Over dit programma

Om mensen met de ziekte ME/CVS goed te kunnen helpen is er meer onderzoek nodig naar de oorzaken, diagnose en behandeling van de ziekte. Daarom hebben patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en wetenschappers samen met ZonMw een onderzoeksagenda opgesteld. Hierin staat welke onderzoeksthema’s de komende jaren prioriteit moeten krijgen.

UPDATE: Op 23 maart 2021 heeft de minister van Medische Zorg en Sport de onderzoeksagenda naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarmee is de tekst openbaar geworden. De onderzoeksagenda is hier te downloaden. Daarnaast heeft de minister laten weten ZonMw een opdracht voor een biomedisch onderzoeksagenda ME/CVS te willen geven. Hier lees je meer over in dit nieuwsbericht.

Animatie

ME/CVS is een afkorting die staat voor myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom. In onderstaande animatievideo leggen we uit welke gevolgen ME/CVS voor mensen heeft. Daarnaast vertellen we hoe de onderzoeksagenda ME/CVS tot stand is gekomen en wie daarover meepraten.

Animatie: Rooske Eerden, Scratch Graphics

Programmadag 19 november

Op 19 november 2020 organiseerde ZonMw de ME/CVS programmadag. Tijdens deze bijeenkomst werden aanwezigen bijgepraat over ME/CVS-onderzoek tot nu én over de inhoud van de onderzoeksagenda ME/CVS. De bijeenkomst is terug te kijken via onderstaande link.

Livestream terugkijken

Meer informatie

In het menu aan de rechterkant van deze pagina vindt u meer achtergrondinformatie over de onderzoeksagenda, de samenstelling van de stuurgroep en een pagina met veelgestelde vragen. Verder vindt u een overzicht van alle op de ZonMw-website gepubliceerde berichten over de onderzoeksagenda. Deze worden ook gedeeld via de ZonMw-nieuwsbrief Gehandicapten en Chronisch Zieken. Wilt u op de hoogte blijven, dan kunt u zich op onze website voor deze nieuwsbrief inschrijven.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website