Projectomschrijving

Eén op de drie volwassenen met een visuele beperking ervaart depressieklachten. Dit is minstens twee keer zo vaak als bij de algemene bevolking. Deze klachten worden in de praktijk echter vaak niet gesignaleerd en behandeling blijft uit.

Wat is het vraagstuk?

Cliënten zijn terughoudend in het bespreken van depressieklachten, omdat ze niet weten hoe ze hun klachten moeten interpreteren, zich schamen of bang zijn voor reacties van anderen. Meestal weten zij niet dat er mogelijkheden zijn voor ondersteuning.

Zorgverleners die de impact van verlies van gezichtsvermogen op de geestelijke gezondheid begrijpen, kunnen cliënten aanmoedigen om problemen te herkennen en te bespreken. Dit blijkt voor veel zorgverleners echter lastig te zijn. Zij voelen zich geremd door gebrek aan kennis, zelfvertrouwen en ondersteuning vanuit het professionele netwerk.

Wat gaan we doen?

Door bestudering van internationaal onderzoek kunnen we gefundeerde aanbevelingen doen om zorgprofessionals te ondersteunen. En we gaan voor hen een op maat gemaakt educatief programma ontwikkelen. Zo kunnen zorgverleners hun cliënten beter ondersteunen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website