ZonMw tijdlijn Gehandicapten en Chronisch Zieken https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Gehandicapten en Chronisch Zieken nl-nl Thu, 20 Jun 2019 11:01:57 +0200 Thu, 20 Jun 2019 11:01:57 +0200 TYPO3 news-4198 Tue, 18 Jun 2019 11:49:18 +0200 Rick Brink gekozen tot eerste Minister van Gehandicaptenzaken https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/rick-brink-gekozen-tot-eerste-minister-van-gehandicaptenzaken/ Rick Brink gekozen tot eerste Minister van Gehandicaptenzaken news-4187 Mon, 17 Jun 2019 13:05:15 +0200 Vrijwilligerswerk doen is beter voor mensen met dementie én hun mantelzorgers https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2289329-na-diagnose-dementie-blijf-actief-vrijwilligerswerk-heeft-positief-effect.html Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast. Nieuwsuur maakte een item over de resultaten van dit ZonMw-project. news-4183 Mon, 17 Jun 2019 09:24:43 +0200 UvH start onderzoek naar sociale inclusie van mensen met een beperking in een beschutte woonomgeving https://www.uvh.nl/actueel/nieuws/uvh-start-onderzoek-naar-sociale-inclusie-van-mensen-met-een-beperking-in-een-beschutte-woonomgeving De Universiteit voor Humanistiek, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, KansPlus, Platform EMG en Sien gaan onderzoeken wat de betekenis van het VN-verdrag is voor mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking die verblijven in een beschutte woonomgeving. Zij krijgen hiervoor financiering van ZonMw vanuit het programma Ethiek en Gezondheid, en voeren het uit in samenwerking met zes zorginstellingen. news-4165 Thu, 13 Jun 2019 07:58:37 +0200 Genomineerden Medische Inspirator prijs 2019 bekend! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/genomineerden-medische-inspirator-prijs-2019-bekend/ Drie onderzoeksprojecten waarin patiënten, patiëntenorganisaties en onderzoekers samenwerken gaan strijden om de Medische Inspirator prijs.  

De genomineerde projecten zijn:

 • Augmented Rehab inspireert mensen met een dwarslaesie tot bewegen 
  Dr. J. Stolwijk-Swuste (Revalidatiecentrum De Hoogstraat), ing. K. Wit (ervaringsdeskundige), Drs. J. Janssen (Holomoves), Dr. K. Valkenet (Holomoves) en Dr. S. van Langeveld (Revalidatiecentrum De Hoogstraat). 

  ‘Augmented Rehab’ bestaat uit een set Mixed Reality beweeggames die patiënten met een dwarslaesie stimuleren en in staat stellen om tijdens de revalidatie vaker, intensiever, op zelf gekozen momenten en met beter op hun mogelijkheden en belangstelling afgestemde oefeningen te trainen.
 • Eigen vet voor een brandend probleem
  Drs. L. Vriend (Universitair Medisch Centrum Groningen), F. van Berkel (lid van Vereniging van Mensen met Brandwonden), T. Radstake (Vereniging van Mensen met Brandwonden), Dr. C. van Schie (Nederlandse Brandwonden Stichting). 
  ‘Eigen vet voor een brandend probleem’ wil een nieuwe anti-littekentherapie ontwikkelen via het toepassen van SVF: Stromal Vascular Fraction. Dit is een sterk geconcentreerde vorm van ‘vet’ die middels een injectie toegepast kan worden om wonden sneller te laten genezen en om littekens
  tegen te gaan of te verminderen.
 • KIJK: Dit ben ik!
  Dr. A. Lichtwarck-Aschoff (Radboud Universiteit Nijmegen), Dr. J. Stoffelen (Zorgbelang Inclusief), S. Wiersma (JongerenNetwerk), Dr. S. van den Berg (Radboud Universiteit Nijmegen) en Prof. Dr. R. Otten (Pluryn). 
  KIJK: Dit ben ik! richt zich op jongeren en heeft iamYu ontwikkeld: een innovatieve app speciaal voor de dagelijkse jeugdzorg praktijk die behandeling op maat ondersteunt middels gepersonaliseerd monitoren, visualiseren en analyseren.

Vraaggericht onderzoek stimuleren

De Medische Inspirator prijs is een prijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker. De prijs is bedoeld voor de financiering van een project waarin de onderzoeksbehoefte van patiënten centraal staat. Hierin is het essentieel dat er een grote mate van co-creatie is met patiënt en patiëntenorganisatie om zo een duurzame en evenwichtige samenwerking te bewerkstelligen. 

Over de Medische Inspirator prijs

Elk jaar selecteert een onafhankelijke jury van experts de genomineerde onderzoeksprojecten die overtuigend aansluiten bij een patiëntbehoefte en gericht zijn op het realiseren van een medisch product. Er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de samenwerking met patiënten in het onderzoek. Deze projectgroepen worden begeleid in het opnemen van een promotievideo die gebruikt wordt tijdens een vierweekse campagneperiode. De campagne voor de Medische Inspirator prijs 2019 start op 14 oktober 2019. Tijdens deze campagneperiode kan het algemeen publiek stemmen op de meest inspirerende samenwerking en innovatief voorstel. De winnaar van de Medische Inspirator prijs ontvangt een bedrag ter waarde van maximaal € 100.000, bedoeld voor het realiseren van het onderzoeksproject. 

Meer informatie

]]>
news-4158 Thu, 06 Jun 2019 14:40:07 +0200 Hoe gemeentevriendelijk is ZonMw? https://mediator.zonmw.nl/mediator-35/hoe-gemeentevriendelijk-is-zonmw/ De transitie in de zorg legde vier jaar geleden nieuwe verantwoordelijkheden neer bij gemeenten. Als wethouder van gemeente Leusden zag ik ze voorbij komen: Wmo, jeugdzorg, de integratie van mensen met een beperking en ouderenzorg. Momenteel liggen veel wethouders wakker van de kostenoverschrijdingen binnen de jeugdzorg. news-4156 Thu, 06 Jun 2019 13:56:28 +0200 Paula Sterkenburg benoemd tot hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ https://www.vgn.nl/artikel/27700 Paula Sterkenburg is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel verbindt twee zorggebieden: de zorg voor mensen met een visuele beperking en die voor mensen met een visuele én verstandelijke beperking. De leerstoel van Paula Sterkenburg is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds en maakt deel uit van de Academische Werkplaats Bartiméus-VU. Haar opdracht is om bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Met de focus op sociale relaties en ICT-toepassingen als hulpmiddel. news-4153 Wed, 05 Jun 2019 10:37:22 +0200 Hersenfestival - aftermovie en sprekers https://hersenonderzoek.nl/hersenfestival/ Tijdens het Hersenfestival kregen deelnemers aan Hersenonderzoek.nl meer informatie over het doel van hersenonderzoek en werden zij bedankt voor hun deelname. Momenteel hebben ruim 17.000 mensen zich aangemeld bij Hersenonderzoek.nl Hersenfestival gemist? Bekijk de aftermovie en lees meer over de sprekers. news-4152 Wed, 05 Jun 2019 10:08:35 +0200 Subsidieoproepen ‘beleid en strategie’ en ‘netwerksubsidies’ geopend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproepen-beleid-en-strategie-en-netwerksubsidies-geopend/ Het programma Voor elkaar! heeft twee subsidieoproepen geopend: de oproep ‘Beleid en Strategie’ en de oproep ‘Netwerksubsidies’. Organisaties die de belangen behartigen van mensen met een chronische beperking kunnen een aanvraag indienen. Bekijk hier de oproep Beleid en Strategie en de oproep Netwerksubsidies.

