Projectomschrijving

Er zijn 645.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Nederland. NAH kan acuut en op jonge leeftijd optreden, bijvoorbeeld door traumatisch hersenletsel of een hersenbloeding.

Gebruik reservecapaciteit

Veel mensen hervatten hun activiteiten ondanks aanwezige klachten en beperkingen. Ze gebruiken hun reservecapaciteit om te blijven functioneren. Bij veroudering neemt de cognitieve en fysieke reserve af. Het is niet bekend hoe aanwezige beperkingen veranderen door veroudering bij mensen met NAH.

Voor dit onderzoek worden mensen van 50 tot 65 jaar benaderd bij wie meer dan tien jaar geleden een acuut NAH is ontstaan. Gegevens over participatieniveau, beperkingen en zorgbehoefte van patiënten worden vergeleken met informatie van begeleiders en zorgverleners (huisartsen en bedrijfsartsen).

Kennis over herstelmechanismen

Dit onderzoek wil bijdragen aan de kennis over de herstelmechanismen na NAH. Het doel is om betere begeleiding en zorg voor mensen met NAH, in de transitie naar de oudere levensfase, te ontwikkelen voor optimale participatie in de maatschappij.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website