De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Veel vluchtelingen hebben ernstige trauma’s opgelopen. Daarom maakt ZonMw zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte projecten op het gebied van psychosociale zorg en ondersteuning voor vluchtelingen.

Uitgelicht

Zijn traumagerichte interventies effectief bij vluchtelingenkinderen?

‘We hopen op resultaten die duidelijk maken of en op welke manier traumagerichte interventies effectief zijn, bij kinderen tussen de 8 en 18 jaar, die met één of beide ouders zijn gevlucht’, aldus Trudy Mooren, projectleider.

We spraken haar

Bijpraten met Isabel Wagemakers

Isabel Wagemakers, projectleider van 7ROSES: een laagdrempelige empowerment methodiek voor statushouders met psychosociale problemen in Nederland, vertelt onder andere over haar project en het belang van (psychosociale) zorg voor vluchtelingen.

Lees het interview

Lopende en afgeronde projecten

Vanuit  het  ZonMw-programma Zorg voor Vluchtelingen zijn in totaal 22 onderzoeks- en praktijkprojecten gefinancierd. De projecten zijn gericht op het verbeteren van psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders.

Bekijk de projecten

Publicaties

Bent u op zoek naar praktische handreikingen of inspirerende voorbeelden? Bekijk het overzicht van publicaties over zorg voor vluchtelingen.

Bekijk de publicaties

Programma Zorg voor vluchtelingen

De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het programma Zorg voor vluchtelingen wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.

Programma Zorg voor vluchtelingen

Contact

Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Programmamanager

+31 70 349 50 99
ggz@zonmw.nl
Portretfoto Miranda van Duijn

Miranda van Duijn

Programmamanager

+31 70 349 53 65
ggz@zonmw.nl
Sandra Cijntje-Hendriks

Sandra Cijntje-Hendriks

Clusterassistent

+31 70 349 52 79
ggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website