Thema

De oproepen die nu open staan hebben een andere insteek dan de open oproep van afgelopen voorjaar, vertelt Robert Jabroer van het team Voor elkaar! ‘In de open oproep mochten indieners zelf bepalen op welke onderwerp ze een aanvraag deden en met welke insteek dat was. De oproepen die nu open staan hebben duidelijkere thema’s: samenwerking en strategisch beleid.’

Tijdig beginnen

Robert roept indieners op om de volledige subsidieoproep goed door te lezen voordat ze een aanvraag indienen. En om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. ‘In vorige rondes merkten we dat sommige aanvragers te laat begonnen waren met hun aanvraag, of alleen de samenvatting van de oproep hadden gelezen. Daarom zou ik willen adviseren: begin op tijd en lees de volledige oproeptekst. Die vind je als PDF boven de grote, blauwe knop “subsidie indienen”’ op de subsidiepagina. En mocht je vragen hebben, dan staat het team Voor elkaar! voor je klaar.’

Oproep Netwerksubsidies

De oproep ‘netwerksubsidies’ is bedoeld als impuls om samenwerking op te zetten. Dat kan samenwerking tussen patiënten- en gehandicapten/cliëntenorganisaties onderling zijn, maar ook samenwerking met andere relevante partners. Door samen te werken wordt de positie van mensen met een aandoening of beperking versterkt.

Het maximaal aan te vragen bedrag is 5.000 euro per aanvraag. Voor de oproep is in totaal 100.000 euro beschikbaar. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 4 juli 2019 om 14:00 uur. Voor meer informatie over de oproep en de volledige oproeptekst kunt u terecht op de subsidiepagina van de oproep Netwerksubsidies.

Oproep Beleid en Strategie

De oproep Beleid en Strategie is bedoeld voor een Nederlandse patiënten- of cliëntenorganisatie met minimaal 10 lidorganisaties. Met de subsidie kunnen zij projecten uitvoeren die aantoonbaar van belang zijn voor de brede groep van aangesloten leden. De projecten in deze oproep hebben dus een (aandoenings)overstijgend karakter.

Daarnaast heeft deze oproep als doel te leren over aspecten die bijdragen aan een succesvolle belangenbehartiging op strategisch en beleidsmatig niveau. Voorbeelden hiervan zijn: beleidsbeïnvloeding, belangenbehartiging op aandoeningsoverstijgende thema’s of het vergroten van bekendheid op aandoeningsoverstijgende thema’s bij beleid, politiek of wetgeving.

Het maximaal aan te vragen bedrag per project is 300.000 euro. Voor de subsidieoproep is in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 16 juli 2019 om 14:00 uur. Voor meer informatie over de oproep en de volledige oproeptekst kunt u terecht op de subsidiepagina van de oproep Beleid en Strategie.

Meer informatie

Ga naar de programmapagina van Voor elkaar!

]]>
news-4144 Tue, 04 Jun 2019 10:31:30 +0200 Vouchers ‘Juiste Zorg Op de Juiste Plek’ beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vouchers-juiste-zorg-op-de-juiste-plek-beschikbaar/ Vandaag gaat de voucherregeling van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP) open. Met een voucher kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen van data en het daarmee in kaart brengen van de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn in de regio. Op basis van dit regiobeeld kunnen zij hun aanbod aan zorg, welzijn en ondersteuning verder ontwikkelen en nog beter aan laten sluiten op behoeftes van de mensen in de regio. Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. Dat is de essentie van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP). Samen de zorg echt veranderen. Onnodig dure of overbodige zorg voorkomen. Zorg verplaatsen - naar dichter bij mensen thuis, in hun eigen vertrouwde leefomgeving. En zorg vervangen door nieuwe en andere vormen van zorg.

Voucherregeling

Het ZonMw-programma JZOJP is er voor startende en bestaande regionale samenwerkingsverbanden die mensen goed op elkaar afgestemde zorg, ondersteuning en welzijn (willen gaan) bieden. Het programma bestaat uit 4 instrumenten: 3 impulsen en 1 voucherregeling. Vanaf vandaag kunnen vouchers aangevraagd worden tot 9 juli. Met een voucher kunnen regionale samenwerkingsverbanden expertise inhuren voor het verzamelen van data en het daarmee in kaart brengen van de sociale en gezondheidssituatie van de bewoners van hun regio.

Subsidie en looptijd

De subsidie die met een voucher kan worden aangevraagd, bedraagt maximaal € 10.000,- en heeft een looptijd van maximaal 9 maanden. Een samenwerkingsverband kan maximaal 2 keer een voucher aanvragen; bijvoorbeeld een voor expertise en een voor data levering en bewerking. Na de zomer zal de regeling, mogelijk in aangepaste vorm, weer opengesteld worden.

Regiobeeld en regiovisie

Het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek begint bij een helder beeld van de regio: Wat doen we goed in de regio en wat kan beter? Welke zorg heeft deze regio in de toekomst nodig en hoe anticiperen we daarop met elkaar? Dit gedeelde regiobeeld vormt de basis waarop een regiovisie wordt bepaald: hoe laten we in de toekomst de zorg- en ondersteuning beter aansluiten bij de behoefte van mensen. Vandaar uit maakt elke partij - vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid - afspraken over de organisatie van zorg en ondersteuning. Dit resulteert in een gemeenschappelijke regionale opgave die maakt dat aanbieders en professionals de zorg zó organiseren dat de patiënt zich goed geholpen voelt in zijn dagelijks functioneren. En het geeft richting aan de inkoop door gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Regiobeeld.nl

Met een JZOJP voucher kan een regionaal netwerk externe expertise inzetten voor het vaststellen van het regiobeeld, gericht op de dataverzameling en –analyse. Ook het toevoegen van op maat toegesneden data van dataleveranciers is daarbij een optie. Als ondersteuning bij het in kaart brengen van de regionale opgave heeft VWS door het RIVM een basisdataset laten ontwikkelen. Met behulp van deze interactieve website regiobeeld.nl kan inzicht worden verkregen in de stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn in de regio.

Meer informatie

 

]]>
news-4084 Tue, 28 May 2019 17:06:00 +0200 Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisbundel-zelfmanagementondersteuning/ Wat houdt zelfmanagementondersteuning in bij mensen met diverse chronische gezondheidsproblemen? Welke kennis, houding en vaardigheden heb je daar als (aankomend) zorgverlener voor nodig? Antwoorden vind je in de Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning. Gebruik de bundel tijdens de pilotfase (tot 1 juli) en deel je ervaring! De Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning (pilotfase) bevat actuele kennis en leermiddelen. De nadruk ligt op hoe je het als zorgverlener in de praktijk brengt.

Voor docenten en zorgprofessionals

Vooral voor docenten mbo-hbo, zorgverleners en studenten van opleidingen in zorg en welzijn is deze kennisbundel interessant. Ook is het geschikt voor bij- en nascholing van zorgverleners in de praktijk. Denk aan:

 • Verzorgenden IG
 • Mbo-verpleegkundigen
 • Hbo-verpleegkundigen
 • Paramedici (fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, etc.)
 • Medewerkers maatschappelijke zorg, social work, SPH, toegepaste psychologie  
 • Persoonlijk begeleiders

Deel je ervaring

Wil jij de kennisbundel al gebruiken? Doe dan mee aan de pilotfase (tot 1 juli 2019). Laat weten wat je er van vindt en deel je ervaringen. In september komt de definitieve versie online te staan. Iedereen die meedoet aan de pilot maakt kans op een cadeaubon van 25 euro.

Leerboek Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement

De inhoud is een bewerking van het leerboek Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie onder redactie van AnneLoes van Staa, Lausanne Mies en Ada ter Maten-Speksnijder.

Samenwerking

De kennisbundel is ontwikkeld door Hogeschool Rotterdam, in samenwerking met Vilans en financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.

Tijdens de ontwikkeling is samengewerkt met experts op het gebied van zelfmanagement en zelfredzaamheid, docenten van verschillende mbo- en hbo-scholen, lectoren van het Platform Zelfmanagement, en vertegenwoordigers van Vilans, VKI, Vitale Delta en V&VN.

Meer lezen

]]>
news-4111 Mon, 27 May 2019 16:09:20 +0200 Live webinar: In gesprek over Goede vertegenwoordiging https://www.gezondheidsraad.nl/actueel/nieuws/2019/05/21/live-webinar-in-gesprek-over-goede-vertegenwoordiging Bent u zorgverlener, patiënt, vertegenwoordiger van een familielid, vrijwillige of professionele mentor, curator, beleidsmaker, jurist of (zorg)bestuurder en bent u op zoek naar meer duidelijkheid of wilt u meer te weten komen over het behartigen van de belangen van patiënten die zelf geen beslissingen kunnen nemen over zorg en behandeling? Op 12 juni gaat de Gezondheidsraad tijdens een live webinar graag met u in gesprek. news-4093 Mon, 27 May 2019 16:00:00 +0200 Kennisagenda onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisagenda-onderzoeksprogramma-klimaat-en-gezondheid/ Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. Het veranderende klimaat in Nederland heeft al allerlei zichtbare gezondheidsgevolgen. Maatregelen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, bieden kansen voor het bevorderen van de gezondheid, maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. In opdracht van ZonMw hebben het RIVM, de Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research een kennisagenda opgesteld. Hierin staat welk onderzoek uitgevoerd moet worden om de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering te beperken. Een samenhangende kennisagenda met brede focus is van belang om inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in Nederland, op korte en lange termijn. De kennisagenda klimaat en gezondheid pleit voor een integrale benadering van klimaatonderzoek, door samenwerking van verschillende beleidssectoren en de praktijk. Het toekomstige klimaatonderzoek moet ook helpen bij het prioriteren van maatregelen.

Prioriteiten kennisagenda

In de kennisagenda wordt voorgesteld om de volgende activiteiten te prioriteren in een toekomstig onderzoeksprogramma klimaat en gezondheid:

 • Analyseer de huidige en toekomstige gezondheidsrisico’s van klimaatverandering in samenhang met elkaar
 • Ontwikkel maatregelen om huidige en toekomstige gezondheidseffecten van klimaatverandering aan te pakken. Bepaal de meest effectieve mix van maatregelen om gezondheid te bevorderen en risico’s te minimaliseren en de maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden
 • Ontwikkel een systeem om gezondheidseffecten van klimaatverandering tijdig te herkennen en effecten van maatregelen te evalueren
 • Neem gezondheid standaard mee bij de evaluatie van klimaatmaatregelen (bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Adaptatie Strategie en Klimaatwet), om ongewenste neveneffecten op de gezondheid te voorkomen en positieve neveneffecten te versterken

Klimaat en gezondheid

Klimaat en gezondheid zijn bekeken in samenhang met duurzaamheid, milieu en voeding. De gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, temperatuurveranderingen, droogte en waterbeschikbaarheid, hebben grote impact op de volksgezondheid, maatschappij en economie, zoals beschreven in de ‘Lancet Countdown on health and climate change’. Ook in Nederland treden een aantal verwachte ontwikkelingen nu al op, zoals een toename van allergieën en hittestress. Actie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en de gevolgen voor de gezondheid en gezondheidssector te beperken.

Maatregelen

De gevolgen voor de gezondheid van klimaatverandering in Nederland en van klimaatmitigatie- en adaptatiemaatregelen zijn echter vaak niet goed te kwantificeren of krijgen weinig aandacht. Actuele kennis is nodig over klimaatrisico’s om nu en in de toekomst de juiste beslissingen te kunnen nemen over in te zetten maatregelen. De klimaatmitigatiemaatregelen die uitgewerkt worden in het Klimaatakkoord richten zich vooral op reductie van CO2-uitstoot en niet op de mogelijke nevengevolgen voor de volksgezondheid. Klimaatadaptatiemaatregelen (zoals meer groen en water in de stad, klimaatbestendige bouw) bieden grote kansen voor het bevorderen van de gezondheid maar brengen mogelijk ook nieuwe risico’s met zich mee. Nederland kan zich hier op voorbereiden door samen met beleid en praktijk kennis te ontwikkelen. Alleen zo kunnen we de leefomgeving verbeteren en de volksgezondheid bevorderen.

Meer informatie

 

 

]]>
news-4089 Thu, 23 May 2019 13:53:54 +0200 Gezondheidszorgonderzoek in Europa https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gezondheidszorgonderzoek-in-europa/ Onderzoeksfinanciers in Europa zijn samen gekomen tot een Strategische onderzoeksagenda. Om de groeiende uitdagingen aan te kaarten op het gebied van gezondheidszorgsystemen, met name de onderzoeksgebieden die de komende jaren steeds belangrijker worden. Je kunt de conceptversie inzien en tot 28 juni feedback geven. Denk je mee? -    Bekijk de Strategische onderzoeksagenda (conceptversie)
-    Geef je feedback via deze vragenlijst

De Strategische onderzoeksagenda en de vragenlijst zijn afkomstig van het project TO-REACH. In alle EU-lidstaten wordt dezelfde vragenlijst gedeeld onder alle belanghebbenden, waaronder onderzoekers, andere betrokkenen in de gezondheidszorg, patiënten en geïnteresseerde burgers. Om die reden is de vragenlijst dan ook in het Engels. Je mag ook in het Nederlands antwoorden, als je dat fijner vindt.

Gezondheidszorgonderzoek in Europa

Veel van de vraagstukken binnen de gezondheidszorg zijn niet uniek voor Nederland. Maar de context per land is verschillend. Daarom werkt het niet om simpelweg verbeteringen te kopiëren. Het zou mooi zijn als we in Europees verband beter kunnen begrijpen en voorspellen hoe succesvolle innovaties elders kunnen worden toegepast.

TO-REACH project

Binnen het TO-REACH project werkt ZonMw samen met onderzoeksfinanciers in andere landen. We bekijken welke vraagstukken spelen en waar we gezamenlijk kunnen optrekken.

De centrale vraag van TO-REACH is: Hoe kunnen we efficiënter gebruik maken van succesvolle zorginnovaties uit andere landen? Het initiatief richt zich op de overdraagbaarheid (‘transferability’) van verbeteringen in de organisatie van zorg.

Dit is een Horizon 2020-gecoördineerde coördinatie- en ondersteuningsactie (CSA). ZonMw en Nivel doen hier aan mee, samen met overheids- en financieringsorganen uit 19 andere EU-lidstaten en niet EU-landen.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over TO-REACH? Neem dan contact op met ZonMw via KwaliteitvanZorg@zonmw.nl

-   aanmelden voor nieuwsbrief TO-REACH
-   Flyer TO-REACH
-   Filmpje TO-Reach

 

 

]]>
news-4080 Wed, 22 May 2019 14:11:07 +0200 Hoe kun je erachter komen wat de kwaliteit van leven is voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/hoe-kun-je-erachter-komen-wat-de-kwaliteit-van-leven-is-voor-mensen-met-ernstige-verstandelijke-bepe/ Het is ingewikkeld om iets te zeggen over de kwaliteit van leven van mensen met ernstige verstandelijke beperkingen omdat zij daar zelf niet over kunnen vertellen. Toch is dit cruciaal voor (beslissingen over) de zorg die zij ontvangen. Op het congres 'Kwaliteit van leven en gezondheid' delen onderzoekers hierover hun inzichten en bieden praktische handvatten. Aanmelden kan nog! Eén van de zes projecten van het vierjarige onderzoeksprogramma ‘Kwaliteit van Leven en Gezondheid’ van ZonMW en NWO onderzoekt hoe we de kwaliteit van leven van meervoudig gehandicapte mensen kunnen bespreken. Tijdens de slotbijeenkomst van het programma op 6 juni, delen de onderzoekers hun inzichten.
Heb jij hier in het dagelijkse werk of leven mee te maken? Ben je op zoek naar handvatten voor een beter gesprek over Kwaliteit van Leven bij meervoudig verstandelijk beperkte mensen? Kom naar de slotbijeenkomst van Kwaliteit van Leven en Gezondheid en ga in gesprek met de onderzoekers.

Meer informatie en aanmelden

Het congres vindt plaats op 6 juni in Utrecht. Hier vindt u meer informatie over het congres en kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

]]>
news-4055 Mon, 20 May 2019 11:47:36 +0200 (H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? https://www.dementievriendelijk.nl/wat-kun-jij-doen/netwerk-dementie-verstandelijke-beperking Mensen met een verstandelijke beperking hebben een grotere kans op het krijgen van dementie. Toch krijgt deze problematiek nog weinig aandacht in onderzoek, beleid en praktijk. Onder de noemer ‘(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?' wordt multidisciplinair en landelijk samengewerkt om deze doelgroep beter in beeld brengen. news-4039 Thu, 16 May 2019 12:56:22 +0200 Subsidieoproepen Implementatie Preventieprogramma opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproepen-implementatie-preventieprogramma-opengesteld/ Heeft uw ZonMw preventieproject mooie resultaten opgeleverd en wilt u dat deze op de juiste plek terecht komen in de praktijk? Binnen het Preventieprogramma zijn 2 subsidieoproepen opengesteld die u hierbij helpen. U kunt indienen tot 24 september 2019, 14:00 uur.
Met behulp van een subsidie kunt u aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat uw projectresultaten worden gebruikt in de praktijk. Hiervoor is actieve betrokkenheid van de praktijk nodig. Partnerschap en samenwerking staan centraal. Wilt u meer weten? Wij nodigen u uit om de informatiebijeenkomst over deze subsidieoproepen bij te wonen.

Subsidieoproep Implementatie in samenwerking

Samenwerking met andere ZonMw (preventie)projecten is een belangrijke randvoorwaarde in deze subsidieronde. Veel projecten binnen het ZonMw Preventieprogramma hebben namelijk resultaten die onderling raakvlakken hebben. Om deze kennis te bundelen én te verrijken richt de subsidieoproep ‘Preventieprogramma: Implementatie in samenwerking’ zich op samenwerking tussen meerdere ZonMw projecten én de praktijk. Een lerende aanpak vormt het hart van deze samenwerking. Zodat de verschillende partners van elkaar leren en professionals beter aan de slag kunnen gaan met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Gezamenlijk leveren onderzoek en (zorg)praktijk zo een bijdrage aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers.

Subsidieoproep Implementatie impulsen

In de subsidieoproep 'Implementatie Impulsen’ heeft de praktijk “de lead” als het gaat om het toepassen van wetenschappelijk ontwikkelde kennis in de praktijk. Een praktijk- of zorgorganisatie dient als hoofdaanvrager – samen met de oorspronkelijke hoofdaanvrager van het preventieproject – een aanvraag voor subsidie in. Gezamenlijk gaan zij vervolgens aan de slag om het gebruik van de projectresultaten in de praktijk te stimuleren. Waarbij het juist ook belangrijk is om te zorgen dat resultaten ook ná afloop van de subsidieperiode nog worden gebruikt. Samenwerking met andere ZonMw projecten is voor deze oproep geen vereiste.

Voor beide subsidieoproepen geldt de deadline van  24 september 2019 om 14:00 uur.

Meld u aan voor de informatiebijeenkomst

Op 11 juni 2019 organiseren we een informatiebijeenkomst over deze 2 subsidieoproepen. Tijdens deze bijeenkomst lichten we de subsidieoproepen toe en kunt u hier vragen over stellen. Ook zal er dieper worden ingegaan op wat een lerende aanpak inhoudt.  Als afsluiting van de bijeenkomst bieden wij u de mogelijkheid om onder het genot van een drankje vrijblijvend andere geïnteresseerden te ontmoeten en eventueel samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Wilt u de bijeenkomst bijwonen? Bekijk dan het volledige programma en meld u aan.

Meer informatie

 

]]>
news-4088 Thu, 16 May 2019 12:49:00 +0200 Terugblik 3e leernetwerkbijeenkomst EMB in het vizier https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/nieuws/leernetwerkbijeenkomst-emb-in-het-vizier EMB in het vizier is halverwege het leertraject en de 3e leernetwerkbijeenkomst stond dan ook in het teken van het delen van ieders prototype: het eindproduct waar elke organisatie aan werkt. Deze nieuwe kennis geven we ook een plek binnen de leidraad ‘EMB in het vizier’. news-4032 Mon, 13 May 2019 16:02:06 +0200 Zelfstandig leren wonen en leven bij de Wijlanderij met de ConsuminderCoach https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zelfstandig-leren-wonen-en-leven-bij-de-wijlanderij-met-de-consumindercoach/ In Wapenveld (Gelderland) is een bijzondere woonvoorziening ontwikkeld voor mensen van 18 jaar en ouder met een licht verstandelijke beperking, autisme of psychische problemen die hulp nodig hebben bij zelfstandig leven: Wonen in de Luwte.  De ConsuminderCoach: een nieuwe vorm van begeleiden

De gemeente Heerde en zorgorganisatie Zoethout hebben – met een innovatiesubsidie van ZonMw – de kleinschalige woonvorm opgezet. De woonvorm bestaat uit 10 appartementen of studio’s, verdeeld over 4 woonunits - rondom leerwerkplek de Wijlanderij. De Wijlanderij vormt de gemeenschappelijke ruimte. Hier kunnen de bewoners samen koken, eten, lachen, leren en oefenen. Een ConsuminderCoach begeleidt de bewoners. Dat doet hij niet 24 uur per dag, maar elke dag tussen 16.00 en 21.00 uur. 

Hulp bij leven, wonen en werken

Wonen in de Luwte is dus een tussenvorm: geen 24-uursbegeleiding, maar ook niet uitsluitend ambulante begeleiding op afstand. De ConsuminderCoach ondersteunt de bewoners bij alles wat er komt kijken bij zelfstandig leven – van financiën bijhouden, koken en een baan vinden tot het doen van het huishouden en het onderhouden van vriendschappen. De ConsuminderCoach is er ook om te signaleren als bewoners ‘verward gedrag’ vertonen en extra hulp en begeleiding nodig hebben – bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij (opnieuw) in aanraking komen met justitie.

Binnenkort kunnen de bewoners – die het begeleidingsteam van Zoethout heeft uitgekozen - hun nieuwe woonruimte betrekken. 

Meer informatie

]]>
news-4025 Mon, 13 May 2019 09:47:47 +0200 Hebben mensen met een licht verstandelijke beperking na de budgettraining Grip op je Knip meer grip op hun geldzaken? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/hebben-mensen-met-een-licht-verstandelijke-beperking-na-de-budgettraining-grip-op-je-knip-meer-grip/ Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool Amsterdam onderzocht – binnen het programma Gewoon Bijzonder – de effecten van de budgettraining Grip op je Knip. Stichting MEE heeft deze budgettraining speciaal ontwikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Wat zijn de resultaten van het onderzoek en wat kunnen professionals hiervan leren?  Grip op je Knip: administratie op orde en makkelijker hulp vragen

Grip op je Knip heeft 2 hoofddoelen: deelnemers leren hoe zij zelfstandig hun financiële administratie op orde kunnen krijgen en de cursisten krijgen tips die zij kunnen gebruiken bij het inschakelen van hulp als zij dit nodig hebben. De Hogeschool Amsterdam zocht uit hoe de cursisten de training hebben ervaren, wat de (blijvende) effecten zijn en of de deelnemers na de training makkelijker aankloppen bij hun eigen netwerk van familie en vrienden met vragen over geldzaken. De training bestaat uit 6 wekelijkse groepsbijeenkomsten waarin deelnemers leren keuzes te maken over de besteding van hun geld. Ook leren zij hoe een kasboek werkt en hoe je een budgetplan opstelt, Verder geeft de trainer informatie over bij wie zij terecht kunnen met financiële vragen. De training is bedoeld voor volwassenen met een LVB die problemen hebben met het voeren van hun financiële huishouden en hier graag meer over willen leren.

Kleine stapjes

Deelnemers geven dat zij door de cursus hebben geleerd hoe zij beter met geld om kunnen gaan, onder andere door minder uit te geven en meer te sparen. Ook zeggen zij dat zij meer kennis hebben over het verschil tussen belangrijke en onbelangrijke post.  Meer kennis over het bijhouden van een financiële administratie is er wel, maar meer inzicht over wat nu precies inkomsten en uitgaven zijn, lijkt er niet echt te zijn. Verder blijkt uit het onderzoek dat aanleren van  financiële vaardigheden aan mensen met LVB extra aandacht vraagt. Weinig informatie per keer, kleine stapjes, veel herhaling – en dat alles in duidelijke en toegankelijke taal. 

Geen invloed op hulp inschakelen 

De kennis in de praktijk brengen blijft voor de cursisten een uitdaging. Actieve betrokkenheid van het netwerk rondom de persoon met LVB – van bijvoorbeeld ouders of de professionele begeleider - is cruciaal om dit te bereiken. Want hulp inschakelen bij geldzaken blijkt voor mensen met een LVB nog vaak lastig, ook na het volgen van de training.

Meer informatie over de resultaten

Meer weten over de resultaten van het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam? Bekijk dan de infographic met een overzicht van de onderzoeksresultaten, de infographic met tips voor het geven van budgettrainingen of lees het artikel in Sociaalbestek van maart. U kunt ook het onderzoeksrapport downloaden:

Evaluatie van de budgettraining Grip op je Knip
 

]]>
news-4014 Wed, 08 May 2019 15:15:00 +0200 Kennisbenutting: begin al vóór de start van het project https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisbenutting-begin-al-voor-de-start-van-het-project/ Hoe zorg je ervoor dat onderzoeksresultaten niet liggen te verstoffen op de plank, maar daadwerkelijk gebruikt worden in de praktijk? Op 4 april organiseerden ZonMw, Vilans en Movisie een projectleidersbijeenkomst om tips en kennis hierover uit te wisselen. Wat hebben de onderzoekers hieraan gehad? Voor deze bijeenkomst nodigden we projectleiders uit die aan de start van hun project staan. Zo kunnen zij de opgedane tips en kennis direct toepassen gedurende de hele loop van hun project.

Ervaringen

Sharissa Corporaal is manager onderzoek en innovatie bij Avoord, een lokale zorginstelling voor ouderen in de gemeente Etten-Leur, Zundert en Rijsbergen. ‘We zitten bijna allemaal in de startfase, wat veel administratief werk met zich meebrengt. Zeker omdat we allemaal samenwerken met meerdere partijen binnen onze projecten. Het is nuttig om ervaringen uit te wisselen hoe je hier praktisch mee om kunt gaan.’

