Mobiele menu

Good practice richtlijn ter stimulering van intersectoraal beleid voor de ontwikkeling van infrastructuur voor bewegen in de vrije tijd.

Projectomschrijving

Implementatie van de IMPALA-richtlijn voor lokale beweegstimulering

Vraagstuk Het project IMPALA (IMproving infrastructures for leisure-time Physical Activity in the Local Arena) heeft eerder een internationale richtlijn opgeleverd met kwaliteitscriteria voor een betere infrastructuur voor bewegen in de vrije tijd. Kan dit product worden aangepast aan de Nederlandse situatie? En is er voldoende draagvlak te creëren voor het implementeren ervan bij tenminste tien Nederlandse G32-gemeenten?

Onderzoek In dit implementatieproject is een mix van activiteiten uitgevoerd, zoals workshops met gemeenten (G32) en een actieve communicatie en verspreiding van de aangepaste richtlijn onder overige gemeenten.

Uitkomst Met input van gebruikers zijn een papieren en digitale versie van ontwerpprincipes voor een beweegvriendelijk omgeving gerealiseerd. Naast een flyer met de ontwerpprincipes zijn bij diverse G32-gemeenten workshops georganiseerd. Inmiddels zijn de ontwerpprincipes opgenomen op de pagina’s Tools & instrumenten op de website van het Kenniscentrum Sport.

Verslagen


Eindverslag

Het eindproduct van het IMPALA (IMproving infrastructures for leisure-time Physical Activity in the Local Arena) project was een richtlijn met kwaliteitscriteria voor het verbeteren van de infrastructuur voor bewegen in de vrije tijd, aangevuld met ‘good practice’ voorbeelden uit de dertien deelnemende Europese landen.
Doel van het huidige VIMP plan was het aanpassen en verbeteren (inclusief vertalen) van deze internationale richtlijn aan de Nederlandse situatie, het creëren van draagvlak en het verspreiden bij tenminste 10 Nederlandse gemeenten (G32).

In dit VIMP is een opeenvolgende mix aan strategieën voor om een impuls aan de verspreiding van richtlijn uitgevoerd:

Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden door met de beoogde afzenders aangevuld met vertegenwoordigers van gemeenten en inhoudelijke experts de internationale richtlijn geschikt maken voor de Nederlandse context. Door ook de potentiele afzenders te betrekken bij het aanpassen van de richtlijn wordt draagvlak gecreëerd bij de verspreiders
Stap 2: Workshops met vertegenwoordigers uit gemeenten (G32) met als doel informeren en inspireren (door het verspreiden van Nederlandse ‘good practices’) en activeren om de richtlijn in te passen in de bestaande werkzaamheden. Hierbij wordt gevraagd de richtlijn bij hun achterban en gemeenten in hun netwerk verspreiden (olievlek benadering)
Stap 3: Actieve communicatie en verspreiding van de aangepaste richtlijn onder gemeenten (alle), waarbij aangesloten wordt bij reeds bestaande verspreidingskanalen van de afzenders VNG,RIVM, NISB.

Het (met gebruikers input) aangepaste eindproduct (papieren en digitaal boek) van deze VIMP laat zich als volgt omschrijven: Ontwerpprincipes voor een beweegvriendelijke omgeving met daarin concrete toepassingen (criteria), visualisaties en Nederlandse ‘good practices’. De ontwerpprincipes zijn hier te downloaden: www.nisb.nl/ruimtevoorbewegen/ontwerpprincipes

Samenvatting van de aanvraag

Dit VIMP plan is gericht op het verspreiden/implementeren van het eindproduct van het IMPALA (IMproving infrastructures for leisure-time Physical Activity in the Local Arena) project, te weten een richtlijn met kwaliteitscriteria voor het verbeteren van de infrastructuur voor bewegen in de vrije tijd, aangevuld met ‘good practice’ voorbeelden uit de dertien deelnemende Europese landen. Doel van het huidige VIMP plan is het aanpassen en verbeteren (inclusief vertalen) van de internationale richtlijn aan de Nederlandse situatie, het creëren van draagvlak en het verspreiden bij tenminste 10 Nederlandse gemeenten (G32). In dit VIMP zal een opeenvolgende mix aan strategieën voor om een impuls aan de verspreiding van richtlijn worden uitgevoerd: Stap 1 (2 maanden): Voorbereidende werkzaamheden door met de beoogde afzenders (VNG, RIVM, NICIS, KEI, NISB) aangevuld met vertegenwoordigers van gemeenten en inhoudelijke experts de internationale richtlijn geschikt maken voor de Nederlandse context. Door ook de potentiele afzenders te betrekken bij het aanpassen van de richtlijn wordt draagvlak gecreëerd bij de verspreiders en worden zij opgeleid in de achtergronden en gebruik van de richtlijn. Stap 2 (3 maanden): Workshops met vertegenwoordigers uit gemeenten (G32) met als doel informeren en inspireren (door het verspreiden van Nederlandse ‘good practices’) en activeren om de richtlijn in te passen in de bestaande werkzaamheden. Hierbij wordt draagvlak gecreëerd bij de gebruikers en zullen de richtlijn bij hun achterban en gemeenten in hun netwerk verspreiden (olievlek benadering) Stap 3 (4 maanden): Actieve communicatie en verspreiding van de aangepaste richtlijn onder gemeenten (alle), waarbij aangesloten wordt bij reeds bestaande verspreidingskanalen van de afzenders VNG,RIVM, NISB, NICIS Institute en KEI.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
12010095426
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.H. Engbers
Verantwoordelijke organisatie:
TNO