ZonMw tijdlijn Gehandicapten en Chronisch Zieken https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Gehandicapten en Chronisch Zieken nl-nl Tue, 28 Mar 2023 19:14:48 +0200 Tue, 28 Mar 2023 19:14:48 +0200 TYPO3 news-9533 Thu, 23 Mar 2023 13:37:05 +0100 Webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/webinar-veranderkracht-technologische-innovatie-hoe-krijg-je-ze-mee/ Heb jij het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ gemist tijdens de Slimme Zorg Estafette afgelopen februari? Goed nieuws! Wegens groot succes organiseert VitaValley, de ondersteuningsorganisatie van de Stimuleringsregeling E-health Thuis, het webinar nóg een keer. Dit doen zij samen met het Vliegwiel, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en RegioPlus. Ben jij erbij? Dit webinar gaat in op het voeren van het gezonde gesprek over technologie in zorg en welzijn. Experts vertellen onder andere over het herkennen en aanpakken van weerstand én het bespreken van digitalisering en technologische innovaties met medewerkers, cliënten en patiënten.  

Voor wie?

Ben jij leidinggevende en wil je de veranderkracht in jouw team of organisatie vergroten? Of ben je projectleider of adviseur met een passie voor innovatie? Schrijf je dan in voor deze leuke interactieve sessie en laat je inspireren.

Wanneer?

 • Datum: donderdag 13 april
 • Tijd: van 11.00 – 12.00 uur

Enthousiast?

Meld je aan voor het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ of lees voor meer informatie het verslag van de Slimme Zorg Estafette.

]]>
news-9374 Wed, 22 Mar 2023 17:08:00 +0100 3 nieuwe subsidieoproepen voor belangenbehartigende organisaties https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/3-nieuwe-subsidieoproepen-voor-belangenbehartigende-organisaties/ Het programma Voor elkaar! is met een jaar verlengd. Daardoor kunnen we extra subsidierondes openstellen voor projecten die voor en door patiëntenorganisaties (of andere belangenbehartigende organisaties) worden uitgevoerd. Er zijn 3 subsidierondes waarvoor aanvragen ingediend kunnen worden. In dit nieuwsbericht lees je daar meer over. De projecten uit het programma Voor elkaar! dragen er aan bij dat mensen met een (chronische) ziekte, beperking of psychische problemen en hun naasten het leven kunnen leiden dat zij zelf willen. Het gaat hierbij niet alleen om ziekte en gezondheid, maar in de eerste plaats over meedoen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan thema’s zoals wonen, werken, opleiding, vervoer en vrije tijd.

Subsidieaanvragen die binnen het programma worden ingediend moeten aansluiten op de doelen van het programma. Alleen organisaties die de belangen behartigen van mensen met een beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid en hun naasten kunnen als hoofdaanvrager financiering aanvragen.

Onderstaande subsidieoproepen zijn gepubliceerd in de subsidiekalender van ZonMw. Hierin vind je meer informatie over de eisen die worden gesteld. Ben je benieuwd naar hoe subsidie aanvragen werkt? In de infographic in 10 stappen subsidie aanvragen leggen we het proces overzichtelijk uit.  

Subsidieronde 1: Open themaronde

Binnen de open themaronde kunnen belangenbehartigende organisaties een aanvraag indienen voor een plan dat aansluit bij één van de thema’s uit deze ronde én de doelen van ons programma. Voor deze ronde zijn de thema’s:

 1. Onderwijs en werk;
 2. Belangenbehartiging
 3. Vrije tijd;
 4. Zorg en welzijn.

Binnen deze subsidieoproep werken we in twee fasen. Aanvragers dienen eerst een beknopt projectidee in; pas in de tweede fase wordt een uitgewerkte aanvraag ingediend. Per project is maximaal €200.000,- beschikbaar, de maximale looptijd is 18 maanden. Let op: je kan maar één aanvraag indienen, het is niet mogelijk om op ieder thema een aanvraag in te sturen.

Praktische informatie

Thema’s: onderwijs en werk, belangenbehartiging, vrije tijd, zorg en welzijn
Budget per project: €200.000,-
Maximale looptijd: 18 maanden
Totaal budget: €3.900.000,- 
Deadline projectidee: 13 april 2023
Deadline uitgewerkte aanvragen: 7 september 2023

Subsidieronde 2: Vernieuwende aanpakken II

Heb jij ideeën voor een innovatieve manier van informatievoorziening of lotgenotencontact? Of heb jij een andere vernieuwende aanpak waar je graag mee aan de slag wil? Dan is deze subsidieoproep mogelijk iets voor jou. In deze ronde werken we niet in twee fasen, aanvragers dienen direct een uitgewerkte aanvraag in.

Praktische informatie

Thema’s: vernieuwende, innovatieve aanpakken
Maximaal budget per project: €50.000,-
Maximale looptijd: 12 maanden
Totaal budget: €700.000,- 
Deadline uitgewerkte aanvraag: 23 mei 2023, 14:00 uur

Subsidieronde 3: Implementeren met impact IV

Let op: je kan in deze ronde alleen subsidie aanvragen als je al een ZonMw-project hebt afgerond.

Binnen de subsidieoproep ‘Implementeren met impact’ kunnen afgeronde ZonMw-projecten een implementatie-impuls aanvragen. Met deze impuls kunnen zij bijvoorbeeld de structurele inbedding of verankering van eerder behaalde projectresultaten faciliteren. Of kunnen zij onderzoeken of een projectresultaat voor een andere, bredere doelgroep interessant kan zijn.

Binnen deze ronde werken we met het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dit betekent dat binnengekomen projectaanvragen in volgorde van binnenkomst worden beoordeeld. De subsidieronde staat open tot 20 juni 2023, maar sluit zodra het subsidieplafond van 500.000,- is bereikt.

Aanvragers kunnen maximaal 25.000 per project aanvragen. De maximale looptijd van een project is 12 maanden.

Praktische informatie

Thema’s: inbedding of verankering van projectresultaten in de praktijk, verbreden van doelgroep
Maximaal budget per project: €25.000,-
Maximale looptijd: 12 maanden
Totaal budget: €500.000,- 
Deadline uitgewerkte aanvraag: 20 juni 2023, tenzij het subsidieplafond eerder is bereikt

Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met ons op via voorelkaar@zonmw.nl of telefoonnummer 070 349 54 71. Voor meer informatie over Voor elkaar! kunt u terecht op www.zonmw.nl/voorelkaar

]]>
news-9519 Mon, 20 Mar 2023 15:44:10 +0100 Call open: ruim € 5,5 miljoen beschikbaar voor NWA onderzoek naar Eenzaamheid https://www.nwo.nl/nieuws/call-open-ruim-eu-55-miljoen-beschikbaar-voor-nwa-onderzoek-naar-eenzaamheid Eenzaamheid. We horen er veel over de afgelopen tijd. Tijdens de covidpandemie was eenzaamheid een terugkerend onderwerp. Maar wat betekent het om eenzaam te zijn en wat doet dat met een mens? Er is nog weinig bekend over verschillende vormen van eenzaamheid bij diverse groepen in de samenleving, wat de oorzaken daarvan zijn en wat effectieve aanpakken tegen eenzaamheid zijn. Dit onderzoeksprogramma wil daar verandering in brengen. news-9504 Mon, 13 Mar 2023 09:14:55 +0100 De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/de-slimme-zorg-estafette-2023-is-een-feit/ De Slimme Zorg Estafette 2023 is een feit. Gedurende vier weken lang organiseerden (zorg)organisaties uit het hele land inspirerende sessies rondom het thema slimme zorg. Natuurlijk kon ook ZonMw hierin niet ontbreken. Vanuit verschillende programma’s gebeurt er namelijk veel rondom digitale zorg, zorginnovatie en e-health. Hieronder zetten we kort de activiteiten op een rij. Webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’
Regio oost

Op 9 februari organiseerde VitaValley vanuit het ondersteuningsprogramma van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET-up) het webinar: ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere weerstand herkennen en aanpakken, het bespreken van digitalisering en technologische innovatie met jouw cliënt of patiënt en hulpmiddelen om technologische innovatie bespreekbaar te maken in je team. Tijdens het webinar werden tips en tricks gedeeld over de sociale kant: het gesprek aangaan, want daar begint het mee.

Lees meer over dit webinar en bekijk de presentatie

Inspiratiesessie: wat kun je in zorg en welzijn met data?
Regio west

Op 15 februari organiseerde RegioPlus, VitaValley/Vliegwiel en de Landelijke samenwerking ‘Samen Datagedreven Werken’ de inspiratiesessie ‘Wat kun je met data van slimme innovaties in zorg en welzijn’. Datagedreven werken kan veel toevoegen op het terrein van het efficiënter inrichten van de zorg, maar het vergroot ook de regie van cliënten. Genoeg reden om aan de slag te gaan zou je denken, maar het opstarten van datagedreven werken kan erg lastig lijken. Waar moet je bijvoorbeeld beginnen? Begin klein, dat is de boodschap. Tijdens deze bijeenkomst werden een aantal goede voorbeelden uit de praktijk besproken.  

Lees meer over dit webinar en bekijk de presentatie

Sessie ‘Slimme Zorg #HoeDan?! Lessen over technologie voor zorg en ondersteuning’
Regio noord

Op donderdag 23 februari organiseerden de ZonMw-programma’s Active and Assisted Living, Stimuleringregeling E-health Thuis en Zorg voor innoveren in samenwerking met Het Slimste Huis in Alkmaar een webinar over lessen over technologie voor zorg en ondersteuning. Journalist Marc van Bijsterveldt stelde vragen als: wat kan je zelf doen om langer zelfstandig thuis te wonen? Wat is er beschikbaar om slimme (digitale) zorg te bevorderen? Hoe zorg je voor goede digitale vaardigheden van zorgmedewerkers? Tijdens vier verschillende gesprekken gaven onder andere Steini Hout (projectleider zorgorganisatie Evean), Juliëtte Kuijpens (digicoach bij Q-Consult) en Henk Herman Nap (digitale zorg deskundige e-health) antwoord op deze vragen. Ook is een nieuwe handreiking over het bevorderen van digitale vaardigheden gepubliceerd. Wil jij aan de slag met slimme oplossingen?

Het webinar met bruikbare tips van de gasten is hier terug te kijken.

Innovatiecafé regionale samenwerking zuid
Regio zuid

Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl organiseerden op dinsdag 28 februari voor het eerst een regionaal innovatiecafé. In Tilburg kwamen zorginnovatoren en verschillende zorgprofessionals samen om te luisteren naar drie inspirerende voorbeelden op het gebied van samenwerking in regio zuid. Van samenwerking in de gehandicaptenzorg in Limburg naar buurtverenigingen in de wijk, maar ook geleerde lessen binnen beelschermzorg; verschillende invalshoeken kwamen aan bod.

In het uitgebreide verslag lees je welke concrete tips de sprekers voor je hebben.

 

Bekijk hier een mooi overzicht van de gehele Slimme Zorg Estafette 2023.

]]>
news-9437 Mon, 06 Mar 2023 06:00:00 +0100 Overgang naar volwassenenzorg voor jongeren met een verstandelijke beperking https://publicaties.zonmw.nl/transitiezorg/overgang-naar-volwassenenzorg-voor-jongeren-met-een-verstandelijke-beperking/ Iedereen met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking loopt een groot risico op transitie- en levensfaseproblematiek. Daarom is er meer aandacht nodig voor hun transitie van kind naar volwassene én voor hun transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg. Arts voor Verstandelijk Gehandicapten Agnies van Eeghen pleit voor meer bewustzijn van deze doelgroep bij andere zorgverleners, meer artsen VG én meer artsen VG in ziekenhuizen. news-9452 Fri, 03 Mar 2023 09:00:00 +0100 Onderzoek voor de dagelijkse praktijk van de huisartsenzorg, ouderenzorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoek-voor-de-dagelijkse-praktijk-van-de-huisartsenzorg-ouderenzorg-en-zorg-voor-mensen-met-een/ Om de behandeling van en de zorg voor patiënten te verbeteren, financieren we 7 nieuwe onderzoeksprojecten die vragen beantwoorden waar huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor Verstandelijk Gehandicapten in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door promovenda in opleiding tot arts dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen. De 7 projecten

We stellen de 7 projecten graag aan u voor:

Huisartsgeneeskunde

 • De DiagnostiekBijsluiter - projectleider Jesse Jansen (Maastricht University)
  Ontwikkeling en evaluatie van een methode om online duiding van diagnostiek uitslagen te ondersteunen voor zowel de patiënt als de huisarts. Door co-creatie met alle belanghebbenden ontwikkelt dit project bij geselecteerde testen ondersteuning met teksten op B1 taalniveau en passende visuele ondersteuning.
 • Transmurale preventieve zorg bij kankerpatiënten - projectleider Kristel van Asselt (Amsterdam UMC)
  Inzicht krijgen in de belemmeringen voor leefstijlbegeleiding en de gewenste afstemming in oncologische zorg. Dit onderzoek levert kennis om betere transmuraal preventieve zorg te geven aan kankerpatiënten.
 • FRIDAY: Dokter, zo kunnen we het weekend niet in! - projectleider Rosalinde Poortvliet (LUMC)
  Acute zorgproblematiek in huisartspraktijken en huisartsenposten nader in kaart brengen (werkpakket 1). Een aantal recente casussen van acute zorgproblemen worden met betrokkenen diepgaand besproken (werkpakket 2). In routinezorgdata nagaan óf, en hoe, de zorgproblematiek eerder kan worden opgemerkt (werkpakket 3).
 • Palliatieve eerstelijnszorg versterkt met specialistische kennis over eindelevens scenario's - projectleider Marieke Perry (Radboudumc)
  Specialistische kennis over ziektetrajecten en eindelevens scenario’s kan huisartsen helpen om palliatieve zorg op tijd te starten. Daarom ontwikkelt en test deze studie een netwerkmodel voor de uitwisseling van en samenwerking rond deze specialistische kennis, zodat deze beschikbaar wordt voor alle huisartsen.

Ouderengeneeskunde

 • Inzicht in de dynamiek van bacteriën in de oudere blaas - projectleider Laura van Buul (Amsterdam UMC)
  Bijdragen aan het beter voorkómen, vaststellen en behandelen van urineweginfecties bij verpleeghuisbewoners. Dit project onderzoekt dit door het vóórkomen en verloop van bacteriën in de blaas van kwetsbare ouderen in kaart te brengen.
 • Osteoporosis MAnagement bij oudere Heupfractuur patiënten - projectleider Rosalinde Poortvliet (LUMC)
  Dit project onderzoekt waarom de richtlijnen voor adequate behandeling vaak niet worden uitgevoerd. Met als doel de ontwikkeling van een model voor een betere behandeling van osteoporose bij patiënten met een heupfractuur.

Arts voor Verstandelijk Gehandicapten

Programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde

Wij financieren deze projecten vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde. Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit dit programma onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

Meer weten?

]]>
news-9473 Fri, 03 Mar 2023 08:55:19 +0100 Subsidieoproep: doorontwikkeling van bestaande interventies in de palliatieve zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-doorontwikkeling-van-bestaande-interventies-in-de-palliatieve-zorg/ De afgelopen jaren is in de palliatieve zorg veel ingezet op de ontwikkeling van interventies om zo goed mogelijke zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Om ruimte te bieden aan de doorontwikkeling van bestaande interventies in de palliatieve zorg kunnen Nederlandse onderzoeksorganisaties in samenwerking met andere partijen tot 23 mei 2023, 14.00 uur een subsidieaanvraag indienen. Toepassen en bewijskracht van de interventie

Met deze subsidieoproep willen wij ruimte bieden aan de doorontwikkeling van bestaande interventies in de palliatieve zorg. Deze doorontwikkeling heeft betrekking op het gebied van de implementeerbaarheid en/of het versterken van bewijskracht. Denk hierbij aan inzicht in de implementatie-uitkomsten: aanvaardbaarheid, draagvlak, geschiktheid, kosten, haalbaarheid, conformiteit, bereik en borging.

Daarnaast richt de oproep zich ook op opschaling van de interventie. Zoals een duidelijke eigenaar die de interventie aanbiedt en de opschaling monitort, trainingsmateriaal dat geschikt is om ook te gebruiken in andere (zorg)organisaties, een train-de-trainer zodat meer trainers (bijvoorbeeld binnen zorgorganisaties) opgeleid kunnen worden en een implementatiehandreiking ter ondersteuning van toepassing in andere (zorg)organisaties.

Wie kan indienen?

De volgende partij(en) kan/kunnen aanspraak maken op (een gedeelte van de) subsidie:

 • een Nederlandse onderzoeksorganisatie in de zin van het EU staatssteunrecht
 • ondernemingen zoals Nederlandse zorginstellingen
 • belangenbehartigingsorganisaties, zoals patiëntenorganisaties, beroepsverenigingen

De partij die de subsidieaanvraag indient is een Nederlandse onderzoeksorganisatie. Deze partij is de hoofdaanvrager van de subsidieaanvraag. Voor deze subsidieoproep geldt dat samenwerking tussen de hoofdaanvrager en de andere partijen die aanspraak mogen maken op (een gedeelte van) de subsidie een vereiste is.

Meer weten hoe de subsidieprocedure precies werkt en aan welke voorwaarden u moet voldoen? Lees dan de subsidieoproeptekst, deze vindt u in de linklijst onderaan dit nieuwsbericht.

Wat kan ik aanvragen?

In deze subsidieronde kunt u maximaal € 300.000,- aanvragen. Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt 3 miljoen euro.

ZonMw en impact

Deze oproep zetten we uit vanuit ons programma Palliantie. Met dit programma willen we dat opbrengsten van projecten gebruikt worden in de praktijk, het beleid, het onderwijs en in onderzoek. Om dat te realiseren, stimuleren en faciliteren wij onder meer op gerichte financiering voor doorontwikkeling, verspreiding en implementatie van interventies.

Meer informatie

]]>
news-9465 Wed, 01 Mar 2023 15:58:46 +0100 Kom jij naar de sessie over implementatie van langdurige zorg @HOME? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kom-jij-naar-de-sessie-over-implementatie-van-langdurige-zorg-home/ Op 16 maart organiseert VitaValley samen met de HAN een iXbitessessie voor langdurige zorg @HOME. Organisaties die technologie succesvol hebben geïmplementeerd delen hun ervaringen en tips met van het gebruik van technologie in de zorg (thuis). Ook krijg je te zien hoe deze organisaties kennis delen via het platform van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Tijdens de sessie krijg je antwoord op vragen als: Op welke manier bereiden de zorgprofessionals van nu én van de toekomst zich voor op de nieuwe manier van zorgverlening? Hoe implementeer je als organisatie die technologie in je organisatie? Welke technologie kies je? Waar vind je kennis en ervaring van organisaties die je voorgingen? En hoe zorg je dat zorgprofessionals en cliënten de nieuwe technologie ook echt gebruiken?

Waar en wanneer vindt het plaats?

 • Datum: donderdag 16 maart
 • Tijd: van 12.00 - 14.00 uur (incl. lunch)
 • Locatie: HAN-Campus, Kapittelweg 33 in Nijmegen

Wat is het programma? 

Het eerste uur vertellen SET-innovatieclusters uit de regio over hun SET-projecten en licht de HAN toe hoe zij studenten voorbereiden op het werken met nieuwe technologie. Daarna kun je in het iXperium zelf ervaren hoe je als zorgprofessional op afstand werkt of hoe een cliënt zorg thuis ervaart.

Enthousiast?

Meld je aan voor iXbites Implementatie van langdurige zorg @home - iXperium of kijk voor meer informatie op de website van VitaValley.

]]>
news-9462 Wed, 01 Mar 2023 12:25:43 +0100 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis geopend, dien nu in! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/implementatie-en-opschalingscoaching-ouderen-thuis-geopend-dien-nu-in/ Na alweer acht succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, is vandaag op 28 februari 2023 om 14.00 uur een speciale ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching geopend. De nieuwe regeling Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in! Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. In deze ronde is € 1 miljoen beschikbaar en per aanvrager maximaal € 10.000,- inclusief eventueel btw met een maximale looptijd van zes maanden.

Wat is er veranderd ten opzichte van vorige rondes?

 • Deze ronde is specifiek gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Met deze regeling willen we bijdragen aan een betere, snellere en duurzamere implementatie en opschaling van zorginnovaties die het voor ouderen mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen.
 • De doelgroep die een aanvraag kan indienen.
  1. Een aanbieder van ouderenzorg en/of ondersteuning vallend onder de Wmo 2015 en Zvw (binnen de sectoren Wijkverpleging, Geriatrische revalidatiezorg, Paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek), Huisartsenzorg, Eerstelijnsverblijf, Geneeskundige zorg voor specifieke groepen (gzsp), Mondzorg en Apothekers).
  2. Gemeenten en gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en).
  3. Een ontwikkelaar van een zorginnovatie in samenwerking met één van bovenstaande doelgroepen.
 • Coaches mogen deelnemen aan maximaal vijf aanvragen deze ronde.
 • De (organisatie van de) coach mag maximaal € 100.000,- cumulatief uit de verschillende rondes ontvangen van projecten die worden uitgevoerd in het kader van de regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Trajecten die zijn gefinancierd uit eerdere rondes van de Implementatie- en opschalingscoaching, niet zijnde Ouderen Thuis, tellen dus niet mee.
 • Het type zorginnovatie. De betreffende zorginnovatie van de aanvrager leidt tot:
  1. een verbetering van de kwaliteit van zorg en/of ondersteuning, de kwaliteit van leven en/of de zelfredzaamheid van ouderen; en/of
  2. het ontlasten van mantelzorgers, arbeidsbesparing en/of kostenbesparing in de zorg en ondersteuning aan ouderen thuis.
 • Aanvragers mogen maximaal één aanvraag doen in deze ronde (per organisatie en KVK-nummer). Alleen de eerst ingediende aanvraag wordt in behandeling genomen. Let op: deze beperking geldt niet voor de wijkverpleging. Aanbieders van wijkverpleging mogen maximaal drie aanvragen indienen in deze ronde.
 • ZonMw beoordeelt alle aanvragen na de sluitingsdatum van 3 april 2023 om 14.00 uur. De uitslag wordt uiterlijk 31 mei 2023 bekendgemaakt.
 • Van 1 juni 2023 tot en met 30 juni 2023 kan er gestart worden met de projecten.

Wat is WOZO?

Het programma WOZO bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten om ervoor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst blijft passen bij wat ouderen willen. Daarnaast draagt het bij aan ondersteuning waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Om er op deze manier voor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst goed georganiseerd kan worden. De regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is een van de instrumenten die WOZO mogelijk maakt.

Wie kunnen een aanvraag indienen?

 • Een aanbieder van ouderenzorg en/of ondersteuning vallend onder de Wmo 2015 en Zvw (binnen de sectoren Wijkverpleging, Geriatrische revalidatiezorg, Paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek), Huisartsenzorg, Eerstelijnsverblijf, Geneeskundige zorg voor specifieke groepen (gzsp), Mondzorg en Apothekers).
 • Gemeenten en gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en).
 • Een ontwikkelaar van een zorginnovatie in samenwerking met één van bovenstaande doelgroepen.

Waar kun je de implementatie- en opschalingscoach voor inzetten?

Er zijn specifieke uitdagingen waarbij een implementatie- en opschalingscoach kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderwerpen:

 • Meekrijgen van medewerkers in zorginnovaties
 • Het scholen van mantelzorgers en/of ouderen op het gebied van digitale vaardigheden
 • Integratie in zorgprocessen
 • Structurele bekostiging
 • Visie op inzet van e-health
 • Technische uitdagingen
 • Regionale samenwerkingen
 • Privacy compliance

Voorbeeld aanvragen:

 1. Implementatie/opschaling van de medicatiedispenser binnen de wijkverpleging, zodat ouderen regie houden op hun medicatiegebruik, wat arbeidsbesparing oplevert.
 2. Implementatie van het FitThuis beweegprogramma, om nog thuiswonende ouderen met beweegklachten te ondersteunen.
 3. Organiseren van multidisciplinaire samenwerkingen binnen gemeenten of regio’s, met als doel ouderen langer thuis te laten wonen.

Waar kan ik mijn aanvraag voor de implementatie- en opschalingscoach indienen?

De regeling is nu geopend voor aanvragen. Deze kan je hier indienen tot uiterlijk maandag 3 april om 14.00 uur via onderstaande knop. Om een aanvraag in te dienen hebt je een account nodig van het systeem MijnZonMw. Als je dat nog niet hebt kun je dit aanmaken nadat je op de onderstaande knop hebt klikt. Aanvragen worden behandeld op volgorde van de datum van indienen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Mocht het budget voor de uiterste deadline bereikt zijn, dan sluit de oproep voortijdig. Alle voorwaarden voor indiening zijn terug te vinden in de subsidieoproep. Let op: Lees deze subsidieoproep goed door, want de voorwaarden zijn veranderd t.o.v. vorige rondes.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb?

Heb je nu al een prangende vraag over de regeling, wil je weten of je in aanmerking komt of loop je tegen onduidelijkheden aan? Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur via 070-3495004 of mail je vraag naar zorgvoorinnoveren@zonmw.nl.

 

]]>
news-9414 Tue, 21 Feb 2023 18:29:00 +0100 Programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten krijgt verlenging https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/programma-expertisefunctie-zintuiglijk-gehandicapten-krijgt-verlenging/ Na een positieve evaluatie van de eerste programmaperiode (2019-2022) is het programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten (ZG) met 4 jaar verlengd. De nieuwe programmaperiode loopt van 2023 t/m 2026. news-9433 Tue, 21 Feb 2023 08:38:32 +0100 Nieuw signaleringsinstrument voor ouderenmishandeling https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuw-signaleringsinstrument-voor-ouderenmishandeling/ Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 20 ouderen te maken met een vorm van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling blijft vaak verborgen. Maar op het moment dat een oudere acuut behandeld wordt in het ziekenhuis, worden signalen soms zichtbaar. Het nieuwe signaleringsinstrument EldeR Abuse ScalE (ERASE), kan artsen en verpleegkundigen helpen om vast te stellen of het mogelijk om ouderenmishandeling gaat. Het signaleringsinstrument ERASE is ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en werkt met 7 vragen. De eerste vraag is: ‘Zijn er zorgen over verwaarlozing, misbruik of mishandeling?’ Als deze vraag wordt beantwoord met ‘ja’ of ‘twijfel’, volgen 6 verdere vragen. De arts of verpleegkundige kan de eerste vraag beantwoorden vanuit een eigen ‘pluis of niet-pluis’ gevoel.

Signaleren leidt tot aanpak

Aan het onderzoek hebben ruim 11.000 ouderen deelgenomen. Bij ongeveer 2% daarvan waren er op basis van het signaleringsinstrument zorgen over ouderenmishandeling. In een multidisciplinair overleg zijn  deze casussen anoniem besproken. Bij 1 op de 4 ouderen die positief scoorden, bleek ook daadwerkelijk sprake te zijn van mishandeling. Vervolgens is  bij 100% van de vastgestelde gevallen van  mishandeling  door het multidisciplinaire team een plan van aanpak gemaakt.

Instructiefilmpjes voor professionals

In het project zijn ook praktische handvatten voor professionals ontwikkeld. Zoals een infographic, maar ook filmpjes die professionals helpen om het multidisciplinaire overleg voor te bereiden en uit te voeren. In de filmpjes wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat de minimale samenstelling van het multidisciplinaire team moet zijn en hoe je zorgt dat de anonimiteit van de patiënt gewaarborgd is.

Interesse vanuit gehandicaptenzorg en verpleeghuizen

Het instrument wordt nu gebruikt in ziekenhuizen, maar is mogelijk ook in andere zorgorganisaties inzetbaar. Zo hebben de gehandicapten- en verpleeghuiszorg al aangegeven interesse te hebben in het instrument.

Zelf aan de slag?

Wilt u zelf aan de slag met het signaleringinstrument? Bekijk dan de projectpagina van het ERASE-project op de website van de HAN. Of neem contact op met een van de projectleiders: Sivera Berben (Sivera.Berben@han.nl) of Lilian Vloet (Lilian.Vloet@han.nl).

Onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis

Het project ontving subsidie vanuit het ZonMw onderzoeksprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Dit programma levert een bijdrage aan de ondersteuning van de praktijk en biedt handvatten om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te verbeteren, te borgen en te verduurzamen. Het bieden van de juiste aanpak op individueel en gezinsniveau vergt gedegen kennis bij gemeenten en professionals.

Meer informatie

]]>
news-9427 Mon, 20 Feb 2023 13:37:37 +0100 Inschrijving geopend voor Spring School Towards @home motor rehabilitation after stroke https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inschrijving-geopend-voor-spring-school-towards-home-motor-rehabilitation-after-stroke/ ArmCoach4Stroke en HEROES, beide IMDI CareTech-projecten, organiseren samen een Spring School voor home-based motorrevalidatie van de bovenste en onderste extremiteiten na een beroerte. De Spring School is een vierdaagse cursus voor getalenteerde beginnende onderzoekers van over de hele wereld. Het doel van de Spring School is om vanuit een multidisciplinair perspectief de principes van home-based neurorevalidatie te introduceren, de mogelijkheid te bieden hands-on ervaring op te doen met technologie voor het meten van bewegingen, en samen te werken met (inter)nationale collega's aan gezamenlijke opdrachten. Het programma bestaat uit lezingen door vooraanstaande onderzoekers en zorgprofessionals in de ochtend, gevolgd door hands-on workshops in de middag en sociale activiteiten in de avond.

Interesse?

De Spring School vindt plaats van 29-31 mei en 3 juni 2023 in Maastricht en wordt georganiseerd in samenwerking met de 4th International Conference on NeuroRehabilitation and Neural Repair. De inschrijving voor de Spring School sluit op 15 maart 2023. Ga voor meer informatie naar springschool.caretech.nl.

]]>
news-9425 Mon, 20 Feb 2023 10:27:19 +0100 Gemeente Meierijstad gaat voor inclusiviteit met cursus ‘Onderdompeling’ ervaar je het! https://www.deelkracht.nl/nieuws/gemeente-meierijstad-gaat-voor-inclusiviteit/ De Zintuiglijk Gehandicapten deelsector auditief/communicatief, Deelkracht ontwikkelde in een van hun projecten de cursus ‘Onderdompeling’ ervaar je het! Deze cursus is ontwikkeld zodat mensen kunnen ervaren wat het betekent om doof of slechthorend te zijn ‘Onderdompeling’. Ervaringsdeskundige trainers gaven deze trainingen al bij de Gemeente Meierijstad, maar ook andere gemeenten kunnen zich aanmelden. news-9416 Fri, 17 Feb 2023 08:43:00 +0100 ZonMw verhoogt besteedbaar budget in eerste subsidieronde onderzoeksprogramma ME/CVS https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-verhoogt-besteedbaar-budget-in-eerste-subsidieronde-onderzoeksprogramma-mecvs/ ZonMw heeft besloten om het budget dat kan worden besteed in de eerste subsidieronde van het onderzoeksprogramma ME/CVS, te verhogen. De verhoging zorgt ervoor dat er meer onderzoek naar ME/CVS gefinancierd kan worden. Het doel van de subsidieoproep is het neerzetten van een stevige onderzoeksinfrastructuur voor ME/CVS. Het ophogen van het budget helpt bij het behalen van dit doel. Het totaal te besteden bedrag voor de subsidieoproep wordt 11,6 miljoen euro, dat is een verhoging van 1,6 miljoen euro. De ophoging van het budget binnen deze ronde betekent dat er in toekomstige rondes minder geld kan worden uitgegeven. We weten op dit moment nog niet voor welke toekomstige rondes dit gevolgen zal hebben. De ophoging gaat in ieder geval niet ten koste van het budget voor praktijkonderzoek.

Op dit moment kunnen we niets delen over welke projecten financiering krijgen vanuit de eerste subsidieronde. Uiterlijk in april 2023 wordt de uitslag van de ronde openbaar gemaakt. Hierover wordt gecommuniceerd op de ZonMw-website en in de ZonMw-nieuwsbrief.

Voor meer informatie over het programma kunt u terecht op www.zonmw.nl/mecvs

]]>
news-9418 Thu, 16 Feb 2023 09:01:08 +0100 'Wees je bewust van verschillen' https://publicaties.zonmw.nl/diversiteit-in-onderzoek-wees-je-bewust-van-verschillen/ Door rekening te houden met verschillen tussen mensen, worden de resultaten van onderzoeken breder toepasbaar. Hoe houden beoordelaars rekening met diversiteitsaspecten? Vier van hen vertellen waar zij op letten bij het beoordelen van een subsidieaanvraag. news-9401 Mon, 13 Feb 2023 10:57:02 +0100 ICT&health Congres: de geleerde lessen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/icthealth-congres-de-geleerde-lessen/ Terug in het vertrouwde AFAS Circustheather in Scheveningen organiseerde ICT&health op 30 januari 2023 haar jaarlijkse congres, met als thema De toekomst van de zorg begint hier. Tijdens een vol programma hoorde het grote aantal deelnemers politici, bestuurders, CEO’s en onderzoekers spreken over de aanstaande transformatie in de zorg. Die komt er en zal zelfs dit jaar starten. Want we moeten wel, betoogden diverse sprekers. De zorgtransformatie
Dagvoorzitter Lea Bouwmeester deed bij de opening van het congres een beroep op ieders verbeeldingsvermogen en optimisme. En stelde de vraag of we ons gezamenlijke potentieel wel voldoende benutten. Want gezien arbeidstekorten en steeds groeiende vraag moet de gezondheidszorg morgen iets anders doen dan vandaag. Veel van die noodzakelijke veranderingen worden gedreven door technologie, die echter geen doel op zich is. De sprekers van deze dag vertelden hoe zij naar die transformatie kijken.

Digitale vaardigheden ondersteunen
De eerste spreker tijdens de openingssessie was Merlijne Sonneveld, oprichter en directeur van de Helpdesk Digitale Zorg. ‘Onze stichting wil mensen helpen door naar ze te luisteren, door ze direct te helpen of door te verwijzen naar regionale of lokale partners,’ zegt Sonneveld. De helpdesk is opgezet omdat veel mensen niet kunnen meekomen met de digitale veranderingen in de zorg. Dat zijn zo’n 2,6 miljoen Nederlanders die op de computer niet voldoende uit de voeten kunnen. De helpdesk wil het recht tot toegang tot digitale zorg voor iedereen zeker stellen. In het initiatief voor deze digitale inclusie van huisartsenvereniging RHOGO, Amaris Zorggroep en Tergooi Medisch Centrum werken intussen ruim 20 organisaties samen.

Luisteren naar behoeften
Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving betoogt dat technologie niet leidend maar dienend moet zijn voor de burgers en zorgprofessionals. Te vaak is innovatie een doel op zich. ‘Gezondheid gaat vooral niet over zorg; innovatie gaat vooral niet over technologie, het is tijd voor een maatschappelijk perspectief op zorginnovatie,’ roept Bussemaker op. ‘Want zonder sociale innovatie is technische innovatie gedoemd te mislukken.’ Ze vindt dat gezondheidszorg vooral zorg is geworden, terwijl het meer over gezondheid zou moeten gaan. En dat de zorgtransformatie vooral moet gaan om waardevolle veranderingen die in de dagelijkse praktijk tot stand worden gebracht. ‘Het begint echt met anders te durven doen, denken en vervolgens, organiseren. Luisteren naar de behoefte in de samenleving, meedenken met oplossingen die mensen zelf bedenken.’

Het moet anders
Conny Helder, minister Langdurige Zorg en Sport deed haar als openingsspeech bedoelde bijdrage vertraagd,. ‘We kunnen anders, we willen anders maar het moet ook echt anders,’ vat ze de situatie in de zorg samen.’ Dat besef is zorgbreed aanwezig in Nederland. De minister stelt dat de vraag minder moet, door preventie en vroeg signaleren. En door meer zelf en meer samen te doen. Daarvoor is het nodig over domeinen heen leren denken en doelen stellen. Helder geeft aan dat de overheid er klaar voor is dit jaar een vliegende start te maken. ‘Vorig jaar was de vraag hoe? Dit jaar gaan we het samen dóen; innoveren, anders werken, technologie toepassen’. Een zorg van de minister is dat weliswaar 73 procent van bestuurders in de langdurige zorg bezig is met het inzetten van technologie, maar dat slechts 3 procent kijkt naar arbeidsbesparing door innovatie en technologie. ‘Niet allemaal opnieuw het wiel uitvinden en in pilots blijven hangen; ga toepassen en opschalen,’ roept Helder op. De problemen samen oplossen, zoals in IZA en WOZO is afgesproken. En de zorg niet aanvliegen vanuit het aanbod, maar vragen wat de burger nodig heeft. ‘Eerst leven, dan zorgen’.

ZonMw op het ICT&health Congres 2023
De deelname van ZonMw aan het congres had als doel ervaringen met thema e-health te delen, zodat andere organisaties daarvan kunnen leren. Op de ZonMw-stand stand konden deelnemers aan het congres terecht met vragen over zorginnovatie en e-health bij experts vanuit verschillende programma's: Stimuleringsregeling E-health Thuis, Zorg voor innoveren, Active and Assisted Living en Kwaliteit van zorg.
Tijdens de sessie 'E-health: de reis van idee tot duurzame implementatie' van ZonMw gingen ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek aan de hand van een aantal stellingen. Het panel van Bas Mourik (Zinnige Infectie Zorg); Paul Haarman (Carinova), Atze Metz (Zilveren Kruis), Charlotte Poot (Stichting Hospital Hero) en Henk Herman Nap (Vilans) stond onder leiding van Suzanne Verheijden.

Het is als zorgverlener slim/beter/verstandig om je eigen app te ontwikkelen.
Als voordelen van zelf ontwikkelen noemde het panel dat er dan veel ruimte is om onderweg aan te passen en bij te sturen. Maar dat het afhankelijk is van het probleem dat je wilt oplossen. Artsen kijken naar wat een patiënt nodig heeft; ontwerponderzoekers kijken juist verder dan de gangbare medische kennis. Het uitbesteden van de ontwikkeling kan echter flink in de kosten lopen.

Innoveren is een ander vak dan implementeren en moet niet door dezelfde mensen gedaan worden.
Het panel was verdeeld: er was de opinie dat het implementatieproces al begint bij de innovatie en dat de twee aspecten niet te scheiden zijn. Maar ook dat juist bij implementeren enthousiaste ambassadeurs nodig zijn. En dat dat om net andere skills vraagt dan voor het ontwikkelen van een slimme innovatie.

Voor een echt goed idee is er altijd structurele bekostiging.
Hierover twijfelde het panel. Er werd opgemerkt dat door de diversiteit van grote en kleine innovaties, een overkoepelende structurele bekostiging niet werkt. Elke aanvraag wordt op de eigen toegevoegde waarde getoetst. Een tip van het panel was de besparing van de innovatie aan te tonen, een businesscase te bouwen en in gesprek te gaan met de zorgverzekeraar in plaats van in gevecht.

Tegelwijsheden
De bijeenkomst werd afgesloten met de vraag aan de zaal hun ‘tegelwijsheden’ achter te laten, met vele bruikbare uitspraken als resultaat. Een paar van deze tegelwijsheden vind je in de afbeelding bovenaan dit artikel.

Takeaways
Kopieer innovaties van elkaar en stop met pilots, luister naar de gebruiker en werk vooral samen, waren de belangrijkste lessen van het ICT&health Congres dit jaar. Duidelijk is dat de opgave waarvoor de zorg zich gesteld ziet, een flinke is. Maar de voorwaarden zijn geschept, en er is de wil om de uitdaging op te pakken. Ale Houtsma, bestuursvoorzitter van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, vergeleek die uitdaging met het bouwen van een kathedraal als de Sagrada Familia in Barcelona. Net als Gaudí weten we niet precies waar we uitkomen, hoe het eruit zal zien of hoeveel het gaat kosten. Maar we beginnen er wel aan.

]]>
news-9364 Thu, 09 Feb 2023 08:40:00 +0100 18 projecten aan de slag met subsidie Regio-impuls ronde 3 Juiste Zorg Op de Juiste Plek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/18-projecten-aan-de-slag-met-subsidie-regio-impuls-ronde-3-juiste-zorg-op-de-juiste-plek/ Toekomstbestendige geboortezorg, het op peil houden van zorgvoorzieningen in de eigen regio, een inlooplocatie voor jongeren met vragen over psychisch welzijn en aanpak van eenzaamheid: een greep uit de 18 projecten die aan de slag gaan met subsidie uit de Regio-impuls ronde 3 van het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek. Bekijk snel de projecten in jouw regio.  

Benieuwd welke projecten in jouw regio subsidie hebben gekregen? Je vindt ze per provincie op deze pagina.

Doel van deze subsidieronde

De Regio-impuls ronde 3 helpt regionale samenwerkingsverbanden om zich door te ontwikkelen. Zo kunnen zij voor de lange termijn werken aan passende zorg in hun omgeving en samen de gezondheid van burgers verbeteren. De samenwerkingsverbanden zijn domeinoverstijgend. Dit betekent dat ze niet alleen uit zorgprofessionals bestaan, maar ook uit burgers, welzijnsprofessionals en een financier van zorg (denk aan: de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor).

Van geboortezorg tot aanpak eenzaamheid ouderen

De 18 projecten gaan de slag met het doorontwikkelen van hun samenwerkingsverband op uiteenlopende onderwerpen, zoals: betekenisvolle daginvulling voor mensen met chronische pijn, het afbouwen van antidepressiva, het gemengd wonen van mensen met en zonder ondersteuningsvraag, toekomstbestendige geboortezorg en het op peil houden van zorgvoorzieningen in de eigen regio.

Teruglezen subsidie-oproep

Wil je meer weten over de Regio-impuls ronde 3? Alle subsidievoorwaarden en beoordelingscriteria vind je terug in de subsidieoproep.

Juiste Zorg Op de Juiste Plek

Zorg voorkomen, verplaatsen en vervangen. Dat is de essentie van het ZonMw-programma Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP). Samen de zorg echt veranderen door onnodig dure of overbodige zorg voorkomen, de zorg verplaatsen naar dichter bij mensen thuis en waar mogelijk zorg vervangen door nieuwe en andere vormen van zorg, zoals e-health, domotica of sociaal en maatschappelijk. Deze beweging draagt bij aan passende zorg, zodat de zorg in Nederland toegankelijk blijft. Daarom is deze ronde uitgebreid met extra middelen uit het regeerakkoord om passende zorg verder te stimuleren. JZOJP is een onderdeel van het VWS-programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Meer informatie

]]>
news-9365 Mon, 30 Jan 2023 23:33:04 +0100 Kennisplein Gehandicaptensector vernieuwd en verbeterd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennisplein-gehandicaptensector-vernieuwd-en-verbeterd/ De website www.KennispleinGehandicaptensector.nl is vernieuwd en verbeterd. Naast een nieuwe vormgeving is de site een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt en zijn er verbeterde zoek- en filterfuncties toegevoegd. De nieuwe opzet van het Kennisplein Gehandicaptensector helpt de gebruiker eenvoudiger de weg te vinden.  

Van oudsher is het Kennisplein Gehandicaptensector al een omvangrijke en solide bron van kennis. Met deze transformatie is de website aantrekkelijker, intuïtiever en toegankelijker vormgegeven. Meer dan voorheen kunnen bezoekers van de website – niet alleen professionals die in de sector werken, maar ook andere belangstellenden - hun hart ophalen aan informatie, kennisuitwisseling en kennisproducten.

Rustiger en gebruiksvriendelijker

Wat is er zoal verbeterd aan het nieuwe Kenisplein Gehandicaptensector? Naast veel functionele verbeteringen is de nieuwe vormgeving rustiger en gebruiksvriendelijker. Er is rekening gehouden met verbeterwensen vanuit gebruikers en de website oogt frisser. Verder is er prominent op de homepage een zoekbalk. Die zorgt ervoor dat gebruikers direct en gericht aan de slag kunnen met hun vraag. Vervolgens zijn de resultaten snel en eenvoudig te sorteren en filteren, zodat de gebruiker makkelijker de dingen vindt die hij zoekt.

Nieuws, verhalen, thema’s en tools

Op de homepage vind de websitebezoeker ook al wat recent en uitgelicht nieuws, verhalen, thema’s en tools. Degenen die liever via een menustructuur de weg zoeken, kunnen nog steeds een navigatiebalk gebruiken die hen brengt naar de rubrieken ‘actueel, ‘cliëntgroepen’, ‘thema’s’ en ‘tips en tools’. Voor de liefhebber heeft het Kennisplein een handig filmpje gemaakt, waarin de nieuwe zoekfunctie verder wordt toegelicht.

Trots op nieuwe website

De samenwerkende partijen achter het Kennisplein Gehandicaptensector (VGN, ZonMw, MEE NL en Vilans) zijn trots op de nieuwe site. Er is het afgelopen jaar met heel veel betrokkenen hard gewerkt aan deze nieuwe site en zij blijven ook de komende tijd werken aan verbeteringen ervan.

onMw: ‘Van oudsher is het Kennisplein Gehandicaptensector al een omvangrijke en solide bron van kennis. Maar met deze transformatie is de website nog een stuk aantrekkelijker, intuïtiever en toegankelijker vormgegeven.'

Lees meer: https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/actueel/nieuws/het-vernieuwde-kennisplein-gehandicaptensector

onMw: ‘Van oudsher is het Kennisplein Gehandicaptensector al een omvangrijke en solide bron van kennis. Maar met deze transformatie is de website nog een stuk aantrekkelijker, intuïtiever en toegankelijker vormgegeven.'

Lees meer: https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/actueel/nieuws/het-vernieuwde-kennisplein-gehandicaptensector

Neem een kijkje!

Voor degenen die benieuwd zijn naar de nieuwe website, neem gauw een kijkje!

 

 

 

 

]]>
news-9357 Wed, 25 Jan 2023 13:41:57 +0100 Laatste dag om presentatie aan te melden voor Focus op Onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/laatste-dag-om-presentatie-aan-te-melden-voor-focus-op-onderzoek/ Onderzoekers die op de planken willen staan van het congres Focus op Onderzoek, op donderdag 15 juni in de Eenhoorn in Amersfoort, hebben vandaag (woensdag 25 januari) de laatste kans om zich aan te melden. Op donderdag 15 juni 2023 vindt de achtste editie van het congres Focus op Onderzoek plaats onder het motto: ‘samen impact realiseren’. Het congres wordt georganiseerd door de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat onderzoek gericht op mensen met (verstandelijke) beperkingen om een duurzame gelijkwaardige samenwerking vraagt tussen alle betrokkenen uit de werelden van beleid, praktijk en onderzoek, is er tijdens het congres voldoende ruimte voor onderlinge kennismaking en uitwisseling.

Hoofdthema en drie lijnen

Het hoofdthema is ‘samen impact realiseren’. Binnen het programma onderscheiden we drie lijnen: gezondheid, gedrag en participatie. Het hoofdthema en de drie lijnen komen uitgebreid aan bod tijdens het plenaire programma maar ook tijdens de deelsessies. In de voorbereiding van het congres nemen we expliciet het ervaringsperspectief mee omdat ook mensen met een beperking welkom zijn.

Meld je bijdrage aan!

Ben je onderzoeker of ben je op een andere manier betrokken bij onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking? Het congres Focus op onderzoek biedt een podium om (resultaten van) toonaangevend en/of vernieuwend onderzoek voor het voetlicht te brengen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten bijdragen, zoals een presentatie, een mini symposium, een interactieve workshop, iets ‘out of the box’ of een posterpresentatie. De kosten voor bedragen € 50,- per bijdrage, dit is inclusief toegang voor 1 persoon.

Meteen je presentatie aanmelden

Wil je meteen je presentatie aanmelden? Dien dan uiterlijk woensdag 25 januari 2023 je bijdrage in via deze link.

Meer informatie?

Wil je nog wat meer informatie over Focus op Onderzoek, over de thema's en het indienen van een voorstel? Kijk dan even op het uitgebreide artikel op Kennisplein Gehandicaptensector.

]]>
news-9348 Mon, 23 Jan 2023 16:27:05 +0100 Deadline subsidierondes MDT-kort voor gemeenten en onderwijsinstellingen uitgesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/deadline-subsidierondes-mdt-kort-voor-gemeenten-en-onderwijsinstellingen-uitgesteld/ De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren. Om meer gemeenten en onderwijsinstellingen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag verlengd tot 20 april 2023, 14.00 uur. Met het uitstel van de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag, wordt ook het uiterlijke startmoment van projecten uitgesteld. Wordt het project gehonoreerd? Dan dient het project binnen 6 maanden, maar uiterlijk 2 oktober 2023 te starten.

Informatiebijeenkomsten

Ook organiseren we extra informatiebijeenkomsten voor potentiële aanvragers. Hierin wordt meer verteld over de subsidieoproep en het indienen van een subsidieaanvraag.

 • Informatiebijeenkomsten voor MDT-kort in het onderwijs vinden plaats op 2 februari en 16 maart, van 16.00 - 17.00 uur. Inschrijven daarvoor kan via dit formulier.
 • Informatiebijenkomsten voor MDT-kort voor gemeenten vinden plaats op 16 februari en 14 maart 10.00 - 11.00 uur. Inschrijven daarvoor kan via dit formulier.

Heeft u nu al vragen? Neem dan gerust contact op met het programmateam. Zij denken graag met u mee. Het programmateam kunt u bereiken via amd@zonmw.nl.

Over de subsidieoproepen

Meer weten?

 

]]>
news-9342 Wed, 18 Jan 2023 14:35:07 +0100 Meld je aan voor het Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio zuid! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meld-je-aan-voor-het-innovatiecafe-regionale-samenwerking-in-regio-zuid/ Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s. Kom je ook? Ik meld me aan!

Wat houdt het thema ‘regionale samenwerking’ in?

Om de zorg toekomstbestendig te maken, wordt ingezet op een transitie naar passende zorg. Een van de principes van passende zorg is de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Voor het organiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek is regionale en lokale samenwerking essentieel. Daarbij gaat het om zowel samenwerking tussen partijen in het zorgdomein, als samenwerking tussen verschillende domeinen, zoals tussen gemeentes en zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. In het Integraal Zorgakkoord is ook afgesproken dat meer met elkaar moet worden samengewerkt aan de hand van de regionale zorgopgaven, die men gezamenlijk in beeld brengt. Om de hiermee samenhangende vraagstukken het hoofd te bieden, zullen ook werkwijzen aangepast moeten worden.
 
In 2023 geeft Zorg voor innoveren aandacht aan regionale (domeinoverstijgende) innovatie en transformatie. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s. En zorgaanbieders inzicht verschaffen in wat wel werkt en wat juist niet en hen inspireren om goede voorbeelden over te nemen (van “not invented here naar proudly copied from”). Dat kan hen helpen sneller de noodzakelijke volgende stap te zetten.

Waar en wanneer vindt het innovatiecafé plaats?

Datum

dinsdagmiddag 28 februari 2023

Tijden

Inloop: 14.30 – 15.00 uur
Programma: 15.00 – 17.00 uur
Netwerkborrel: 17.00 – 18.00 uur

Locatie

Klasse Theater
Carré 16
5017 JE Tilburg

Wie zijn de sprekers?

Maarten Klomp (Coalitie Vitaal in Brainport)

Het zorgstelsel staat onder druk. De zorg wordt te duur en we hebben niet genoeg personeel. Ondanks onze uitstekende gezondheidszorg gaan mensen zich niet gezonder voelen en nemen de gezondheidsverschillen verder toe. Er zijn ingrijpende en duurzame veranderingen nodig. Een transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. De Brainport-regio is deze uitdaging aangegaan. Een regionale coalitie onder de naam ‘Vitaal in Brainport’ heeft een beweging gestart die zich richt op meer vitaliteit en gezondheid. Die beweging heet DE STAP naar gezonder en richt zich op alle inwoners uit de Brainportregio. Meer dan 80 organisaties uit zorg en welzijn, bedrijfsleven, gemeenten en kennisinstellingen doen al mee. Maarten Klomp, voorzitter van de partnerraad van de coalitie Vitaal in Brainport, vertelt in zijn presentatie over het ontstaan van de beweging, hoe je samenwerkt met zoveel verschillende partijen en welke ervaringen ze hiermee hebben opgedaan.

Caroline Frencken (Care Innovation Center West-Brabant)

Het Care Innovation Center is een open netwerk dat de regio West-Brabant faciliteert om de implementatie van toepasbare innovaties te versnellen. Het CIC slaat bruggen tussen kennis, kunde, kapitaal en cliënt. Zij plaveien de weg voor die projecten die de zorg naar een hoger plan kunnen tillen. Initiatieven gericht op de zorg, maar ook oplossingen uit andere sectoren helpen zij hun weg te vinden naar de zorg.
In de regio West-Brabant is er veel aandacht voor de implementatie en opschaling van zorginnovaties. Het CIC werkt samen met partners aan een regioplan dat gericht is op het opschalen van bewezen innovaties vanuit het gedachtengoed van positieve gezondheid én met een positieve uitwerking op de human capital agenda. Caroline Frencken, projectleider bij het CIC, zal tijdens haar presentatie dieper ingaan op hoe dit regioplan eruitziet.

Jeroen Hankel (Brabantzorg)

Brabantzorg heeft SET-subsidie (Stimuleringsregeling E-health Thuis) ontvangen voor een beeldschermzorg project. Dit SET-project is bijna afgerond. Inmiddels heeft Brabantzorg al veel geleerd over opschaling van e-health. Brabantzorg is koploper in de regio en ziet het als haar ‘plicht’ om kleinere (zorg)organisaties in de regio mee te nemen in de geleerde lessen die zij hebben opgedaan. Zo detacheren ze innovatieadviseur(s) bij de kleinere zorgorganisaties in de regio, om zo deze lessen en kennis breder te delen. Jeroen vertelt over de eerste resultaten van het SET-project en de belangrijkste geleerde lessen. En wil je als zorgorganisatie ook aan de slag met e-health? Jeroen zal zijn tips met je delen.

Cecile Stallenberg (Dichterbij)

In de Provincie Limburg hebben acht organisaties in de gehandicaptensector het initiatief genomen om samen te werken op vraagstukken die de zorg bezighouden. Maar hoe maak je zo’n samenwerking werkend? Cecile Stallenberg, bestuurder bij zorgorganisatie Dichterbij, vertelt over deze samenwerking. Wat zijn de vraagstukken waaraan gewerkt wordt? Ze geeft daarbij ook een inkijk in het proces: wat zijn de geleerde lessen om de samenwerking werkend te maken?

Wat ga ik doen?

Moderator Peggy Goris, Programmamanager innovatie bij Zorg aan Zet – Zorgnet Limburg, heet je van harte welkom en zal je meenemen in de wereld van regionale samenwerking in regio zuid. Het eerste uur luister je naar de inspirerende verhalen van de sprekers en kun je je vragen stellen. Daarna is het tijd voor discussie. De sprekers nemen dan samen de tijd om vragen uit het publiek of van Peggy te beantwoorden. Vanaf 17.00 uur wordt de netwerkborrel geopend en heb je tijd om andere zorginnovatoren, zorgprofessionals en zorgvernieuwers te ontmoeten en kennis uit te wisselen.

Enthousiast? Schrijf je in!

Meld je hier aan voor dit innovatiecafé. Na aanmelding ontvang je een bevestiging in je mailbox. Hier vind je alle praktische informatie. Let op: deze mail kan in je spambox terechtkomen.

Hopelijk tot 28 februari!

]]>
news-9341 Wed, 18 Jan 2023 13:27:22 +0100 Schrijf je nu in voor de Slimme Zorg Estafette 2023 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/schrijf-je-nu-in-voor-de-slimme-zorg-estafette-2023/ Op 6 februari start de Slimme Zorg Estafette (SZE) 2023. Vanuit de programma's Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), Zorg voor innoveren (Zvi) en Active and Assisted Living (AAL) worden ervaringen en geleerde lessen rondom e-health, zorginnovatie en digitale zorg gedeeld. Welke activiteiten mag jij niet missen? Wij zetten hieronder 4 interessante bijeenkomsten, in elke regio één, voor jou op een rijtje. Alle activiteiten zijn gratis te volgen. Dus schrijf je snel in! Webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’

Regio oost: 9 februari 9.00-10.00 

In dit webinar krijg je inzicht op welke wijze je de veranderkracht van jouw team of organisatie kunt vergroten. Een belangrijke uitdaging als je aan de slag bent met de implementatie van innovatieve werkwijzen en digitale zorg. We zoomen hierbij in op hoe je medewerkers, patiënten en cliënten op een goede manier mee kunt nemen. Hoe voer je een goed gesprek over de beoogde verandering? Maar ok hoe ga je om met signalen van weerstand?  Aan de hand van praktijkvoorbeelden vanuit SET-up, Vliegwiel, WZW en Regioplus krijg je handige tips en tricks waar je zelf mee aan de slag kunt.

Inschrijven kan via deze link


Inspiratiesessie: wat kun je in zorg en welzijn met data?

Regio west: 15 februari 9.30-10.30

Slimmer werken in zorg en welzijn door het gebruik van data? Dat kan zeker! In deze inspiratiesessie maak je kennis met een aantal inspirerende voorbeelden. We gaan in op de aanpak vanaf de start en wat het oplevert. Data kan helpen met het anders organiseren van zorg en welzijn, maar dat gebeurt alleen als je er ook iets mee DOET. Deze sessie is onderdeel van een serie over datagedreven werken en wordt georganiseerd door VitaValley, Vliegwiel, Sigra en RegioPlus.

Inschrijven kan via deze link

Sessie ‘Slimme Zorg #HoeDan?! Lessen over technologie voor zorg en ondersteuning’

Regio noord: 23 februari 13.00-14.30

In het Slimste Huis in Alkmaar gaan we in gesprek met een aantal innovatoren die ieder op een eigen manier bijdragen aan de gezondheid van mensen. Vernieuwers in de zorg delen geleerde lessen, uitdagingen en slimme oplossingen van de afgelopen jaren. Één van die organisaties is VVT-organisatie Evean, die SET-subsidie ontving voor het opschalen van elektronische toendienregistratie van medicatie. Hierbij trok Evean niet alleen op met andere zorgorganisaties, maar ook met apotheken in de regio Noord-Holland. Je kunt je voorstellen dat ook hier veel waardevolle lessen geleerd zijn. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je in en woon de sessie digitaal óf fysiek bij.

Inschrijven kan via deze link

Innovatiecafé regionale samenwerking zuid

Regio zuid: 28 februari 14.30-18.00

Het innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl is dit keer in Tilburg. Vier sprekers uit de regio delen hun ervaringen met regionale samenwerking. Hoe pak je dat aan? Met welke knelpunten moet je rekening houden? Wat kunnen we van hen leren? Eén van deze organisaties die deze vragen zal beantwoorden is Brabantzorg. Zij ontvingen SET-subsidie voor het opschalen van beeldschermzorg. Inmiddels heeft Brabantzorg dus al veel geleerd over opschaling van e-health. Daarbij is zij koploper in de regio en ziet het als haar ‘plicht’ ziet om kleinere (zorg)organisaties in de regio mee te nemen in de geleerde lessen die zij hebben opgedaan. Meer info over het programma vind je hier.

Inschrijven kan via deze link

Bekijk alle activiteiten van de SZE op de website: www.slimmezorgestafette2023.nl

]]>
news-9324 Thu, 12 Jan 2023 12:07:48 +0100 Onderzoekers willen meer aandacht voor broers, zussen en kinderen van mensen met een beperking https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoekers-willen-meer-aandacht-voor-broers-zussen-en-kinderen-van-mensen-met-een-beperking/ Het gezinsleven verdient meer aandacht in onderzoek naar kwaliteit van leven van naasten van mensen met een beperking. Dat is de conclusie van onderzoek van het Nivel in samenwerking met twee Academische werkplaatsen. Nu blijft het welzijn van broers, zussen en kinderen nog vaak onderbelicht.  

De laatste jaren richt onderzoek in Nederland zich steeds meer op de kwaliteit van leven van naasten van mensen met een beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouders, partners, broers en zussen. Naast het welzijn van de individuele naasten is er ook steeds meer aandacht voor het gezinsleven, de ondersteuningsbehoefte van alle gezinsleden en het regelen van zorg. Moeders en partners zijn vaak de naasten die betrokken worden in onderzoek, terwijl anderen – zoals broers, zussen en kinderen – onderbelicht blijven. En juist ook die naasten verdienen aandacht in onderzoek, aldus het Nivel in samenwerking met twee Academische werkplaatsen.

Meer aandacht voor gezinsleven

Een gezinslid met een beperking heeft effect op het leven van alle gezinsleden. In recente studies is er dan ook meer aandacht gekomen voor het gezinsleven als geheel. Zo is de werksituatie van ouders bij het onderzoek betrokken, evenals het optreden van spanningen tussen gezinsleden, veranderingen in de taakverdeling tussen partners en de extra verantwoordelijkheden die kinderen in het gezin krijgen. De resultaten van deze studies roepen op hun beurt de vraag op van de noodzaak van het bieden van ondersteuning van individuele gezinsleden en van het gezin als geheel. Er zijn nog niet veel studies over het gezinsleven in specifiek eenoudergezinnen en samengestelde gezinnen waarbij een gezinslid een beperking heeft. Toekomstig onderzoek zou zich hier op kunnen richten.

Meer lezen over het onderzoek?

Lees meer over het onderzoek op de website van het Nivel. Daar is ook een link naar het volledige rapport.

 

]]>
news-9308 Wed, 04 Jan 2023 16:05:39 +0100 Nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching richt zich op thuiswonende ouderen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-ronde-implementatie-en-opschalingscoaching-richt-zich-op-thuiswonende-ouderen/ De succesvolle regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren krijgt een aangepast vervolg. Op 28 februari 2023 opent een nieuwe ronde, specifiek gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). In het najaar van 2023 is een tweede ronde gepland. De nieuwe regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen. De regeling opent op dinsdag 28 februari om 14.00 uur. Binnenkort vind je op deze website of op Zorg voor innoveren meer informatie over voorwaarden en wijze van indienen, en over de latere najaarsronde.

De subsidieregeling

Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is bedoeld voor zorgaanbieders of ontwikkelaars van een zorginnovatie die ondersteuning zoeken bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Met deze subsidie kunnen zij een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. De coach geeft advies bij de implementatie en opschaling die nodig is om de innovatie verder te brengen in de praktijk van thuiswonende ouderen.
In deze ronde is een miljoen euro beschikbaar: per aanvrager maximaal € 10.000 inclusief eventueel btw met een maximale looptijd van 6 maanden.

Wat zijn voorbeelden van aanvragen?

De aanvragen van deze regeling zijn initiatieven die gaan over het implementeren of opschalen van slimme digitale zorg binnen een organisatie. Het kan ook een aanvraag zijn van een innovator die zijn innovatie verder wil ontwikkelen. Denk ook aan regionale samenwerkingen. Voorbeelden daarvan zijn:

WOZO

Het programma WOZO bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten om ervoor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst blijft passen bij wat ouderen willen. Daarnaast draagt het bij aan ondersteuning waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Om er op deze manier voor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst goed georganiseerd kan worden. De regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is een van de instrumenten die WOZO mogelijk maakt.

]]>
news-9301 Mon, 02 Jan 2023 14:40:21 +0100 Bezoek jij ons 30 januari op het ICT&health congres? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/bezoek-jij-ons-30-januari-op-het-icthealth-congres/ Kom jij naar onze sessie en stand op het ICT&health congres? Meld je dan aan op de website. Rondetafel

E-health een duurzame plek geven in de zorg: hoe pak je dat aan? Hierover gaan experts uit het bedrijfsleven, de zorg en de verzekeringswereld in gesprek. Zij delen hun verhalen en ervaringen tijdens een rondetafelsessie op 30 januari op het ICT&health congres. Alle stappen in het proces komen daarbij aan bod: van het ontwikkelen van digitale oplossingen tot de implementatie en borging ervan in de praktijk.

Onze sprekers zijn onder andere: Suzanne Verheijden, Bas Mourik, Paul Haarman, Charlotte Poot, Henk Herman Nap.

Schrijf je in voor deze sessie: ‘E-health: de reis van idee tot duurzame implementatie’ om 14.10 uur en laat je inspireren.

Bezoek ons bij de ZonMw-stand

Onze experts staan je graag te woord bij de stand. Zien we je daar? Meld je aan op de website van ICT&health.

]]>
news-9293 Thu, 29 Dec 2022 11:11:33 +0100 Wat hebben we dit jaar geleerd over implementatie en opschaling van e-health? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/wat-hebben-we-dit-jaar-geleerd-over-implementatie-en-opschaling-van-e-health/ Zorgpersoneel meenemen, ouderen begeleiden en de bekostiging regelen: allemaal uitdagingen die komen kijken bij de inzet van e-health. De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) stond – met een korte pauze – open van 2019 tot 2022. Inmiddels is er dus al veel geleerd over opschaling en implementatie van e-health. We zetten de meest voorkomende geleerde lessen, uitdagingen én goede voorbeelden van oplossingen voor je op een rij! Hoe krijg je mensen in de organisatie mee?

Wat misschien wel de grootste les is van e-health-implementatie, is dat de meeste tijd en energie niet gaat naar het implementeren van technologie. Veel meer tijd en energie gaat uit naar het veranderkundige traject, ofwel de sociale innovatie, mensen meekrijgen. Gek genoeg zijn sommige zorgpersoneelsleden bijvoorbeeld nog steeds bang voor het verliezen van hun baan. Niets is minder waar. Het is juist zo dat als er niets gebeurt, het huidige zorgsysteem niet meer houdbaar is. E-health biedt daar een oplossing.

Een ander aspect dat meespeelt is dat sommige mensen de meerwaarde van e-health onvoldoende inzien. Deze mensen tóch enthousiast maken is dan een uitdaging. Daarnaast verschilt het per persoon hoe makkelijk diegene zich digitale vaardigheden eigen maakt. Zo kunnen leeftijd, (culturele) achtergrond en/of analfabetisme een rol spelen. Het is belangrijk om deze mensen goed mee te nemen en rustig aan bekend te maken met de e-health toepassing. Lees in dit artikel 5 tips voor het ondersteunen van medewerkers.

Leren werken met e-health combineren met het zorgwerk

Een veelgehoorde uitdaging is de minimale tijd dat zorgpersoneel heeft om zich bezig te houden met implementatie en opschaling van e-health. En dat terwijl e-health toepassingen uiteindelijk tijd besparen. Vaak zijn er frustraties in het begin omdat zorgverleners hun zorgwerk moeten combineren met het eigen maken van e-health. Dingen werken dan vaak nog niet optimaal, of mensen weten nog niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. Gelukkig zijn er inmiddels al mooie voorbeeldcasussen die bewijzen dat e-health op den duur écht kostbare personeelstijd bespaart: Carinova, Rivas, Zorgcirkel.

ICT-systemen zorgen soms voor belemmeringen

Het implementeren en opschalen van e-health vraagt om een goede ICT-infrastructuur. De e-health toepassingen moeten kunnen communiceren met bijvoorbeeld tablets, mobiele telefoons en andere devices. Sommige zorgorganisaties zijn hier nog niet voldoende op ingesteld. Daarom is het van belang om eerst de ICT-structuur goed in te richten, voordat je aan de slag gaat met e-health. Lees meer over ICT en infrastructuur op de website van Actiz.

Zorgen voor een duurzame implementatie na de SET

Je hebt drie jaar SET-subsidie gehad en grote stappen gemaakt met e-health. Maar dan houdt de subsidie op en moet jouw zorgorganisatie het zelf gaan doen. Structurele bekostiging blijft een uitdaging. Ondanks dat er steeds meer reguliere bekostigingsmogelijkheden van bewezen technologie beschikbaar zijn, blijven zorgorganisaties worstelen met het maken van goede contractafspraken. Zorgverzekeraars zijn echter bereid om ook maatwerkoplossingen te maken. Het is dus belangrijk om het gesprek hierover te blijven voeren met alle partijen. Enerzijds om bekostigingsafspraken voor de eigen instelling te krijgen. Anderzijds ook om steeds meer bewijslast en dus reguliere bekostigingskansen met elkaar te realiseren. Deze wegwijzer bekostiging digitale zorg 2023 helpt je op weg.

Het digivaardig maken van cliënten

Naast dat het zorgpersoneel moet leren werken met e-health, moeten de cliënten zelf dat ook. Vaak hebben zorgorganisaties te maken met een wat oudere doelgroep. Voor ouderen is het lastiger te leren omgaan met digitale middelen, omdat zij er vaak niet mee opgegroeid zijn. Toch is het belangrijk om vooral naar het individu te kijken, het is niet ‘one-size fits all’. Neem rustig de tijd om cliënten te laten wennen aan nieuwe mogelijkheden, zoals dat gebeurt met de Uitprobeerdienst Dalfsen. Deze biedt ouderen de mogelijkheid om slimme technologie uit te proberen en er zo achter te komen welke oplossing bij hun behoefte en situatie past. Voor je het weet wil de oudere niet meer zonder!

Herken jij bovenstaande drempels? Laat je er niet van weerhouden om tóch aan de slag te gaan met e-health. Veel organisaties zijn je al voorgegaan en er zijn inmiddels al veel successen behaald. Samen leren we elke dag bij en werken we toe naar een toekomstbestendige zorg.

Meer tips en inspiratie opdoen?

Als je nog meer wilt lezen over tips, successen, uitdagingen en praktijkverhalen, ga dan naar www.zonmw.nl/set-resultaten of https://vitavalley.nl/kennisdeling/set-up/. Als je vragen hebt over een bepaald onderwerp, kun je altijd even contact opnemen met de zorgorganisatie die er al ervaring mee opgedaan heeft. Vaak helpen deze zorgorganisaties graag. Ook is er het SET-up ondersteuningsprogramma, de interne community voor organisaties die SET-subsidie ontvangen. Lees het artikel in Smarthealth over 3,5 jaar SET-up.

]]>
news-9247 Mon, 19 Dec 2022 08:00:00 +0100 Programmacommissie komt tot definitief advies over te financieren ME/CVS-projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/programmacommissie-komt-tot-definitief-advies-over-te-financieren-mecvs-projecten/ De programmacommissie van het onderzoeksprogramma ME/CVS is tot een definitief advies gekomen over de projecten en consortia die volgens hen financiering voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS zouden moeten krijgen. Dit gebeurde tijdens een extra ingelaste commissievergadering, die begin december plaatsvond. Het advies van de commissie moet nog definitief worden gemaakt door het ZonMw-bestuur. Zodra het bestuur het besluit heeft genomen en de benodigde administratieve handelingen zijn verricht, wordt bekend gemaakt welke projecten en consortia (samenwerkingsverbanden) van start zullen gaan. In dit bericht leggen we uit hoe het proces tot nu toe gelopen is en hoe de verdere planning eruit ziet.

Op deze pagina leggen we uit hoe de standaard subsidieprocedure bij ZonMw werkt.

Extra vergadering zorgt voor verschoven planning

De planning voor de communicatie over de projecten is verschoven naar april 2023. Dit komt omdat er een extra vergadering nodig was om tot een definitief advies te komen. Eerder was de verwachting dat er in januari 2023 over de startende projecten kon worden gecommuniceerd. ‘Dit is helaas de derde keer dat er sprake is van vertraging,’ vertelt Simone van Montfort, die Sabine de Jong opvolgt als senior programmamanager bij het onderzoeksprogramma. ‘De eerste keer werd de deadline van de subsidieoproep verschoven omdat aanvragers meer tijd nodig hadden, de tweede keer werd de planning aangepast vanwege problemen bij ZonMw. Nu verschuift de planning omdat er een extra vergadering nodig was om tot een definitief advies te komen.’

Van Montfort: ‘De vertraging is voor iedereen een flinke tegenslag, maar nog wel het meest voor patiënten met ME/CVS. Veel van hen zijn ernstig ziek en bevinden zich in een benarde, uitzichtloze situatie. We beseffen ons dat zij reikhalzend uitkijken naar biomedisch onderzoek dat hen perspectief biedt. De opgelopen vertraging lijkt voor sommigen bescheiden en te overzien, maar we realiseren ons dat dit voor patiënten en hun naasten heel anders voelt.'

Consortia versus deelonderzoeken: een lastig dilemma

Toch was de extra vergadering nodig om een besluit te kunnen nemen. Van Montfort legt uit: ‘De programmacommissie moest bij de beoordeling een ingewikkelde puzzel leggen. Na sluiting van de subsidieronde bleek namelijk dat er meer aanvragen waren binnengekomen dan ZonMw met de voor deze ronde beschikbare 10 miljoen euro kan financieren. Dat is op zich geen verrassing, want dat gebeurt veel vaker. Maar waar het bij subsidieoproepen met op zichzelf staande projectaanvragen makkelijker is om te kiezen welke projecten afvallen, bleek dat binnen deze ronde veel lastiger te zijn.’

Aanvragers hebben zowel voorstellen voor consortia als voor deelprojecten ingediend, die onder de consortia vallen. Dat leverde lastige dilemma’s op. ‘Aan de ene kant wil de commissie graag 1 of meer consortia financieren, die gaan bouwen aan de hoognodige infrastructuur voor ME/CVS-onderzoek in Nederland. Maar tegelijkertijd wil de commissie ook zo veel mogelijk deelprojecten financieren waarin daadwerkelijk onderzoek wordt verricht. Het was dus zoeken naar een balans tussen die twee afwegingen, en dat alles binnen de voor deze ronde beschikbare 10 miljoen euro.’

Extra beoordelingsvergadering voor een gedragen besluit

Voor ZonMw is het heel belangrijk dat de meerderheid van de programmacommissie achter het te nemen besluit staat. Daarom is, zoals hierboven vermeld, besloten een extra vergadering in te plannen. Daarnaast waren er nog aanvullende vragen over een aantal projecten vóór een definitief besluit kon worden genomen. Deze vragen zijn aan de aanvragers voorgelegd (‘aanvullend wederhoor’) en de informatie uit dit wederhoor is in de commissievergadering meegenomen. ‘We wisten dat een extra vergadering voor nóg meer vertraging zou kunnen zorgen, maar deze was echt nodig om tot een meerderheidsbesluit te kunnen komen. Dat besluit ligt er nu; daarmee kunnen we weer verder.’

Het verdere proces

Het oordeel van de programmacommissie is een advies aan het bestuur van ZonMw, dat het uiteindelijke besluit neemt. Zodra het ZonMw-bestuur het besluit heeft genomen gaat het programmateam van ZonMw de honorerings- en afwijzingsbrieven voor alle aanvragers schrijven, in afstemming met onder andere de voorzitter van de programmacommissie. Als de brieven klaar zijn moeten deze voor verzending gecontroleerd en uiteindelijk getekend worden. De verzending vindt uiterlijk in februari 2023 plaats.

Zodra de brieven verzonden zijn moet een aantal administratieve handelingen worden verricht voordat de uitslag van de subsidieronde officieel bekend gemaakt kan worden. Zo moeten projectleiders akkoord gaan met de subsidievoorwaarden van ZonMw en moet er een publiekssamenvatting aangeleverd worden, die gebruikt kan worden voor op de ZonMw-website. De ervaring leert dat dit veel tijd van projectleiders vraagt. Daarom krijgen zij hiervoor 4 weken de tijd.

Als alle samenvattingen en formulieren binnen zijn kan worden gecommuniceerd over de projecten die gaan starten. Van Montfort: ‘We verwachten uiterlijk in april 2023 bekend te kunnen maken welke projecten en consortia van start gaan, maar we zetten alles op alles om dat moment te vervroegen.’

Het proces in het kort

 • Schrijven, controleren en ondertekenen besluitbrieven (december 2022 en januari 2023)
 • Verzending besluitbrieven aan aanvragers (uiterlijk februari 2023)
 • Aanleveren projectsamenvattingen en akkoord op subsidievoorwaarden (februari en maart 2023)
 • Bekendmaking gehonoreerde projecten en consortia (uiterlijk april 2023)

Evaluatie

Gedurende het proces zijn er meerdere onverwachte obstakels op het pad gekomen. Van Montfort: ‘Om fouten in de toekomst te voorkomen gaan we het proces begin 2023 goed evalueren. Dit doen we samen met de programmacommissie, de leden van de klankbordgroep en de vier betrokken patiëntenorganisaties. De lessen die we daar uit trekken nemen we mee in het vervolg van het 10-jarige programma.’

Contact

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Dan kunt u contact opnemen met het programmateam door een e-mail te sturen naar mecvs@zonmw.nl Voor meer informatie over het programma kunt u terecht op www.zonmw.nl/mecvs

 

]]>
news-9257 Fri, 16 Dec 2022 13:43:23 +0100 Onderzoekers: deel je resultaten op het congres Focus op Onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoekers-deel-je-resultaten-op-het-congres-focus-op-onderzoek/ Op donderdag 15 juni 2023 vindt de achtste editie van het congres Focus op Onderzoek plaats in de Eenhoorn in Amersfoort, onder het motto: ‘samen impact realiseren’. Het congres wordt georganiseerd door de Kenniscoalitie Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het hoofdthema is ‘samen impact realiseren’. Binnen het programma onderscheiden we drie lijnen: gezondheid, gedrag en participatie. Het hoofdthema en de drie lijnen komen uitgebreid aan bod tijdens het plenaire programma maar ook tijdens de deelsessies. In de voorbereiding van het congres nemen we expliciet het ervaringsperspectief mee omdat ook mensen met een beperking welkom zijn. Omdat onderzoek gericht op mensen met (verstandelijke) beperkingen om een duurzame gelijkwaardige samenwerking vraagt tussen alle betrokkenen uit de werelden van beleid, praktijk en onderzoek, is er tijdens het congres ook voldoende ruimte voor onderlinge kennismaking en uitwisseling.

Meld jouw bijdrage aan! 

Ben je onderzoeker of ben je op een andere manier betrokken bij onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking? Het congres Focus op onderzoek biedt een podium om (resultaten van) toonaangevend en/of vernieuwend onderzoek voor het voetlicht te brengen. Je hebt de keuze uit verschillende soorten bijdragen, zoals een presentatie, een mini symposium, een interactieve workshop, iets ‘out of the box’ of een posterpresentatie. De kosten bedragen € 50,- per bijdrage, dit is inclusief toegang voor 1 persoon.  Je kunt jouw bijdrage uiterlijk woensdag 25 januari 2023 indienen via deze link.

Meer informatie

Voor meer informatie over het congres verwijzen we je graag naar onze agenda.

]]>
news-9238 Mon, 12 Dec 2022 10:13:45 +0100 Van kennis hebben naar kennis delen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/van-kennis-hebben-naar-kennis-delen/ Bij ZonMw staan we voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen ongeacht ziekte of beperking mee kan doen. De weg naar inclusie is verre van makkelijk, maar clusterhoofd Martijn da Costa ziet gelukkig steeds meer lichtpuntjes op de route. In dit bericht deelt hij zijn observaties, vertelt hij meer over wat ZonMw op het gebied van inclusie doet én kijkt hij vooruit naar het komende jaar. 'Ik werk al een groot deel van mijn leven met veel plezier in de gehandicaptensector. Nu ik de 60 ruim gepasseerd ben, durf ik wel te stellen dat de houding naar mensen met een beperking verandert en verbetert. Er zijn veel mooie stappen voorwaarts gezet – de ondertekening van het VN-verdrag Handicap, de toegankelijkheid van het openbaar vervoer – maar één van de mooiste gebeurtenissen vond wat mij betreft heel recent plaats. Maar ik zeg het eerlijk: het inclusief maken van de samenleving is en blijft een taai proces.

In dit taaie proces zijn er gelukkig wel opvallende lichtpunten. Eén van die positieve gebeurtenissen vond recent plaats. Op 23 november werd namelijk de nieuwste lichting astronauten van de European Space Agency (ESA) bekendgemaakt. Tussen die 5 mensen zit John McFall, een Brit die de geschiedenisboeken in zal gaan als de eerste astronaut met een lichamelijke beperking. Eerlijk is eerlijk, McFall is nog niet daadwerkelijk in de ruimte geweest, maar dat hij als één van de ruim 22.000 kandidaten door de ESA is geselecteerd, is voor mij het bewijs dat de samenleving meer inclusief en out of the box gaat denken en vooral doen. "The sky is the limit", de mogelijkheden zijn onbegrensd, letterlijk!

Bewust van wat er wél kan

Toch is er nog heel wat werk te verzetten, zo blijkt ook uit de meest recente monitor van het College voor de Rechten van de Mens over de uitvoering van het VN-verdrag Handicap in Nederland. De samenleving kan nog een heel stuk inclusiever en daar dragen wij als ZonMw graag ons steentje aan bij. Dat doen we door binnen onze programma’s en projecten de ontwikkeling en het delen van kennis te financieren. Die kennis geeft mensen met een ziekte of beperking handvatten om zélf richting te geven aan hun leven. En, niet onbelangrijk: die kennis maakt anderen bewust van wat wél kan als je een ziekte of beperking hebt.

Tijd voor actie

Dat kennis en inclusie hand in hand gaan bleek afgelopen voorjaar tijdens de talkshow ‘Samen vooruit’. Die organiseerde ZonMw ter ere van het 5-jarig bestaan van het VN-verdrag Handicap in Nederland. De gasten aan de talkshowtafel gingen met presentatoren Gijs Wanders en Mari Sanders in gesprek over de rol van kennis bij de uitvoering van het VN-verdrag. Hun conclusie? Het gaat al best goed, maar het kan nog een heel stuk beter. Of zoals Mari zo mooi zei: ‘De bewustwording is er, dus nu is het tijd voor actie.’

‘Delen’ is het nieuwe ‘hebben’

Die actie betekent voor ons bij ZonMw: kennis zo veel mogelijk delen met anderen. Want kennis ontwikkelen is leuk, maar je bereikt er pas echt iets mee als je het verder deelt. ‘Delen’ is dus het nieuwe ‘hebben’, zou Johan Cruijf zomaar gezegd kunnen hebben. En dat delen, dat hebben we gedaan in 2022. Bijvoorbeeld door in onze nieuwsbrieven stil te staan bij de thema’s uit het VN-verdrag Handicap, zoals politieke participatie en sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Maar ook door bijeenkomsten te organiseren waarop kennisdeling centraal stond, zoals een Ontmoetingsdag over leven met een zintuiglijke beperking en een inspiratiemiddag over de verbinding met het onderwijs.

Dat kennis delen loont wordt trouwens mooi bewezen in het project Musi-CI, waarin een muziektraining voor mensen met een cochleair implantaat (CI) is ontwikkeld. De drijvende kracht achter het project, Joke Veltman, is zelf CI-drager en ondervond aan der lijve wat ervoor nodig is om als CI-drager weer van muziek te kunnen genieten. Die kennis deelde ze met anderen, werkte ze uit tot een succesvolle training. En dat leverde haar begin dit jaar een ZonMw Parel op.

Uitdagingen voor het nieuwe jaar

Ook komend jaar gaan we door met ontwikkelen en delen van bestaande en nieuwe kennis. Voor patiënten met ME/CVS wordt 2023 een jaar om naar uit te kijken; dan gaan namelijk de eerste consortia en projecten van start die biomedisch onderzoek naar ME/CVS gaan verrichten. Daarnaast gaat het programma Gewoon Bijzonder afronden. Dat programma heeft veel kennis opgeleverd over mensen met een verstandelijke beperking en over mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Komend jaar zal die kennis, nog meer dan anders, met de mensen worden gedeeld die daarmee aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld tijdens het congres Focus op Onderzoek, dat we in juni organiseren.

Natuurlijk staan er, los van ZonMw, nog meer uitdagingen op stapel. Zo zijn er in maart 2023 weer verkiezingen. Er wordt gelukkig steeds beter rekening gehouden met de toegankelijkheid van stemlokalen, maar hoe toegankelijk is het spreekgestoelte in het Provinciehuis of in de Eerste Kamer als je een beperking hebt? Ook de tekorten in de zorg zullen volgend jaar een belangrijk thema zijn. Die worden ook in de gehandicaptensector gevoeld en steeds vaker klinkt de opmerking dat technologie één van de middelen is waarmee de druk op het zorgpersoneel verlicht kan worden. ZonMw doet veel op het gebied van e-health in de zorg, dus het ligt voor de hand dat we daar komend jaar veel op gaan doen. Daarover houden we u uiteraard op de hoogte.

In de tussentijd wens ik u fijne feestdagen en een voorspoedig, inspiratievol en liefdevol nieuwjaar toe. Mijn hoop is dat ook in 2023 zal blijken dat "the sky the limit" is, ook voor mensen met een ziekte of beperking.'

Namens alle collega’s van het cluster Gehandicapten en Chronisch zieken,

Martijn da Costa, clusterhoofd

]]>
news-9224 Wed, 07 Dec 2022 10:42:08 +0100 Wegwijzer bij kanker geeft inzicht in aanbod ondersteuning https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/praktijkvoorbeelden/wegwijzer-bij-kanker-geeft-inzicht-in-aanbod-ondersteuning/ De digitale Wegwijzer bij kanker helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van informatie over allerlei vormen van ondersteuning. ZonMw ondersteunde dit project vanuit het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek. Van aanpak tot toekomstperspectief: lees het interview met initiatiefnemer Michel Daenen.