Mandy Los (programmaleider Stichting Transmurale zorg, netwerk dementie Haaglanden) vond het vooral leuk om de ideeën van de deelnemers te vergelijken. Ook vond zij het contact met de andere deelnemers heel waardevol: ‘Er zijn veel dingen die bij ons vanuit het meerjarenplan geïnitieerd worden, die veel overlap hebben met aspecten uit de projecten die hier zijn gepresenteerd vandaag. Ik ga dus zeker contact onderhouden om op de hoogte te blijven van wat die andere projecten aan het ontwikkelen zijn, zo hoeven wij niet opnieuw het wiel uit te vinden.’

Isolde Verburgt en Betty Boomsma zijn beide projectcoördinator bij Superdivers den Haag. Verburgt: ‘Ik vond het leuk om hier te zijn, om de mensen van ZonMw te leren kennen en om verbinding te zoeken met onder andere een vergelijkbaar project uit Rotterdam.’

Boomsma: ‘Vanmiddag hebben we vooral een bevestiging gekregen dat we een goed plan hebben. We hebben in korte tijd een goede aanvraag neergezet: het betrekken van de praktijk, ouderen zelf, mantelzorgers, sociaal werkers; het zit er allemaal in.’

Lastig, maar niet onmogelijk

In het tweede deel van de middag gingen de deelnemers in groepjes uiteen om een collage te maken van hun ideale projectresultaat.

Boomsma: ‘Het was een zinvolle middag, en het is fijn dat er aan het begin van de projecten al contacten worden gelegd. Ook doe je heel veel verschillende kennis op op zo’n middag. Door samen in kleine groepjes aan een opdracht te werken ontstaat interactie en maak je een verdiepingsslag. Dat maakt het contact met anderen makkelijker, en dat is natuurlijk waar je voor komt.’

Is het haalbaar om vanaf het begin bezig te zijn met kennisbenutting in de praktijk?

Corporaal: ‘De nadruk lag vandaag op kennisbenutting aan het einde van je project. Dat is lastig om van tevoren vorm te geven. Je weet tenslotte nog niet wat de opbrengsten van je project gaan zijn, of in welke vorm je die moet aanbieden aan je doelgroep. Maar: lastig is niet onmogelijk. Wat ik nuttig vond was dat Vilans al profielen heeft opgesteld van de verschillende doelgroepen en welke informatievormen bij hen aansluiten. Al met al dus goed om al aan het begin van je project na te denken hoe je het eindproduct moet realiseren.’

Tips&Tricks

Jacomine de Lange, Hogeschool Rotterdam en projectleider van VitaDem:

 • Ontwerp en evalueer binnen een lerend netwerk van praktijk, ervaringsdeskundigen, onderzoek, onderwijs, (en schep ruimte voor innovatie).
 • Houd het management betrokken.
 • Wees duidelijk over ieders rol en eigenaarschap.

Lisa Delmee en Annemieke Hoogland, Vilans:

 • Denk in een vroeg stadium van het onderzoek goed na over wie er baat heeft bij de resultaten, houd dit goed voor ogen. Denk vervolgens na hoe die personen bereikt kunnen worden en schakel daarbij hulp in van een communicatieafdeling of kenniscentrum. Vraag gedurende het onderzoek ook aan de doelgroep (de eindgebruiker van de resultaten) op welke manier zij de kennis het liefste tot zich zouden nemen.
 • Voor (zorg)professionals is het verwarrend als er rondom hetzelfde onderwerp verschillende vergelijkbare kennis(producten) worden verspreid. Werk daarom samen met andere onderzoeken die dezelfde doelgroep willen bereiken en bundel de resultaten, indien mogelijk, in een deelbaar product.
 • Maak gebruik van bestaande kanalen om de kennis te verspreiden. Waar komt de doelgroep? Zorg dat daar de resultaten in een passende vorm worden aangeboden.

Bent u tijdens de sessie over kennisdelen geïnspireerd geraakt en wilt u uw idee toetsen? Of hebt u juist vragen over wat mogelijkheden zouden kunnen zijn voor het verspreiden van de resultaten van uw onderzoek? Maak dan een afspraak met Lisa en/of Annemieke van Vilans. Zij kunnen een uur met u meedenken, u op ideeën brengen of helpen een richting te kiezen. Mail naar a.hoogland@vilans.nl of l.delmee@vilans.nl 

Meer informatie

 • Lees meer over implementatie
 • Lees meer over maatschappelijke impact
 • Infographic veerkracht: Een mooi voorbeeld hoe de uitkomsten van verschillende onderzoeken samenkomen in één publicatie, waarbij een heel praktische vertaling van de onderzoeksresultaten in een stappenplan is gemaakt. 
 • Boekje 'Een goed leven met dementie'. Over samenwerken vanuit verschillende perspectieven: kenniscentrum, onderwijs, praktijk. 
 • Samen Beslissen: Een mooi voorbeeld hoe je de resultaten van je onderzoek in verschillende vormen voor verschillende doelgroepen kunt gieten. Denk aan een quiz, een infographic, een gesprekshandleiding, een filmpje. Praktisch en toepasbaar.

 

 

]]>
news-3996 Wed, 08 May 2019 14:32:00 +0200 12 mei - Dag van de Verpleging https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/kwaliteit-van-zorg/verpleging-en-verzorging/ Een dikke duim omhoog en een pluim voor alle verpleegkundigen! Dankzij jullie inzet, komen we samen met onderzoekers, docenten en beleidsmakers tot de juiste kennis, op de juiste plek. Niet alleen op de Dag van de Verpleging, maar het hele jaar door hebben jullie onze aandacht. Wil je meer weten over zelfmanagement of verpleegkundig leiderschap? Of benieuwd naar onderzoeksprojecten? Neem een kijkje op onze pagina Verpleging & Verzorging. news-4002 Wed, 08 May 2019 13:55:00 +0200 Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging? https://youtu.be/NihKT2xCjDY Onderzoekers, verpleegkundigen, verzorgenden, beleidsmakers en docenten werken samen in de onderzoeks(projecten) die wij financieren. Zo komen we tot kennis, waar jij als verpleegkundige of verzorgende écht wat mee kan. Wat doen we zoal? Bekijk het filmpje en je weet het binnen 2 minuten. news-3988 Mon, 29 Apr 2019 13:47:28 +0200 Laatste kans: nu aanmelden voor studiebeurzen Gender&Health https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/laatste-kans-nu-aanmelden-voor-studiebeurzen-genderhealth/ De deadline nadert snel voor de Gender in Research Fellowship. Sekse- genderverschillen zijn in vrijwel alle onderzoeksvelden relevant. Nationale en internationale PhD’s en post-docs krijgen met deze beurs de kans deel te nemen aan de interessante nieuwe Erasmus Summer Programme cursus rondom gender, gezondheid en onderzoek. Binnen dit programma verzorgt ZonMw de workshop ‘Gender in Research’, waar we in zullen gaan op het integreren van sekse en gender binnen de verschillende fases van onderzoek.

Relevantie

Dat is belangrijk omdat mannen en vrouwen verschillen in biologisch, psychosociaal en cultureel opzicht. Tot nu toe werd hier in onderzoek niet altijd goed rekening mee gehouden, waardoor een kennisachterstand op m/v-verschillen in gezondheid en zorg ontstaan is. Daarom stimuleert ZonMw dat de volgende generatie onderzoekers de skills en kennis krijgen om sekse en gender goed te integreren in hun onderzoek

De summer course wordt gegeven in de week van 19 tot en met 23 augustus 2019. ZonMw stelt 20 beurzen beschikbaar.

Meer informatie

Bekijk hier de informatiefolder over het programma

 

]]>
news-4061 Fri, 26 Apr 2019 09:53:00 +0200 Handreiking helpt bij beslissen over ethische dilemma's https://www.vilans.nl/artikelen/handreiking-helpt-bij-beslissen-over-ethische-dilemma Elke dag maken mensen keuzes in hun doen en laten die te maken hebben met waarden en normen. Dat geldt ook voor zorgprofessionals, of dat nu bestuurder, leidinggevende of uitvoerend professional zijn. Keuzes over grote levensvragen of kleine, dagelijkse vraagstukken. De handreiking 'Ethiek in de zorg' geeft handvatten die helpen om te gaan met lastige vraagstukken en is ontwikkeld voor de gehandicapten- en ouderenzorg. news-3970 Thu, 25 Apr 2019 11:58:02 +0200 Praat mee over de wetenschapper in 2030 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/praat-mee-over-de-wetenschapper-in-2030/ Het erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst dat is waarover we in gesprek gaan met (jonge) wetenschappers, universiteiten, financiers en maatschappelijke partners. Tijd voor nieuwe set competenties

Is de wetenschap toe aan vernieuwing? De maatschappij kijkt kritisch naar de waarde en het functioneren van de wetenschap. De erkenning en waardering van wetenschappers leunt zwaar op citaties en impactfactoren en wetenschappers ervaren grote tijds- en prestatiedruk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Maar wat zegt het huidige systeem over hun bijdrage aan de wetenschap of aan de samenleving? Is het tijd voor een nieuwe set competenties voor de wetenschappers van morgen?

Praat mee

ZonMw en NWO organiseren op donderdag 23 mei 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag de conferentie 'Evolutie of revolutie? Praat mee over de wetenschapper van 2030'. Wij nodigen u van harte uit, meld u aan en deel uw visie.

Praat ook mee online: #wetenschapper2030

 

]]>
news-3950 Thu, 18 Apr 2019 18:11:42 +0200 5 uitdagingen waar je niet omheen kunt https://www.pgosupport.nl/5-uitdagingen-waar-je-niet-omheen-kunt Meebewegen met ontwikkelingen is noodzakelijk. Joos Vaessens van PGOsupport ziet 5 kansen voor patiëntenorganisaties. news-3911 Mon, 15 Apr 2019 09:30:05 +0200 Nivel-onderzoek: De Class helpt jongeren met hersenletsel de weg te vinden naar werk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nivel-onderzoek-de-class-helpt-jongeren-met-hersenletsel-de-weg-te-vinden-naar-werk/ De Class is een project van de Edwin van der Sar Foundation en heeft tot doel jongeren met hersenletsel te helpen een baan te vinden. En met succes, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Op 5 april is dit rapport overhandigd aan de Edwin van der Sar Foundation. Twee derde van de jongeren die het vinden van werk tot doel hebben gesteld, bereikt dit binnen twee jaar. Nog eens een aanzienlijk deel haalt een diploma. Bovendien hebben jongeren na deelname meer zelfvertrouwen en staan ze positiever in het leven. Lees hier het volledige onderzoeksrapport van Nivel (PDF).

Op weg naar werk

Het intensieve programma van de Class - dat mede gefinancierd is door het FNO-Programma Zorg én Perspectief en ZonMw - bestaat onder meer uit sollicitatietrainingen. De jongeren krijgen een jobcoach, ontmoeten werkgevers, verkennen de arbeidsmarkt en doen zo veel mogelijk werkervaring op. Daarnaast krijgen ze inzicht in de vaak ingewikkelde regels van gemeenten en het UWV rondom uitkeringen en ondersteuning bij het vinden van werk. ‘Bij de Class had ik voor het eerst het idee dat ik echt werd geholpen,’ vertelt een deelnemer.

Brede aanpak

Door de Class worden de jongeren zelfstandiger en komen ze uit hun isolement. Het unieke aan het programma is dat het zich ook richt op lichamelijke en psychische fitheid; er is veel aandacht voor sport en gezonde leefstijl. Het programma creëert bovendien niet alleen kansen voor jongeren; ook hun omgeving wordt zich meer bewust van oplossingen voor de knelpunten die de deelnemers ervaren. Jongeren en ouders zijn zeer tevreden over de aanpak. Hennie Boeije, Nivel-projectleider: ‘De basis van het programma is goed. Verbetering is een kwestie van finetuning.’

Verankering en verbreding

Het programma is niet alleen geschikt voor jongeren met hersenletsel, maar kan met een paar aanpassingen ook worden ingezet bij jongeren met een andere chronische aandoening. Het onderzoek laat zien dat er bij gemeenten mogelijkheden zijn om de aanwezige expertise en werkzaamheden af te stemmen met die van de Class.

Jongeren actief betrokken bij het onderzoek

De focus van het Nivel-onderzoek lag op de ervaringen met de Class, de werkzaamheid ervan en mogelijke verbeterpunten. Er zijn gesprekken gevoerd met de jongeren, de ouders, het projectteam, gemeenten en het UWV, er is literatuuronderzoek gedaan en er zijn vragenlijsten afgenomen. Voorlopige bevindingen zijn besproken in werksessies met ervaringsdeskundige jongeren en professionals.

Meer informatie

]]>
news-3880 Fri, 05 Apr 2019 13:01:21 +0200 Werken aan een onderzoeksagenda ME/CVS: lees de blog van Lou Corsius https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/werken-aan-een-onderzoeksagenda-mecvs-lees-de-blog-van-lou-corsius/ Lou Corsius bezocht als patiëntenvertegenwoordiger ME/CVS de conferentie van de National Insitutes of Health (NIH) ‘Accelerating Research on ME/CFS’ in de Verenigde Staten. Belangrijk doel van het bezoek was om aandachtspunten, aanknopingspunten en relevante contacten op te doen voor de te ontwikkelen onderzoeksagenda ME/CVS in Nederland. Tijdens de NIH-conferentie op 4 en 5 april bracht men in kaart wat de stand van de wetenschap is en waar de witte plekken zitten. Met als doel om vooruitgang te boeken op wetenschappelijk gebied. En daarmee de zorg voor patiënten te verbeteren. Aanwezig waren wetenschappers, behandelaars, mensen met ME/CVS en andere relevante partijen. Tijdens de conferentie hield Corsius een blog bij.

Nederland

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft ZonMw de opdracht gegeven een onderzoeksagenda te ontwikkelen naar myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) als opstap naar het inrichten van een onderzoeksprogramma. De onderzoeksagenda moet veelbelovende kennisvragen identificeren waar nader onderzoek voor nodig is. Ook zal de onderzoeksagenda prioriteiten moeten aanbrengen binnen deze onderzoeksvragen. ZonMw gaat de opdracht uitvoeren in samenwerking met patiëntenvertegenwoordigers ME/CVS en organisaties in de zorg voor mensen met ME/CVS.

]]>
news-3878 Thu, 04 Apr 2019 13:12:21 +0200 Programma ‘Juiste Zorg Op de Juiste Plek’ van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/programma-juiste-zorg-op-de-juiste-plek-van-start/ Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. Dat is de essentie van het ZonMw-programma 'Juiste Zorg Op de Juiste Plek' (JZOJP). Het programma bestaat uit 4 instrumenten: 3 impulsen en een voucher. Vandaag gaan de eerste twee subsidieoproepen open: de Startimpuls en de Regio-impuls. Deze staan open tot 14 mei. Het is het grootste goed van mensen: gezondheid. Nederlanders waarderen hun gezondheid meestal (zeer) positief, ook als iemand een ziekte of beperking heeft. Wat iemand (nog) kan, staat voorop. Het programma JZOJP richt zich op startende en bestaande regionale samenwerkingsverbanden die mensen goed op elkaar afgestemde zorg, ondersteuning en welzijn (willen gaan) bieden. 

Leidend principe

Het gegeven om voorop te stellen wat iemand (nog) kan, moet het leidende principe zijn voor de inrichting van ondersteuning en zorg. Dat geeft de Taskforce 'De juiste zorg op de juiste plek' in haar rapport ook aan. Het lichamelijke, psychische en sociale functioneren moet het vertrekpunt zijn en het aanbod van zorg, ondersteuning en welzijn moet daar naadloos op aansluiten. Daarbij zijn belangrijke aandachtspunten het voorkomen van (duurdere) zorg, verplaatsen van zorg naar dichter bij mensen thuis en vervangen van zorg (door andere zorg, zoals e-health). De juiste zorg op de juiste plek dus. 

Opgave in de regio

Maar hoe krijgen we de juiste zorg op de juiste plek? En hoe geven we dit vorm? Dat is afhankelijk van de context. Integrale, samenhangende zorg, dichtbij de mensen als het kan, verder weg als het moet, vraagt om commitment, inzet en bereidheid om nieuwe aanpakken uit te denken en door te voeren. Het is belangrijk om dat op regionaal niveau te organiseren. Met de nodige vrijheid om werkbare en door iedereen gedragen oplossingen te kiezen. 

Alle betrokken partijen bij deze zorg zullen zich hiervoor, ieder vanuit de eigen rol, moeten inspannen. Een gedeeld beeld van de opgave in de regio is hiervoor nodig. Wat is de zorgvraag in de regio en hoe ontwikkelt deze zich de aankomende jaren? Hoe sluit het aanbod daarop aan? Hoe doet de regio het in vergelijking met de rest van Nederland? 

Nieuwe en bestaande initiatieven

Het is de bedoeling dat succesvolle bestaande initiatieven worden uitgedragen naar andere regio’s en dat het aantal initiatieven wordt uitgebreid. Met als doel nieuwe regionale praktijkinitiatieven (netwerken) te laten ontstaan en al bestaande initiatieven te ondersteunen en verder te ontwikkelen. 

Over het programma

Het ZonMw-programma JZOJP is 19 maart van start gegaan voor een periode van drie jaar. De subsidieregeling bestaat uit 4 instrumenten; 3 impulsen en een voucher. 

 1. De Startimpuls is een subsidie voor het opzetten van regionale samenwerking. Deze oproep staat vanaf vandaag open tot 14 mei.
 2. De Regio-impuls richt zich specifiek op regionale samenwerkingsverbanden die een goede samenwerking in de regio tot stand hebben gebracht en die ondersteuning zoeken bij het verder ontwikkelen van hun netwerk. Deze oproep staat vanaf vandaag open tot 14 mei.
 3. De Uitvoeringsimpuls is bedoeld voor samenwerkingsverbanden die al regionaal samenwerken. De subsidie is alleen beschikbaar in aansluiting op de Startimpuls. De oproep gaat naar verwachting dit najaar open.
 4. Met het aanvragen van een Voucher wordt opdracht verleend voor ondersteuning bij het maken van een gedeeld regionaal beeld van de sociale situatie, de gezondheidssituatie en de behoeften in een regio. Vouchers kunnen naar verwachting vanaf mei aangevraagd worden.

Meer informatie over de instrumenten is te vinden op de programmapagina van JZOJP.  

Naast deze JZOJP-subsidieoproepen voor regionale netwerken, biedt het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) op dit moment verschillende subsidiemogelijkheden voor lokale netwerken. Deze hebben als doel: lokale initiatieven samenhangende ouderenzorg ondersteunen bij hun werk.

Meer informatie

]]>
news-3833 Tue, 26 Mar 2019 16:30:30 +0100 Regeling Juiste Zorg Op de Juiste Plek van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/regeling-juiste-zorg-op-de-juiste-plek-van-start/ Begin april 2019 start de regeling Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP). De regeling hoort bij het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is bedoeld om zorg te voorkomen, verplaatsen en vervangen. Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen

Het doel van het VWS-programma JZOJP is het laten ontstaan van nieuwe regionale praktijkinitiatieven en het ondersteunen en doorontwikkelen van initiatieven die al bestaan.

Het VWS-programma is opgezet naar aanleiding van onderzoeken van de Taskforce 'De juiste zorg op de juiste plek' en KPMG. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat mensen hun gezondheid meestal positief waarderen – dit geldt ook voor mensen met een ziekte of beperking. Dit gegeven zou – volgens de onderzoeken – dan ook het leidende principe moeten zijn voor het inrichten van ondersteuning en zorg. Als zorg en ondersteuning rondom het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren georganiseerd wordt, sluit dit aan bij dit leidende principe.

Goed georganiseerde zorg voorkomt (duurdere) zorg, verplaatst de zorg naar dichter bij mensen thuis en vervangt bestaande zorg door andere vormen van zorg, zoals e-health, domotica of sociaal en maatschappelijk werk.

De regeling JZOJP

In opdracht van het ministerie van VWS start ZonMw vanaf april 2019 met de regeling Juiste Zorg op de Juiste Plek. De regeling bestaat uit verschillende subsidierondes waarin nieuwe en bestaande praktijkinitiatieven een financiële impuls krijgen en ondersteund worden. Daarnaast opent in de loop van dit jaar een ronde waarin regionale partners – met een voucher – hulp kunnen inschakelen om een beeld te krijgen van de (zorg)opgave in de regio: wat is de zorgvraag en hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren?

De eerste subsidieoproep van JZOJP opent op 4 april 2019. Wilt u weten of u een beroep kunt doen op subsidie binnen de regeling JZOJP? Kijk dan vanaf 4 april 2019 op www.zonmw.nl/jzojp

]]>