Ook werken we samen met co-onderzoekers met LVB en hun coach. We interviewen zelfstandig wonende jongvolwassenen met LVB over hun ervaringen. Daarna houden we groepsbijeenkomsten met de onderzoeksgroep, met mensen met LVB en met sociaal werkers. Met elkaar bepalen we wat belangrijk is als het gaat om omgaan met geld en hoe mensen met LVB hierbij geholpen kunnen worden.

Wat zijn de opbrengsten?

We maken concrete producten, zoals informatie over omgaan met geld in gewone taal.

Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten

Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website