Mobiele menu

Kennissynthese Ouderen en het zelfgekozen levenseinde

Projectomschrijving

Kennissynthese: Ouderen en het zelfgekozen levenseinde
 
Vraagstuk De problematiek rond ouderen met een wens hun leven te beëindigen staat al jaren op de publieke agenda. Daarbij worden begrippen niet altijd eenduidig gehanteerd en is er sprake van kennisversnippering. Voor hulp bij levensbeëindiging moet volgens de wet sprake zijn van ondraaglijk lijden bij een medisch classificeerbare aandoening. Wat is er bekend over doodswensen en wat kenmerkt het publieke debat?

Onderzoek
In het publieke debat gaat het bij de bedoelde wens tot levensbeëindiging om de term 'voltooid leven'. In een literatuuronderzoek is nagegaan welke kennis er over dit onderwerp voorhanden is.

Uitkomst Ongeveer 1 op de 7 ouderen heeft 'wel eens' doodswensen of –gedachten en 1 op de 30 ouderen heeft een actuele wens, bijvoorbeeld vanwege eenzaamheid. De meeste ‘voltooid leven-verzoeken’ worden door artsen afgewezen; ook artsenorganisatie KNMG is niet voor hulp bij levensbeëindiging zonder onderliggende aandoening. Intussen willen wel steeds meer Nederlanders zelf beschikken over het eigen doen en laten.

Verslagen


Eindverslag

Voor hulp bij levensbeëindiging binnen de Wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding is het noodzakelijk dat er sprake is van ondraaglijk lijden dat zijn grondslag vindt in een medisch classificeerbare aandoening. Een van de punten van discussie in het debat over de toelaatbaarheid en regulering van levensbeëindiging op verzoek betreft de problematiek van ouderen die een wens tot levensbeëindiging hebben zonder dat daar ondraaglijk lijden als gevolg van een medische aandoening aan ten grondslag ligt. Vaak wordt naar deze problematiek verwezen met de term 'voltooid leven'. In een literatuuronderzoek werd nagegaan welke kennis er over dit onderwerp voorhanden is.

Samenvatting van de aanvraag

De problematiek van ouderen met een wens tot levensbeëindiging staat al vele jaren op de publieke agenda. Daarbij worden begrippen niet altijd eenduidig gehanteerd en is er sprake van kennisversnippering over vele domeinen en disciplines. Met de hier voorgestelde kennissynthese wordt beoogd om ten behoeve van het debat bestaande kennis in kaart te brengen over: 1. de aard en omvang van de groep ouderen die een wens tot levensbeëindiging hebben zonder dat daar ondraaglijk lijden als gevolg van een ernstige medische aandoening aan ten grondslag ligt; 2. het juridische, ethische, politieke, maatschappelijke en medisch-professionele kader voor de omgang met dergelijke wensen; 3. het maatschappelijke klimaat waarin deze wensen ontstaan. Daarnaast worden: 4. de verschillende begrippen die in het veld gebruikt worden voor de groep ouderen met een wens tot levensbeëindiging geïnventariseerd en vergeleken. Het accent bij de verzameling van informatie ligt op wetenschappelijke publicaties, maar waar relevant zal ook ‘grijze’ en vakliteratuur meegenomen worden. De bevindingen uit het literatuuronderzoek worden voorgelegd aan een expertmeeting met juridische, ethische, sociologische/antropologische, politiek-culturele, psychologische, levensbeschouwelijke en medische experts, en vertegenwoordigers van relevante maatschappelijke organisaties. Voor de uitvoering van de kennissynthese is een consortium van onderzoekers met verschillende achtergronden samengesteld. De kennissynthese leidt tot een heldere beschrijving, afbakening en ordening van de problematiek van ouderen met een wens tot levensbeëindiging, tot een omschrijving van de beschikbare kennis over de aard en omvang van deze problematiek, en tot identificatie van relevante lacunes in deze kennis.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095422
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A. van der Heide
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC