Mobiele menu

HET BEGIN VAN GEZOND LEVEN; Effect-evaluatie van interactief Advies-op-Maat voor ouders van jonge kinderen over het bevorderen van veiligheid in combinatie met persoonlijke advisering op het Consultatiebureau

Projectomschrijving

Privé ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 0-4 jaar en een belangrijke bron van morbiditeit en verlies van kwaliteit van leven. Het Erasmus MC heeft een E-Health4Uth (een interactief Advies op Maat Veiligheid module) ontwikkeld,  toegepast in de Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen en met een gerandomiseerde trial (RCT) op effectiviteit geëvalueerd.

In de interventiegroep is een statistisch significante grote afname van onveilig gedrag gerealiseerd met betrekking tot vier hoofdthema's: vallen, vergiftigen, verdrinken en verbranden. Bovendien liet de studie statistisch significante gunstige effect van de interventie zien ten aanzien van dichotome uitkomstmaten (wel veilig versus niet veilig) voor acht verschillende specifieke veiligheidgedragingen van de ouders: traphek boven, traphek beneden; traphek boven en beneden; traphek boven of beneden; veilig bewaren schoonmaakmiddelen; kind nooit alleen in bad; geen hete dranken met kind op schoot; en alleen achterste kookpitten gebruiken.

Ouders en professionals zijn tevreden over E-health4Uth Veiligheid en gaven een hoge waardering voor het consult op het consultatiebureau waarin het Advies op Maat besproken werd.

Producten

Titel: First-Time Parents Are Not Well Enough Prepared for the Safety of Their Infant
Auteur: Mirjam E. J. van Beelen, Tinneke M. J. Beirens, Paul den Hertog, Eduard F. van Beeck, Hein Raat
Titel: Web-Based eHealth to Support Counseling in Routine Well-Child Care: Pilot Study of E-health4Uth Home Safety
Auteur: Mirjam Elisabeth Johanna van Beelen, MSc; Ineke Vogel, Tinneke Monique Jozef Beirens, Gitte Caroline Kloek, Paul den Hertog, Monique Désirée van der Veen, Hein Raat
Titel: Effectiveness of Web-Based Tailored Advice on Parents’ Child Safety Behaviors: Randomized Controlled Trial
Auteur: Mirjam Elisabeth Johanna van Beelen, Tinneke Monique Jozef Beirens, Paul den Hertog, Eduard Ferdinand van Beeck, Hein Raat
Titel: 'BeSAFE', effect-evaluation of internet-based, tailored safety information combined with personal counselling on parents' child safety behaviours: study design of a randomized controlled trial.
Auteur: Mirjam E.J. van Beelen, Tinneke M.J. Beirens, Mirjam K. Struijk, Paul den Hertog, Anke Oenema, Eduard F. van Beeck, Hein Raat
Magazine: BMC Public Health
Titel: Correlates of Unsupervised Bathing of Infants: A Cross-Sectional Study
Auteur: Mirjam E. J. van Beelen, Eduard F. van Beeck, Paul den Hertog, Tinneke M. J. Beirens and Hein Raat

Verslagen


Eindverslag

Aanleiding:
Privé ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 0-4 jaar en een belangrijke bron van morbiditeit en verlies van kwaliteit van leven. In Nederland sterven per jaar 30 0-4 jarigen ten gevolge van een privéongeval. Per jaar worden in Nederland 46.000 0-4 jarigen behandeld op de spoedeisende hulp vanwege een privéongeval. In het Basistakenpakket (2002) is daarom het geven van veiligheidsvoorlichting aan ouders van 0-4 jarigen met de Veiligheidsinformatiekaarten van de Stichting Consument en Veiligheid opgenomen. Deze kaarten zijn goed ingeburgerd op de consultatiebureaus en de effectiviteit ervan wordt enigszins ondersteund. Echter, ondanks de huidige voorlichting worden in Nederland nog te weinig noodzakelijke veiligheidsmaatregelen/gedragingen toegepast door ouders, waardoor jonge kinderen onnodig risico lopen. Verbetering van de effectiviteit van veiligheidsvoorlichting aan ouders op Consultatiebureaus is daarom zeer gewenst.

Doelstelling:
Het doel van dit project was om de resultaten te verzilveren uit een ontwikkelingsproject uit het Gezond Leven programma. In het voorgaande project (# 4010.0033), ‘Het begin van gezond leven’, is succesvol een E-Health4Uth module ontwikkeld en toegepast in de Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen. Het betreft interactief Advies-op-Maat via Internet voor ouders, over de veiligheid van de woning voor hun kwetsbare kind, en met persoonlijke adviezen voor het nemen van veiligheidsmaatregelen.

De onderzoeksvragen waren:

Effect evaluatie

1. Wat zijn de effecten van de interventie ‘E-Health4Uth Veiligheid’ op de veiligheidsgedragingen van ouders en op de gedragsdeterminanten van veiligheidsgedragingen van ouders, in vergelijking met de effecten van ‘Usual care’ (gebruik van generieke veiligheidsinformatie aangeboden volgens het protocol van de Stichting Consument en Veiligheid)?

Proces evaluatie

2. Wat is de blootstelling aan de verschillende elementen van de interventie ‘E-Health4Uth Veiligheid’ en wordt deze toegepast zoals bedoeld, zowel van de zijde van de ouders als van de Jeugdgezondheidszorg professionals; hoe waarderen zij de verschillende elementen van de interventie; wat zijn volgens professionals en managers factoren die implementatie van de interventie bevorderen of belemmeren?

Methoden:
Het design van het onderzoek was een gerandomiseerde trial (RCT), met een baseline meting voorafgaand aan de interventie en een follow-up meting 6 maanden na toepassing van de interventie; er is een interventie conditie (E-Health4Uth, interactief Advies-op-Maat Veiligheid) en een controle conditie (‘Usual care’; Veiligheidsinformatiekaart 1-2 jaar van de Stichting Consument en Veiligheid). De ouder die met het kind het Consultatiebureau bezoekt op de leeftijd van (circa) 11 maanden was de eenheid van randomisatie. Het design kwam overeen met die van de effect-evaluatie van interactief Advies-op-Maat over Veiligheid bij ouders van kinderen van 6-20 maanden oud in de dagelijkse praktijk van de preventieve Jeugdgezondheidszorg in de Verenigde Staten (‘Baby, Be Safe’) door Nansel et al (2002). Vijf organisaties die Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen aanbieden in zowel stedelijke als niet-stedelijke gebieden, werden gekozen voor deelname aan de studie via een open procedure waarbij meerdere organisaties in Nederland worden geïnformeerd over mogelijkheid tot deelname aan de studie. De vijf organisaties hebben deelgenomen met in totaal 30 Consultatiebureauteams. Op basis van toeval (individuele randomisatie) werd bepaald welke ouders behoren tot de interventiegroep en welke ouders horen tot de controlegroep. In de interventiegroep werd E-Health4Uth; interactief Advies-op-Maat Veiligheid voorafgaand aan het Consultatiebureaubezoek aangeboden, en het Advies-op-Maat werd met de ouders besproken door de verpleegkundige op het Consultatiebureau; na circa 4 weken ontvingen de ouders een herhaling van het Advies-op-Maat om de boodschap te versterken. In de controlegroep

Aanleiding:
Privé ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 0-4 jaar en een belangrijke bron van morbiditeit en verlies van kwaliteit van leven. In Nederland sterven per jaar 30 0-4 jarigen ten gevolge van een privé-ongeval. Per jaar worden in Nederland 46.000 0-4 jarigen behandeld op de spoedeisende hulp vanwege een privé-ongeval. In het Basistakenpakket (2002) is daarom het geven van veiligheidsvoorlichting aan ouders van 0-4 jarigen met de Veiligheidsinformatiekaarten van de Stichting Consument en Veiligheid opgenomen. Deze kaarten zijn goed ingeburgerd op de consultatiebureaus en de effectiviteit ervan wordt enigszins ondersteund. Echter, ondanks de huidige voorlichting worden in Nederland nog te weinig noodzakelijke veiligheidsmaatregelen/gedragingen toegepast door ouders, waardoor jonge kinderen onnodig risico lopen. Verbetering van de effectiviteit van veiligheidsvoorlichting aan ouders op Consultatiebureaus is daarom zeer gewenst.

Doelstelling:
Het doel van dit project is om de resultaten te verzilveren uit een ontwikkelingsproject uit het Gezond Leven programma. In het voorgaande project (# 4010.0033), ‘Het begin van gezond leven’, is succesvol een E-health module ontwikkeld en toegepast in de Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen. Het betreft interactief Advies-op-Maat via Internet voor ouders, over de veiligheid van de woning voor hun kwetsbare kind, en met persoonlijke adviezen voor het nemen van veiligheidsmaatregelen.

Methoden:
Het design van het onderzoek is een gerandomiseerde trial (RCT), met een baseline meting voorafgaand aan de interventie en een follow-up meting 6 maanden na toepassing van de interventie; er is een interventie conditie (BeSAFE, interactief Advies-op-Maat Veiligheid interventie) en een controle conditie (‘usual care’; Veiligheidsinformatiekaart 1-2 jaar van de Stichting Consument en Veiligheid). De ouder die met het kind het Consultatiebureau bezoekt op de leeftijd van (circa) 11 maanden is de eenheid van randomisatie. Het design komt overeen met die van de effect evaluatie van interactief Advies-op-Maat over Veiligheid bij ouders van kinderen van 6-20 maanden oud in de dagelijkse praktijk van de preventieve Jeugdgezondheidszorg in de Verenigde Staten (‘Baby, Be Safe’) door Nansel et al (2002). Vijf organisaties die Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen aanbieden in zowel stedelijke als niet-stedelijke gebieden, worden gekozen voor deelname aan de studie via een open procedure waarbij meerdere organisaties in Nederland worden geïnformeerd over mogelijkheid tot deelname aan de studie. De vijf organisaties zullen deelnemen met in totaal 30 Consultatiebureauteams. Binnen elk deelnemend Consultatiebureauteam zal op basis van toeval (individuele randomisatie) worden bepaald welke ouders behoren tot de interventiegroep en welke ouders horen tot de controlegroep. In de interventiegroep wordt ‘BeSAFE’ interactief Advies-op-Maat Veiligheid voorafgaand aan het Consultatiebureaubezoek aangeboden, en het Advies-op-Maat wordt met de ouders besproken door de verpleegkundige op het Consultatiebureau; na circa 4 weken ontvangen de ouders een herhaling van het Advies-op-Maat om de boodschap te versterken. In de controlegroep ontvangen de ouders de reguliere Veiligheidsinformatiekaart 1-2 jaar op het Consultatiebureau tijdens het Consultatiebureaubezoek en deze wordt toegelicht door de verpleegkundige.

Uitkomstmaten:
Bij ouders die informed consent hebben gegeven, zal data worden verzameld uit ouder vragenlijsten die via internet of op papier worden ingevuld (baseline en 6 maanden na het Consultatiebureaubezoek); uit de database van de E-health module van de ouders in de interventiegroep; uit registratieformulieren met procesinformatie van zowel de betrokken verpleegkundigen als de ouders (direct na het consult van 11 maanden).

De onderzoeksvragen zijn:

Effect evaluatie

1. Wat zijn de effecten van de interventie ‘interactief Advies-op-Maat Veiligheid’ op de veiligheidsgedr

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van dit project is om de resultaten te verzilveren uit een ontwikkelingsproject uit het Gezond Leven programma. In het voorgaande project (# 4010.0033), ‘Het begin van gezond leven’, is succesvol een E-health module ontwikkeld en toegepast in de Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen. Het betreft interactief Advies-op-Maat via Internet voor ouders, over de veiligheid van de woning voor hun kwetsbare kind, en met persoonlijke adviezen voor het nemen van veiligheidsmaatregelen. Traditioneel wordt op het Consultatiebureau generiek informatie materiaal (folders) gebruikt; in dit geval de Veiligheidsinformatiekaarten van de Stichting Consument en Veiligheid. De ouders hebben daarbij een passieve rol. Via de innovatieve E-health module, die is ontwikkeld in het voorafgaande Gezond leven project, bereiden ouders zich actief voor op het bezoek aan het Consultatiebureau, en krijgen een meer actieve rol tijdens het consult. De meerderheid van de ouders ervaart het nieuwe Advies-op-Maat over veiligheid als nuttig en toepasbaar en de Jeugdgezondheidszorg medewerkers zijn enthousiast. Er is echter nog geen inzicht in de effecten van het nieuwe Advies-op-Maat in vergelijking met de huidige voorlichting. Privé ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen van 0-4 jaar en een belangrijke bron van morbiditeit en verlies van kwaliteit van leven. In Nederland sterven per jaar 43 0-4 jarigen ten gevolge van een privé-ongeval. Per jaar worden in Nederland 56.000 0-4 jarigen behandeld op de spoedeisende hulp vanwege een privé-ongeval. In het Basistakenpakket (2002) is daarom het geven van veiligheidsvoorlichting aan ouders van 0-4 jarigen met de Veiligheidsinformatiekaarten van de Stichting Consument en Veiligheid opgenomen. Deze kaarten zijn goed ingeburgerd op de Consultatiebureaus en de effectiviteit ervan wordt enigszins ondersteund. Echter, ondanks de huidige voorlichting worden in Nederland nog te weinig noodzakelijke veiligheidsmaatregelen/gedragingen toegepast door ouders, waardoor jonge kinderen onnodig risico lopen. Verbetering van de effectiviteit van veiligheidsvoorlichting aan ouders op Consultatiebureaus is daarom zeer gewenst. ZonMw heeft recent de stand van zaken rondom het toepassen van E-health in de Jeugdgezondheidszorg in kaart gebracht. In de ZonMw rapportages wordt de innovatieve waarde van E-health erkend, evenals de potentie om de effectiviteit van de voorlichting in de Jeugdgezondheidszorg te vergroten met behulp van E-health modules. Er wordt echter aangedrongen op het doen van studies naar de effecten van E-health in de Jeugdgezondheidszorg; deze ontbreken nagenoeg. Verder wordt aanbevolen om ontwikkeling en onderzoek te richten op E-health modules voor ouders van jonge kinderen. Daarom wordt in deze aanvraag voorgesteld om de effecten van de nieuwe interventie ‘Het begin van gezond leven, interactief Advies-op-Maat Veiligheid’ te evalueren. De interventie zal worden toegepast rondom het reguliere bezoek aan de Consultatiebureau verpleegkundige als het kind ongeveer 11 maanden oud is. De onderzoeksvragen zijn: Effect evaluatie 1. Wat zijn de effecten van de interventie ‘Het begin van gezond leven, interactief Advies-op-Maat Veiligheid’ op de veiligheidsgedragingen van ouders en op de gedragsdeterminanten van veiligheidsgedragingen van ouders, in vergelijking met de effecten van ‘usual care’ (gebruik van generieke veiligheidsinformatie aangeboden volgens het protocol van de Stichting Consument en Veiligheid). Proces evaluatie 2. Wat is de blootstelling aan de verschillende elementen van de interventie ‘Het begin van gezond leven Veiligheid’ en wordt deze toegepast zoals bedoeld, zowel van de zijde van de ouders als van de Jeugdgezondheidszorg professionals; hoe waarderen zij de verschillende elementen van de interventie; wat zijn volgens professionals en managers factoren die implementatie van de interventie bevorderen of belemmeren. Dit gerandomiseerde onderzoek met een interventie en een controlegroep en een voormeting en een nameting zes maanden na afloop van de interventie, wordt uitgevoerd bij 4 á 5 organisaties voor Jeugdgezondheidszorg 0-4 met in totaal 20 deelnemende Consultatiebureauteams. Deze zullen 2.400 ouders uitnodigen om mee te doen. De deelnemers zullen ‘at random’ worden toegewezen aan de nieuwe interventie en aan de controle groep waarin ‘usual care’ wordt gegeven. Uitgaande van 50% participatie en 30% drop-out tijdens de follow-up worden 840 complete metingen verwacht, 420 in de interventiegroep en 420 in de controlegroep. De analyses zullen worden gedaan met lineaire regressie en logistische regressie. De studie duurt in totaal 30 maanden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
122000010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H. Raat MD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC