Mobiele menu

Educatief partnerschap in VVE op afstand: werkzame principes in het bieden van virtuele ondersteuning aan ouders van risicoleerlingen

Projectomschrijving

Ouders zijn belangrijke partners in programma’s voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE) die gericht zijn op het voorkomen van onderwijsachterstanden. Als gevolg van de COVID-19-maatregelen is de ondersteuning van ouders die deelnemen aan dergelijke programma’s onder druk komen te staan. Expertisecentrum Nederlands (Nijmegen) en Stichting PAS (Arnhem) hebben daarom in dit project onderzocht hoe ouders zijn betrokken voor/tijdens en na de lockdown, welke knelpunten er werden ervaren, maar wat ook heeft gewerkt bij het op afstand aanbieden van ondersteuning vanuit de VVE.

Doel

In dit project is onderzocht hoe ouders zijn betrokken bij VVE-programma’s, voor/tijdens/na de lockdown, welke knelpunten er werden ervaren, maar ook wat effectieve praktijken zijn gebleken voor het op afstand bieden van ondersteuning aan ouders in de context van VVE. Hierbij stonden twee vragen centraal:

  1. Hoe is de VVE-dienstverlening ten tijde van de COVID-19-maatregelen verlopen vanuit het perspectief van professionals en ouders?
  2. Wat zijn effectieve praktijken bij het bieden van VVE op afstand?

Onderzoeksopzet

Er is een landelijke verkenning uitgevoerd aan de hand van een digitale vragenlijst, interviews met een aantal VVE-professionals en een gestructureerde review van wetenschappelijke bronnen.

Resultaten

Op de basis van de resultaten van het onderzoek zijn de volgende effectieve praktijken voorgesteld voor het op afstand bieden van ondersteuning aan ouders:

  • Wederkerigheid in het contact met ouders;
  • Duidelijke communicatie;
  • Combinatie van media (gesproken, geschreven en beeld);
  • Verschillende communicatiekanalen (zowel synchroon als asynchroon);
  • Rekening houden met diversiteit;
  • Terugkoppeling vragen;
  • Digitale vaardigheden;
  • Overzicht geven;
  • Model staan;
  • Netwerken van ouders uitbreiden.

Meer informatie over de resultaten leest u in het rapport en de flyer voor VVE aanbieders

Uitvoerende partijen

Expertisecentrum Nederlands / Radboud Universiteit, Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen, Stichting PAS.

Meer informatie

Judith Stoep, Annelies van der Lee, Annette Mullink, Jonathan Simonis.

Producten

Titel: Educatief partnerschap in VVE op afstand.
Auteur: Judith Stoep, Annelies van der Lee, Annette Mullink & Jonathan Simonis
Link: https://edu.nl/h7jkv
Titel: Educatief partnerschap in VVE op afstand.
Auteur: Judith Stoep, Annelies van der Lee, Annette Mullink & Jonathan Simonis
Link: https://edu.nl/bw988

Verslagen


Eindverslag

Ouders zijn belangrijke partners in programma’s voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE) die gericht zijn op het voorkomen van onderwijsachterstanden. Als gevolg van de COVID-19-maatregelen is de ondersteuning van ouders die deelnemen aan dergelijke programma’s onder druk komen te staan. Expertisecentrum Nederlands (Nijmegen) en Stichting PAS (Arnhem) hebben daarom via een vragenlijst, interviews en een gestructureerde review onderzocht hoe ouders zijn betrokken bij VVE-programma’s, voor/tijdens/na de lockdown, welke knelpunten er werden ervaren, maar ook wat effectieve praktijken zijn gebleken voor het op afstand bieden van ondersteuning aan ouders in de context van VVE. De volgende onderwerpen zijn daarbij van belang: wederkerigheid in het contact met ouders, duidelijke communicatie, combinatie van media (gesproken, geschreven en beeld), verschillende communicatiekanalen (zowel synchroon als asynchroon), rekening houden met diversiteit, terugkoppeling vragen, digitale vaardigheden, overzicht geven, model staan en netwerken van ouders uitbreiden. Meer informatie leest u in het rapport en de flyer voor VVE-aanbieders.

Samenvatting van de aanvraag

Er is behoefte aan een kennisbasis over de kwaliteitsverhogende elementen van ouderprogramma’s voor Voor- en Vroegschoolse Educatie die niet op locatie, maar op afstand (met digitale middelen) georganiseerd worden. Het doel van dit onderzoek is tweeledig: 1. het evalueren van de VVE-dienstverlening ten tijde van de COVID-19-maatregelen vanuit het perspectief van professionals en ouders via a. een landelijke verkenning b. en een lokale dieptestudie; 2. inzicht verkrijgen in effectieve praktijken bij het bieden van VVE op afstand via een gestructureerde review van wetenschappelijke bronnen. Het resultaat is een blauwdruk voor aanbieders van VVE voor het geven van ondersteuning op afstand aan ouders die deelnemen aan een VVE-ouderprogramma wanneer het (tijdelijk) niet mogelijk/wenselijk is om fysieke ouderbijeenkomsten plaats te laten vinden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.M.G.M. Stoep
Verantwoordelijke organisatie:
Expertisecentrum Nederlands