Mobiele menu

Secondary prevention of familial colorectal cancer (FCC)

Projectomschrijving

Familieleden van patiënten met dikkedarmkanker hebben meer kans op deze ziekte. Vooral personen met één eerstegraads familielid hebben een verhoogde kans op dikkedarmkanker (colorectaal carcinoom, CRC). Bij dat eerstegraads familielid moet de CRC dan voor het 50ste jaar zijn vastgesteld. Ook personen met twee eerstegraads familieleden met CRC (ongeacht de leeftijd) lopen meer risico. De sterfte als gevolg van CRC is 2-3% in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. Daarom lijkt periodiek onderzoek van deze risicogroep gerechtvaardigd. De screening kan plaatsvinden via colonoscopie, een onderzoek van de darmwand via een kijkbuis.

De FACTS-studie wil duidelijkheid verkrijgen over de meest geschikte controlefrequentie. FACTS verzamelt gegevens van 650 mensen die een colonoscopie hebben gehad en die elke 3 jaar of 6 jaar opnieuw een colonoscopie krijgen. Met deze gegevens kan bovendien het ziektebeeld van CRC en de kosteneffectiviteit van colonoscopie worden vastgesteld.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Dikkedarmkanker (colorectaal carcinoom, CRC) is een veel voorkomend gezwel dat jaarlijks bij ruim 8000 mensen in Nederland wordt ontdekt. Familieleden van patiënten met colorectaal carcinoom hebben een verhoogd risico om ook CRC te ontwikkelen. Dit geldt met name voor personen met één eerstegraads familielid met CRC dat is vastgesteld voor de leeftijd van 50 jaar en voor personen met twee eerstegraads familieleden met CRC, ongeacht leeftijd van vaststellen (relatief risico: 4-6 ten opzichte van personen zonder verwanten met CRC). Op grond van de berekende sterfte als gevolg van colorectaal carcinoom in de leeftijdsklasse van 45-65 jaar (sterfte: 2-3%), lijkt periodiek onderzoek van deze risicogroep gerechtvaardigd. Consensus bestaat reeds om deze doelgroep te screenen middels colonoscopie. Echter de frequentie van screening is nog niet duidelijk.Het belangrijkste doel van de FACTS-studie is om duidelijkheid te verkrijgen over de beste controletermijn van colonoscopie in bovenstaande risico groep. Door gegevens te verzamelen van 650 mensen die een colonoscopie hebben gehad (in ziekenhuis in de buurt) en vervolgens of iedere 3 jaar, of iedere 6 jaar opnieuw een colonoscopie ondergaan, zijn er voldoende gegevens beschikbaar om een uitspraak te doen over de meest geschikte controlefrequentie.De andere doelstellingen van de FACTS-studie zijn de volgende:1) Evalueren opbrengst colonoscopie in vergelijking met een controle groep;2) Identificeren van pathologische kenmerken van poliepen vastgesteld bij de eerste colonoscopie die de bevindingen bij de volgende scopie kunnen voorspellen;3) Evalueren associatie van omgevingsfactoren (voeding) en de ontwikkeling van adenomen;4) Kosteneffectiviteit van het onderzoek berekenen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
22000075
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2002
2013
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.F.A. Vasen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren