Mobiele menu

De maatschappelijke impact van COVID-19

Projectomschrijving

Maatschappelijke impact van COVID-19 in de tijd gevolgd. COVID-19 heeft een grote impact op diverse aspecten van het samenleven: werk en inkomen, welbevinden, solidariteit, buurtrelaties en vertrouwen in instituties. Sommige groepen en gebieden worden harder getroffen dan andere. Een interdisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Godfried Engbersen (Eramus Universiteit Rotterdam) volgt de impact van COVID-19 door de tijd. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw.

Doel

Het project onderzoekt de impact van corona op het samenleven: welbevinden, solidariteit, buurtrelaties en vertrouwen in instituties.

Onderzoeksopzet

Het project onderzoekt de bovenstaande aspecten in onderlinge samenhang, met bijzondere aandacht voor sociale ongelijkheid. Dit wordt gedaan met grootschalig survey-onderzoek, zowel landelijk als in steden en regio’s. Daarnaast wordt verdiepend kwalitatief onderzoek gedaan. Samen met beleidsmakers, professionals en burgers worden handelingsstrategieën ontwikkeld om de individuele en sociale veerkracht te vergroten.

Resultaten

De resultaten zijn te vinden in podcasts en publicaties.

Uitvoerende partijen

Op deze pagina staan de samenwerkende partners.

Meer informatie

Projectleidersbijeenkomst 10 februari 2021: COVID-19 en Kwetsbare groepen

Er is een grote groep burgers in het publieke domein die door hun kwetsbare positie hard wordt geraakt door de gevolgen van COVID-19. Wat zijn de behoeften van deze kwetsbare burgers? Tijdens de bijeenkomst op 10 februari 2021 lieten onderzoekers zien wat er speelt en wat we kunnen doen om knelpunten aan te pakken en in behoeften te voorzien. Bekijk het verslag van de bijeenkomst: Kwetsbare burgers tijdens de coronapandemie.

Context

Waar in de eerste fases van de COVID19-epidemie vooral nadruk lag op de fysieke gezondheid, is er later steeds meer ruimte gekomen voor de mentale gezondheid. Onder mentale gezondheid verstaan we goed in je vel zitten. ZonMw financiert verschillende projecten over mentale gezondheid en mentale weerbaarheid. Die projecten kunnen gaan over de hele samenleving, maar ook vaak over een speciale doelgroep, zoals bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of daklozen.

Verslagen


Eindverslag

Maatschappelijke impact van COVID-19 in de tijd gevolgd
COVID-19 heeft grote impact op diverse aspecten van het samenleven – werk en inkomen, welbevinden, solidariteit, buurtrelaties en vertrouwen in instituties. Sommige groepen en gebieden worden harder getroffen dan andere. Een interdisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Godfried Engbersen (EUR) volgt de impact van COVID-19 door de tijd. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw.

Het project onderzocht de bovenstaande aspecten in onderlinge samenhang, met bijzondere aandacht voor sociale ongelijkheid. Er zijn tussen april 2020 en november 2021 vijf grootschalige surveys gedaan, zowel landelijk als toegespitst op de drie grote steden (Rotterdam, Den Haag en Amsterdam). Daarnaast is verdiepend kwalitatief onderzoek gedaan middels focusgroepen met personen uit kwetsbare groepen (migranten, alleenstaande ouders, enz.) en met professionals.

Alle uitkomstemn en resultaten van het onderzoek zijn te vinden op: www.impactcorona.nl

Maatschappelijke impact van COVID-19 in de tijd gevolgd
COVID-19 heeft grote impact op diverse aspecten van het samenleven – werk en inkomen, welbevinden, solidariteit, buurtrelaties en vertrouwen in instituties. Dit project onderzoekt deze aspecten in onderlinge samenhang, met bijzondere aandacht voor sociale ongelijkheid.Sommige groepen en gebieden worden immers harder getroffen dan andere.

Een interdisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Godfried Engbersen (EUR) heeft inmiddels vier surveys gehouden om de sociale impact van COVID-19 door de tijd te volgen (in april, juli en november 2020 en maart 2021). Daarnaast wordt verdiepend kwalitatief onderzoek gedaan. Samen met beleidsmakers, professionals en burgers worden handelingsstrategieën ontwikkeld om de individuele en sociale veerkracht te vergroten.

Alle resultaten en producten zijn te vinden op de website www.impactcorona.nl. Dit project is mogelijk gemaakt door ZonMw.

Samenvatting van de aanvraag

De maatschappelijke impact van COVID-19 op Nederlandse steden en het land als geheel is enorm. Grootschalig surveyonderzoek verricht tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak (april 2020) in Rotterdam, Den Haag en landelijk, laat zien dat traditioneel kwetsbare groepen (zoals lager opgeleiden, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid) hard geraakt worden en dat er daarnaast nieuwe kwetsbare groepen ontstaan (zoals zzp’ers en mensen met een tijdelijke baan, onder wie veel jongeren). Voorgesteld onderzoek bouwt voort op de door het onderzoeksteam verrichte eerste meting onder het vaste panel van Kieskompas en biedt zo een unieke mogelijkheid om de maatschappelijke dynamiek te monitoren. Het onderzoek richt zich op de sociaaleconomische en sociaalpsychologische gevolgen, de gevolgen voor zorggebruik, solidariteit, buurtrelaties en algemeen en institutioneel vertrouwen. Deze gevolgen worden in onderlinge samenhang onderzocht en door de tijd gevolgd, door middel van een tweede en een derde meting. Onderzocht wordt in hoeverre kwetsbare individuen, buurten en steden veerkrachtig zijn in het omgaan met de maatschappelijke gevolgen en hoe de gevolgen ongelijk verdeeld zijn naar achtergrondkenmerken zoals gender en etniciteit. Na elke nieuwe meting worden focusgroepen georganiseerd, waarin de centrale bevindingen worden besproken met vertegenwoordigers van kwetsbare groepen, beleidsmakers en professionals. In co-creatie met de diverse stakeholders worden handelingsstrategieën ontwikkeld om kwetsbare groepen te ondersteunen en veerkracht verder te benutten. In de projectgroep zijn naast experts vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines ook gemeenten vertegenwoordigd, die samen met overige partners uit de praktijk bijdragen aan het delen van de bevindingen en het benutten en borgen van de ontwikkelde handelingsstrategieën. Het onderzoek resulteert in wetenschappelijke en maatschappelijke publicaties, waaronder policy briefs, infographics en podcasts.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430032010034
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. F.G. Snel
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam