Het programma Diseasemanagement chronische ziekten bracht verschillende organisaties, middelen en expertise samen om te onderzoeken hoe de zorg voor mensen met een chronische ziekte beter kan.
De toename van chronische ziekten afvlakken, complicaties en comorbiditeit voorkomen of zo lang mogelijk uitstellen. De zorgvraag van de patiënt stond hierbij centraal. Patiënten hebben een eigen verantwoordelijkheid en geven richting aan het zorgproces. Betrokken zorgverleners stemden onderling af hoe zij deze zorg zo goed mogelijk kunnen bieden. Dit stelt mensen met een chronische ziekte in staat de ziekte goed in te passen in hun bestaan en zij behouden de regie over hun eigen leven.
Het programma was een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, ICTRegie, PICASSO voor COPD en de sectie Gezondheidsfondsen. Bij de uitvoering was ook het Platform Vitale Vaten van de Hartstichting betrokken. Vanuit NWO zijn de projecten Nieuwe Instrumenten in de Gezondheidszorg (NIG) toegevoegd.
De focus lag op de thema’s ‘zelfmanagement’, ‘ICT en zorg’ en ‘comorbiditeit’.
De praktijkgroepen zijn vanaf de start gevolgd. Het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een evaluatieonderzoek naar de (kosten)effectiviteit van ketenzorg uitgevoerd binnen de praktijkprojecten.
Vilans verzorgde de begeleiding van de praktijkprojecten en verspreidde succesvolle toepassingen via het Kennisplein Chronische zorg. Nivel, RIVM, CBO/TNO maakten gezamenlijk een ‘Kennissynthese Zelfmanagement door mensen met een chronische ziekte’.