Projectomschrijving

De 18de verjaardag kenmerkt voor veel jongeren een belangrijke moment: de overgang van jeugd naar volwassenheid. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB), brengt dit verschillende uitdagingen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat jongeren met LVB en hun begeleiders niet tevreden zijn met de begeleiding rondom het 18de levensjaar.

Doel

1. inzicht krijgen in de ervaringen en behoeften van jongeren met LVB betreffende de begeleiding rondom hun 18de levensjaar.

2. aanbevelingen doen betreffende de begeleiding van jongeren met LVB rondom hun 18de levensjaar.

Werkwijze

In dit onderzoek worden 'life histories' op papier gezet in samenwerking met de jongeren en worden ervaringen en begeleidingsbehoeften rondom het 18de levensjaar geanalyseerd. Tijdens dit project wordt samengewerkt met een co-onderzoeker met LVB.

Dit project is een samenwerking van: Gemeente Helmond, Gemeente Arnhem, Radboud UMC, de Academische werkplaats ‘Sterker op eigen benen’ en Siza zorggroep.

Kortdurend praktijkgericht onderzoek bij gemeenten

Dit project is onderdeel van een serie kortdurende onderzoeken voor gemeenten, binnen het programma Gewoon Bijzonder. Hier vindt u een overzicht van alle projecten in deze serie.

Presentatie van de resultaten

In januari 2018 presenteerden de projectleiders de resultaten tijdens een bijeenkomst in Nijmegen. Dit deden zij samen met twee andere projecten; 'WijKringen versterken' en 'Financiële Zelfredzaamheid van jongvolwassenen met LVB'. 

Lees hier het verslag van de bijeenkomst: 'Jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking aan zet'.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website